Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Buster Er Klar T...
Tyske Filmdage, ...
Oscar 2021
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Wandavision
Wandavision billede

Black Widow
Loki
The Falcon And T...
Nomadland


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Flugt

17. juni 2021 af Maria Bjerregaard

5 stjerner Skriv en kommentar

Flugt billede

”Flugt” er den rystende dokumentar, som skal skabe og danne os et mere præcist indblik på det traumatiske liv fra en flytning. Særdeles vigtig, følelsesladet og visuel imponerende.

De bliver ofte dæmoniseret, udvist, talt ned til og svinet til af diverse politiske partier og befolkningen. Følelserne går højt til vejrs, når debatten om flytningen finder sted. Nu får vi en ganske personlig fortælling fra den 36 årige veluddannet akademiker Amin, der kom til Danmark som 15-årig. En meget påvirket og traumatiseret ung mand fra Afghanistan.

”Take on me” blæser ud af højtalerne. Alt virker som glade dage, hvor den unge Amin render rundt i 80’ernes Kabul i Afghanistan. Stilheden varer dog ikke evig, da Amins bror bliver kaldt i krig. Det er sjældent, at de unge mænd vender tilbage fra krigens rædsler, så hele familien beslutter sig for at flygte. De får først et turistvisum til Moskva, Rusland, men det bliver hurtigt en meget farlig rejse at komme videre.

Instruktøren Jonas Poher Rasmussen mødte for første gang Amin tilbage i gymnasiet. Dengang var han meget tavs og skulle lære det danske samfund at kende. Alle havde fået fortalt, at hele Amins familie var døde, og derfor var han flygtet til Danmark. Efter mange års venskab kommer Poher Rasmussen under huden på hans gode ven og får for første gang sandheden. Der er valgt at anvende animation til at illustrere dokumentaren. Dette kan skyldes anonymiteten fra den medvirkende, men det skaber også for- og nutidens rædsler med de bløde og fine penselstrøg.

Det er tydeligt, at denne dokumentar kan åbne dørene op for hele debatten om flytningen, men Pohner Rasmussen har dog været mere interesseret i at skabe et empatisk og ærligt portræt af sin ven. Dokumentaren viser hvordan Amin fortsat er påvirket af traumet, hvordan dette har kastet en lang skygge ud over Amins voksenliv.

”Er det her hasselnødder”? Ej, det er det måske ikke”. Dette siger Amins kæreste Daniel, da de er ude og kigge på hus sammen ude på landet. Det står i skærende kontrast med Amins fortid, at sådan en banal og ligegyldig samtale kan være vigtig for valg af hus. Hans kæreste er meget forstående og sød, men kan slet ikke relatere til sig til den fortid, som Amin har gået igennem og de traumer, han fortsat døjer med.

At være homoseksuel virker også som en fuldstændig banalitet at snakke om, men i Afghanistan er der ikke engang et ord for det, da det ikke bliver anset som almindeligt. Derfor bliver der både kæmpet med identitet og seksualitet i en allerede rystet krop.

”Flugt” er en imponerende, følelsesladet og rystende fortælling. Vi får et meget empatisk portræt af en ung mand og det er en fornøjelse at høre hans livshistorie. Vi føler alle, at han nu kan søge den tryghed, som de fleste af os mennesker fortjener. ”Flugt” vil sætte sig fast i kroppen, som et dels ubehageligt, men vigtig livsbekræftende portræt.

Titel: Flugt
Original Titel: Flugt
Premieredato: 17. juni 2021
Instruktør: Jonas Poher Rasmussen
Skuespillere:
Spilletid: 89 min.
Selskab: Final Cut for Real ApS, Reel Pictures, 2021
Genre: Dokumentar , Tegne- og animationsfilm


banner
Overskrift Højre Block
Old
Snake Eyes: G.I....
De Gaulle
Ainbo - Amazons ...
Hvor Kragerne Ve...
The Hitman’s Wif...
Kammerater
Sidste strejf af...
Uuups! Dyr over ...
Black WidowKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...