Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

GUD TALER UD

28. september 2017 af Nanna Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar

GUD TALER UD billede

GUD TALER UD er en skæv og sød lille film om en kompliceret, almægtig far, som på godt og ondt dominerer og spiller en altoverskyggende rolle i opvæksten for den unge Jens i 1980'ernes Risskov.

I 2004 udgav forfatter Jens Blenstrup den selvbigrafiske roman GUD TALER UD om hans opvækst i 1980'erne, og i særdeleshed omhandlende hans ikke så lidt dominerende far, der gennem bogen omtales som ”Gud”. Det er denne bog som Henrik Ruben Genz film af samme navn bygger på, og på samme måde som i bogen fortælles historien om Gud fra sønnen Jens' synspunkt.

Gud, eminent spillet af Søren Malling, dominerer og regerer i parcelhusvillaen i Risskov iført slåbrok og underbukster. Når der er noget der skal fejres hives den store gryde frem, og så laver Gud løgsuppe med hele uskrællede løg, et tårn af bouillonterninger og en halv flakse snaps, til trods for at sønnen Mikkel ikke drikker alkohol. Når Gud er trist, sætter han sit i sit orientalske hjørne med sin fez og ryger vandpibe, og når Gud siger at der skal grøntsager på bordet betyder det, at der skal knappes øl op.

Familien, som udover Gud består af moderen Gert Lillian (Lisa Nilsson), den ældste søn Mikkel (Mads Langelund), mellemste søn Thomas (Clint Ruben), og yngste søn Jens (Marcus Sebastian Gert), lever på godt og ondt med den selvbestaltede Gud, som laver sine egne regler. Gud arbejder som psykolog, men tror af princip ikke på medicin, og tager i stedet sine psykiatriske patienter med hjem. Han hader religion og overvægtige mennesker, og så drikker han for meget.

Det hele ændrer sig dog for familien, da Gud pludselig får konstateret fremskreden kræft, og i ærgrelse over ikke at have opnået alt han ville med livet, beslutter sig for at skrive sine erindringer. Mens Gert Lillian kæmper for at holde sammen på familien, ulmer et teenageoprør fra de tre sønner, som på hver deres måde forsøger at gøre op med farens selvudnævnte almægtighed.

Endnu et bogforlæg
Instruktør Henrik Ruben Genz, som tidligere bl.a. har haft succes med filmene Frygtelig Lykkelig (2008) og Undskyld jeg forstyrrer (2012), som begge er baseret på romaner af Erling Jepsen, har med endnu en film bygget på et romanforlæg kastet sig ud i velkendt territorium. Den sikre stil tydeligt kan mærkes i denne film, som på stort set alle planer er vellykket og velfortalt. Filmen er fyldt med oprigtigt sjove og skøre scener, og alle skuespillere gør et sollidt og godt stykke arbejde ikke mindst Marcus Sebastian Gert, der som den unge poet Jens på fin vis indfanger ungdommens uskyld og naivitet.

Tonen i filmen er som i bogen skæv og sjov, dog med en alvorlig undertone som tilføjer dybde til den ellers lette fortælling. Filmen indkapsler samtidig på vellykket vis det årti den foregår i med frygten for AIDS og radioaktiv stråling, og på filmens stilside gøres der brug af brune varme farver og lyden af danske 80'er-pophits.

I enkelte scener inkorporeres der små magiske elementer, hvor virkeligheden ses fra Guds perspektiv, og efter min mening kunne filmen med fordel have indeholdt endnu flere af disse små surealistiske sekvenser, da det er en fin måde med filmiske virkemidler at illustrere farens kringlede sind. GUD TALER UD er ikke eksperimenterende eller alternativ på nogen måde, men den fungerer som en sød, skæv og sjov lille film.

Titel: GUD TALER UD
Original Titel: GUD TALER UD
Premieredato: 28. september 2017
Instruktør: Henrik Ruben Genz
Skuespillere: Søren Malling, Lisa Nilsson, Marcus Sebastian Gert, Clint Ruben, Mads Langelund
Spilletid: 105 min.
Selskab: Scanbox Entertainment, Tool Box Film
Genre: Drama , Humor
Link: http://www.kino.dk/film/g/gu/gud-taler-ud


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...