Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Den Grænseløse
Den Grænseløse billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

History of Football – The Beautiful Game

25. juni 2006 af Søren Falgaard

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

History of Football – The Beautiful Game billede

Gennem en lang række programmer, kigges der nærmere på fænomenet fodbold som en fundamental del af kulturen. Mammut-boksen er ambitiøs og fungerer som et seriøst og underholdende indblik

Med et ganske fint grafisk design og et billede af ryggen af Maradona, møder DVD-boksen sin modtager. Inde i boksen forefindes et omfangsrigt materiale fordelt på 7 dvd’er. På de over 14 timer ses fodbold som en del af den vestlige kultur, der traditionelt set i humanvidenskaberne dækker over definerede retninger som litteratur og kunst. ”History og Football” søger dermed at gå analytisk til fænomenet fodbold, da kultur er et system af symboler og fodbold er den del af dette system.

Hver af de 7 dvd’er er delt op i to sektioner, der behandler hver deres aspekt a fodbold, yderligere besidder hver cd en sektion med et omfattende ekstramateriale, der indeholder de fra den overordnede narrativitet løsrevne interviews og klip fra f.eks. de første optagelser af fodbold, over klip fra legendariske VMkampe. De to overordnede sektioner på hver cd binder en forståelsesmatrice, der fungerer som emnebestemte vinklinger af fodboldhistorien.
Sektionerne bygges således op om en vinklet tilgang, der formidles via arkivbilleder, interviews, dækbilleder og en narrativ speak. Denne form er traditionel dokumentarisk og fører seeren godt ved hånden igennem de forskellige emner.

På Disk et starter vi som en anden Inger Christensen med begyndelsen. Allerede tilbage hos Mexicos indianere og senere Mayaindianerne kendes boldspil, hvor der kæmpes om sejren mellem to hold. Videre føres vi over de asiatiske kulturers brug af ’bolden’ over Romernes voldelige kultur og dens brug af et aggressivt militærinspireret spil til Englands bykampe, hvor hele bysamfund kæmpede kampe med en rund bold – Og derfra til Storbritanniens definering af reglerne for spillet fodbold, der blev knyttet til uddannelsesinstitutionerne.

På DVD et kaldes anden sektion ”Fodbold kulturer”, og det afsnit kommer til at stå som det videnskabelige fundament, hvoraf dvdserien er lavet. Her kobles fodbolden nemlig via eksempler fra enkelte lande til den indenrigs- og udenrigspolitiske situation

Disk to omhandler mestendels det formalistiske aspekt af europæisk fodbold. I første sektion ”Evolution of the European Game” ses europæisk fodbolds udvikling i den evolutionsinspirerede årsagsforklaring. Vi befinder os tidsmæssigt i denne del hovedsageligt i første halvdel af 1900-tallet, hvor den europæiske magtbalance og de ideologiske kampe, der prægede perioden også kobles til fodboldspillets udvikling. Med anden sektion ”European Superpowers” trækkes den politiske kontekst lidt ud af forklaringsmodellen, og der fokuseres på enkeltpersoner indenfor fodboldens verden. Yderligere får vi forklaret en hel del af de taktiske aflejringer, vi stadigvæk hører om i moderne tv-transmitterede fodboldkampe. Her er Inters jernstærke forsvarssystem ”Cattennocio”, Crueff og Hollands totalfodbold og Beckenbauers Libero.

På disk tre fører programmerne os over til Sydamerika, hvor der i første sektion fokuseres på Brasiliens fodboldkultur. Her kobles til Capoeira, blandingen mellem kampsport og dans, der opstod ud af afrikanske rødder på det ’nye kontinent’. Vi ser under udsendelsen klip af de helt store Brasilianske profiler som den lille fugl der var så svær at fange, Carrincha og vidunderknægten Pele.
Anden sektion indfører bredere i Sydamerikansk fodbolds historie og kommer omkring alle de sydamerikanske fodboldnationer.

På DVD fire tager udsendelsens første sektion ”For Club and Country” fat i forholdet mellem klub- og landsholdsfodbold. Her vælger man at vinkle i forhold til Frankrig, der fremstår som et casestudie. Anden sektion ”The Dark Side” beskæftiger sig med den mørke side af fodbolden herunder flystyrt og Holigans, der skaber tragedier.

Ved mødet med disk fem bliver det af mytologisk karakter. Her introduceres der yderligere til de legendariske stjerner spillet har produceret, og på de karakteregenskaber de stjerner var kendetegnet af. Fra østrigeren Sindelar der som fem og tredive årig døde en uforklarlig og tragisk død, over den ungarske major, Puskas, videre over den argentinsk fødte Di Stéfano til stjernefrøet Pele.
Og så videre over de alkoholiserede stjerner, der efter karrieren mødte tragiske skæbner, Garrincha og George Best. Og kampen mellem Johan Crueff og den tyske kaiser Beckenbauer. De er der alle også Maradona, knægten fra gaden – geniet der aldrig blev voksen.

Anden sektion handler om mediernes forhold til fodbolden og kobler stjernernes status til dette, derudover får vi en udmærket fortælling om mediemoguler som Berlusconis medieinteresser i forhold til fodbolden.

Disk seks tager fat i det glemte kontinent, Afrika og hvordan kolonitid og opgør med denne definerer afrikansk fodbold. Anden sektion samler op på dette og fortæller Fifas historie og om Havelanges strategier, der bl.a. førte til topstyring og indlemmelse af flere afrikanske hold til VMslutrunderne.

Sidste DVD i mammutsamlingen fiser lidt ud i en art gætterier, der fokuserer på marginaliserede steder i fodboldens verden og diskuterer hvorvidt andre kontinenter har en chance over for de altdominerende fodboldsupermagter Europa og Sydamerika.

Som det gerne skulle fremgå af ovenstående mindre referat af samlingen, er der her tale om en seriøs samling programmer, der søger at komme rundt om alle aspekter af fodbolden. Til tider bliver programmerne en anelse fortænkte og tærsker langhalm på mindre detaljer. Men generelt set fungerer formen fint. Der er både encyklopædiske oplysninger, hvor drengene kan imponeres ved sofasiddende fodboldaftner og der er seriøse forsøg på forklaringer, hvor den letteste løsning ikke altid anvendes.

Der er inciterende interviewsekvenser og magiske billeder fra fodboldens historie, og der er interessante vinklinger af fodboldens historie.

Desværre besidder formen også problemer. Man tenderer engang imellem til at irriteres over den Discovery Channelagtige iscenesættelse af fodbold, og de lange og ofte oversolidariske tilgange spærrer for den egentlige dybere refleksion. Derudover kommer de manglende komputer generede navnetræk, der efterlader seeren i en situation, hvor han sommetider ikke ved, hvem personen, der taler, er.

Boks-sættet er under alle omstændigheder en rigtig fin ting at have stående hjemme på hylden. Det kræver tålmodighed for seeren, der ikke skal forvente at blive mødt med den skinbare underholdningsværdig fodboldens mytologiske væsen kan være udtryk for.

Under alle omstændigheder er DVDsamlingen en god ting at se igennem. De historiske facts skærpes og den overordnede tilgang, hvor fodbolden tages seriøs som kulturelt fænomen, er noget tiden længe har skreget på.

For når alt kommer til alt, er fodbold måske den vigtigste (mandlige) kilde til forståelse af den kultur, der definerer de mennesker, der betræder i hvert fald den europæiske og sydamerikanske jord.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
PAN Vision.

Titel: History of Football – The Beautiful Game
Original Titel: History of Football – The Beautiful Game
Premieredato: 30. maj 2006
Instruktør: Diverse
Skuespillere: Diverse
Spilletid: 885 min.
Selskab: Noble Entertainment, Panvision
Genre: Dokumentar



banner
Overskrift Højre Block
Monkey Man
Immaculate
Fire døtre
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...