Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023
Franske Filmmand...
Robert-Prisen 2023

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Kysset
Kysset billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Farvel hr. Haffmann

11. august 2022 af Line Gren

4 stjerner Skriv en kommentar

Farvel hr. Haffmann billede

Stramt komponeret og en velafrundet minimalisme i filmudgaven af teaterstykket ”Adieu monsieur Haffmann” fra 2016. Filmen stiller skarpt på skyld, grådighed, egoisme og det ”dyriske” i mennesket vækkes, når det gælder overlevelse. Den franske filminstruktør Fred Cavayé får også eksponeret, hvilke uoverskuelige konsekvenser det kan få, når to mænd bytter identitet, fordi de sociale klassebarrierer pludselig brydes på grund af krig. Det bliver et ’rent’ helvede som i den franske forfatter Jean-Paul Sartres eksistentialistiske teaterstykke ”Lukkede døre”, som blev uropført i Paris i 1944

Filmens introscene indledes med et ’close-up’ af en fin, gammel smykkebutik i Paris, hvorpå der står ”Haffmann”. Smykkemageren monsieur Haffmann (spillet af Daniel Auteuil) sidder i sit værksted dybt koncentreret og nørkler med en sølvbroche, som forestiller en sommerfugl. Kvaliteten af sten er ikke i topklasse på grund af krigen, men som han fortæller sin assistent monsieur Mercier (spillet af Gilles Lellouche), så gør de små finesser det ud for kvaliteten. M. Haffmann kan sit métier og håndværk uden lige, da det er et hverv, som er gået i arv og butikken ligeså. Et sort/hvid fotografi viser butikken fra sin glanstid og med navnet ”Haffmann et les fils”.

Filmens præmis er at lave et etisk eksperiment og sætter spørgsmålstegn ved, hvad der sker, når to mænd bytter identitet. Den ene mand har alt; Er fra det bedre borgerskab, en lejlighed ovenpå smykkebutikken og en stor familie. Den anden mand er fra arbejderklassen og skal kæmpe for alt. Han halter på det ene ben og blev derfor frasorterede i krigen og han kan ikke gøre sin kone gravid, Madame Mercier (spillet af Sara Giraudeau). Begge dele gør, at han føler sig dybt krænket på sin mandighed og ønsker at kompensere. Det får han mulighed for, da M. Haffmann beslutter, at M. Mercier skal være M. Haffmann medens krigen står på og med alt, hvad det indebærer af privilegier bl.a. flytter Monsieur og Madame Mercier ind i lejligheden ovenpå butikken og butiksskiltet skiftes ud med ”Mercier”.

Helvede
Forlægget til filmen er teaterstykket med samme titel ”Adieu monsieur Haffmann” af den franske skuespiller og forfatter Jean-Philippe Daguerre fra 2016 og som blev spillet for første gang i Avignon i 2016. Både filmen og teaterstykket er et eksperiment og henter stor inspiration fra den franske og eksistentialistiske forfatter Jean-Paul Sartres ”Huis clos” (dansk ”Lukkede døre”) fra 1944, hvor publikum suges ind i et drama mellem tre vidt forskellige personligheder, som er fanget i ét rum bag lukkede døre – et ’rent’ helvede. Teaterstykkets sidste replik og rungende konstatering er det kendte citat ”L’enfer, c’est les autres” (Helvede – Dét er de andre).

I instruktør Fred Cavayés filmudgave opstår meget hurtigt et underligt og fatalt ’ménage-à-trois’ mellem M. Haffmann og M. Mercier og hans kone. De to mænd indgår en kontrakt, en pagt og rollerne byttes om mellem de to mænd fra borgerskab til arbejderklasse og fra medarbejder/undersåt til butiksejer/patron. Ligesom Sartes teaterstykke er stramt komponeret med et akt og udspilles i fem scener på præcis en time, så er intet i filmen overflødigt eller tilfældigt. Filmen varer længere og strækker sig over præcis ét år fra september 1941 til september 1942. Filmen er skudt på få’ lokationer og foregår mest indenfor i husets tre rum; stuen, butikken og kælderen, som ligeledes symboliserer de sociale klassetrin, som nedstigning og opstigning.

Persongalleriet bestående af Frankrigs fremmeste skuespillere som Auteil, Lellouche og særligt Giraudeau gør det fremragende med hendes forsagte og underspillede attitude. Hendes kropssprog og det ’usagte’ siger mere end ord. Dog er slutningen noget fortænkt og Cavayé skubber den lige til grænsen, men på det tidspunkt i filmen er man som publikum så investeret i plottet og filmens karakterer, at vi lader os opsluge.

Titel: Farvel hr. Haffmann
Original Titel: Adieu monsieur Haffmann
Premieredato: 11. august 2022
Instruktør: Fred Cavayé
Skuespillere: Sara Giraudeau, Gilles Lellouche, Daniel Auteuil
Spilletid: 115 min.
Selskab: Pathé 2022
Genre: Drama
Link: https://www.youtube.com/watch?v=ynh8hXoLza8
banner
Overskrift Højre Block
A Beautiful Life...
The Mother (Netf...
White Men Can't ...
Fast & Furious X
Tori og Lokita
Sisu
Little Richard: ...
Guardians of the...
Lyset
Peter Pan & Wend...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...