Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Streaming anmeldelse

Hamilton (Disney+)

8. januar 2021 af Carsten Skov

5 stjerner Skriv en kommentar

Hamilton (Disney+) billede

"Hamilton" kaster nyt lys på USAs historie, de traditioner og ikke mindst de personer, der lagde grunden til nationen. Disney+ giver nu mulighed for, at vi kan se musicalen her i Danmark. Et storslået værk, der med et nutidigt musikalsk udtryk sætter personen Alexander Hamilton ind i et historisk perspektiv, der er både vigtigt og vedkommende i dag.

Hvis man har det lidt svært med filmet teater, kan det være en udfordring at begive sig ud i at se og ikke mindst høre ”Hamilton”. Lin-Manuel Miranda har både skrevet og spiller titelrollen i musicalen om en af USA's founding fathers, der også var nationens første finansminister. Gab! En musical om en oldtudsegammel finansminister … ? Nej, det er absolut ikke kedeligt. Tværtimod er det spændende og aldeles medrivende både i lyd og billede.

Hamilton var en central person i amerikansk historie på et tidspunkt, hvor det trækker op til den amerikanske revolution og kampen for selvstændighed fra det britiske imperium. Så det er en dramatisk periode forestillingen ’tapper fra’.

Hvis vi nu tager musikken først, så er ”Hamilton” befriende frisk og nutidig i sit udtryk. Vi befinder os langt fra musicals af Stephen Sondheim eller Andrew Lloyd Webber, for den sags skyld. I stedet er det nutidig hip-hop, jazz og pop, der er underlaget for den opsigtsvækkende gendigtning af personerne og tiden omkring USA's … ’fødsel’. I stedet for en hvid, selvtilstrækkelig og stærkt racebevidst overklasse ser vi et etnisk stærkt blandet cast stålsat på at skabe forandring og ligeværd. Nok er Hamilton i forestillingen selv hvid, men hans datter Angelica og adskillige andre – herunder rollen som Aaron Burr, der ender med at skyde Hamilton i en duel – bliver spillet, sunget og danset af sorte skuespillere.

På den måde bliver ”Hamilton” en kommentar til Black Lives Matter-bevægelsen, ligesom de kvindelige figurer i forestillingen stædigt slår fast, at de som kvinder også er en del af historien. En ganske anden måde at fortolke historien på i forhold til den traditionelle glorificerende hvidvask af fortiden, der normalt forekommer.Jeg har desværre ikke haft lejlighed til at se ”Hamilton” på Broadway. Til gengæld har jeg på min TV-skærm kunnet opleve en fornem filmning, med dynamiske skift mellem publikums-perspektiv, som oplevet fra stolerækkerne, over close-ups og steadicams. En oplevelse, der især må tilskrives Thomas Kali. Han har instrueret og iscenesat ”Hamilton” på Broadway – og har i forhold til filmudgaven på Disney+ kunnet trække på sin erfaring fra TV-produktioner, herunder den Emmy-belønnede produktion og instruktion af en live TV-udgave af ”Grease”.

Heldigvis er forestillingen samtidig tekstet. På engelsk, ikke et forsøg på at oversætte til dansk, der ville have været dømt til at mislykkes. Til gengæld skal man holde øjne og ører stive for at få det hele med. Der er mange ord - og de bliver afleveret i et heftigt tempo.

Castet på ”Hamilton” benyttede i november 2016 lejlighed til at sende et statement til den daværende nyvalgte vicepræsident Mike Pence: “We, sir — we — are the diverse America who are alarmed and anxious that your new administration will not protect us, our planet, our children, our parents, or defend us and uphold our inalienable rights,” he said. “We truly hope that this show has inspired you to uphold our American values and to work on behalf of all of us.” Efter forestillingen mente Trump, at Pence var blevet forulempet med dette statement. Godt 4 år og et angreb på Capitol Hill senere er pointen i ”Hamilton” som forestilling og det ekstra statement fra castet vist blevet godt og grundigt understreget.

Titel: Hamilton
Original Titel: Hamilton
Premieredato: 8. januar 2021
Instruktør: Thomas Kali
Skuespillere: Lin-Manuel Miranda, Leslie Odom Jr., Jonathan Groff, Renée Elise Goldsberry, Daveed Diggs
Spilletid: 160 min.
Selskab: Walt Disney Pictures, 5000 Broadway Productions, Nevis Productions
Genre: Drama , Musical
Streaming service: Disney+

Link: https://disneyplusoriginals.disney.com/movie/hamilton

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...