Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Ghost World (DVD)

7. september 2002 af Steffen Damkjær Moestrup

6 stjerner Skriv en kommentar

Ghost World (DVD) billede

Super vellykket filmatisering af Daniel Clowes’ tegneserie.

Her er ingen superhelte. Ingen smarte våben eller teknologiske gadgets. Ghost World er noget så sjældent som en filmatisering af en tegneserie, som ”bare” handler om to veninders møde med post-high school-verdenen.

De to veninder Enid (Thora Birch) og Rebecca (Scarlett Johansson) har overstået deres high school-eksamen og fejrer det med at trampe på translokationsdragten og gøre nar af de andre til afslutningsfesten. At gøre nar er hvad veninderne gør mest. De har en kølig distance til det meste af deres omgivelser. Klassekammeraterne er alle enten stræbere eller nørder, som blot venter på at blive gjort til grin.

Enid med de sorte briller og Dr. Martens støvlerne karikerer folk og verden omkring sig i sin skitsebog. Rebecca er mest med, fordi hun ikke rigtig ved, hvad hun ellers skal stille op. Uden Enid ville hun nok være langt mere normal. Pigerne fastholder hinanden i disse roller, som de gang på gang føler sig tvungne til at bekræfte.

Omgivelserne er et stiliseret amerikansk forstadsmiljø, hvor folk falder i staver over de mest horrible tv-shows, mens de indtager den ene fede tv-dinner efter den anden. Det siger sig selv, at det vrimler med stereotyper. Tjeneren på dineren ligner Weird Al Yankovic, gæsterne på caféen er helt sikkert satanister og formningslæren en new age feminist.

Seymour (Steve Buscemi) er den ultimative nørd, som pigerne første gang møder efter, at have besvaret en kontaktannonce, han har indrykket. I baren bestiller han en vanilje milkshake, mens pigerne grinende iagttager ham. De får imidlertid dårlig samvittighed og opsøger Seymour. Det viser sig, at Enid og Seymour har samme distance til verden, men hvor LP-samlende Seymour har opgivet håbet, lever Enid stadig i verden og gør brug af den. Seymour har til gengæld stadig medfølelse og gavmildhed. De to har brug for hinanden.

Forholdet udvikler sig i speciel og uforudsigelig retning. Enid bruger megen tid med Seymour hvilket så også medfører, at hendes forhold til Rebecca radikalt ændres. Der skal ikke siges mere her.

Filmen er en pragtfuld skildring af pubertetens selvhøjtidelighed og iscenesættelse. Den rammer præcist ind i distanceringens konsekvenser uden at blive moraliserende. Filmen elsker sine karakterer og den elsker tegneseriens univers. Æstetikken er gennemsyret af tegneserie. Det er sjældent set, at et medie har overtaget og bearbejdet et andet medies form på så vellykket vis.

Ghost World er en af årets bedste biograffilm og DVD-udgaven lader intet tilbage at ønske. Menuopbygningen består af baggrunde fra den originale tegneserie. Det ekstra materiale udgøres af den sædvanlige film om filmen, fraklippede scener, trailers, musikvideoen med det indiske dansemusik fra begyndelsen af filmen samt beskrivelser af hovedskuespillere. Alt i alt en ok samling uden at være prangende. Men hvad gør det; filmen er nok i sig selv.

Titel: Ghost World
Original Titel: Ghost World
Premieredato: 19. august 2002
Instruktør: Terry Zwigoff
Skuespillere: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Bob Balaban, Brad Renfro, Illeana Douglas, Stacey Travis
Spilletid: 107 min.
Selskab: Capitol, 2002
Genre: Humor
Link: http://www.ghostworld-themovie.com/
Enid (Thora Birch) og Rebecca (Carlett Johansson) som de to outsider-veninder
Enid (Thora Birch) og Rebecca (Carlett Johansson) som de to outsider-veninder
Seymour (Steve Buscemi) er den nørdede mand som ændrer Enids tilværelse
Seymour (Steve Buscemi) er den nørdede mand som ændrer Enids tilværelse
Enid og Seymour i en af mange samtaler om gamle ragtime og blues LP'er
Enid og Seymour i en af mange samtaler om gamle ragtime og blues LP'er


banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...