Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

I Huleboernes Verden (DVD)

21. maj 2004 af Steffen Damkjær Moestrup

4 stjerner Skriv en kommentar

I Huleboernes Verden (DVD) billede

Evolution. Hvordan er vi blevet, som vi er? Dokumentar fra BBC kommer med nogle af svarmulighederne.

Hvorfor lever vi sammen to og to? Hvordan har vi lært os at forestille ting, som ikke eksisterer i det nu, vi opholder os i? Det er spørgsmål, som disse TV-serien ”I Huleboernes Verden” forsøger at besvare. Ved at rejse tilbage i tiden og følge vores forfædres udvikling over millioner af år, giver BBC et vedkommende og fængende billede af det moderne menneske.

Opbygningen er serien er enkel og velfungerede. Gennemgående figur er fortælleren Robert Winston, den tidsrejsende professor, der dukker op i forskellige tidsaldre og på diverse lokationer for iagttage og berette om de forskellige arter. Arterne visualiseres gennem helt igennem fantastiske teknikker indenfor computergrafik og make-up effekter. Der er rigtige skuespillere inden i alle abemennesker, og derfor fremkommer de så livagtige. Til gengæld er disse moderne mennesker forklædt så gennemført, at illusionen om at se et virkeligt abemenneske holder hele vejen igennem.

Arternes liv er dramatiseret på klassisk vis, og det er med til at fastholde interesseren hos seeren. Vi følger oftest en lille gruppe på 3-4 individer, og de er vitterligt individer. Nogle tålmodige og rolige, andre viltre og lidenskabelige. Vi ser dem jage, kærtegne, sørge, spise og slås. Ofte er der såvel interne som eksterne opgør, der skal afgøres, og til tider er der barske scener, som da en Homo Ergaster bider øret af en af sine artsfæller, eller da en Homo Habilis glubsk bliver ædt af en løve.

Serien består af fire afsnit, som følger vidt forskellige arter og udviklingstrin. Alle afsnittene baseres på hovedvinkelen: hvor meget af abemennesket er stadig i os. I første afsnit ser vi australopithecus afarensis, der begynder at gå på to ben i stedet for fire i den afrikanske jungle for 8 millioner år siden. Afsnit to handler blandt andet om homo habilis og homo rudolfensis, der var de første arter, der brugte redskaber. I afsnit tre stifter vi bekendtskab med Homo Ergaster, der for 1.5 millioner år siden med talens brug og en knap så behåret krop, så småt minder os om os selv. Endelig kommer vi i afsnit fire frem til de tre nyeste menneskeracer homo heidelbergensis, homo erectus og neanderthalerne, der alle kæmper om herredømmet på jorden. Undervejs spiller naturen en væsentlig rolle, og også her skal BBCs dygtige teknikere roses, ja, til skyerne. Ikke blot har de rejst kloden tynd for at finde de helt rigtige lokationer, de har også brugt masser af kræfter på at computergenskabe klimaforandringer såsom istiden og den lange tørke i Afrika. Yderst imponerende.

Hvis vi ser bort fra det tekniske, har jeg dog et par ankepunkter. Godt nok er serien fra TV, og derfor er det naturligt, at hvert afsnit indledes med et mindre resumé, men det skæmmer meget på en DVD. Man burde have redigeret materialet en smule for at undgå disse gentagelser, der irriterer i længden. Desuden savner jeg, at man i højere grad koblede de enkelter racer, som det fremstod klarere, hvordan de hang sammen. Sådan som serien er nu, virker arterne for løsrevede. Nogle gange er det som om, de blot kommer ind fra siden, hvilket jo ikke kan have været tilfældet. En sådan oversigt ville være oplagt ekstramateriale. Det skal siges, at hjemmesiden til programmet giver et bedre overblik, men det kunne altså sagtens have været på DVD’en. Endelig virker de to første afsnit lidt for uinteressante og stillestående i forhold til de sidste to. Måske hænger det sammen med, at jo tættere vi kommer på os selv, jo bedre kan man forholde sig til det, man ser, men under alle omstændigheder burde man så have fordelt stoffet noget bedre.

Der er dog stadig tale om en fantastisk flot og ganske informativ tidsrejse gennem evolutionen. Hvorvidt alle fakta er videnskabeligt dokumenterede, fremgår ikke tydeligt, men fascinerende og underholdende vil jeg ikke tøve med at kalde serien.

Ekstramateriale:

Der er tre interview, hvoraf det 15 minutter lange med instruktør og executive producer Richard Dale og producer Peter Georgi er det mest indsigtsfulde og interessante. Her fortælles om idéerne bag serien og om det besvær, man er gået igennem undervejs. Mindre interessant er de to 4 minutters interview med henholdsvis en af skuespillerne (David Rubin) og leder af Animated Extras Nick Williams. Her hører vi lidt om, hvordan man lærer at grynte rigtigt, og Nick Williams fortæller om opbygningen af ansigtet, som er en kombination af skuespillernes egen muskulatur og motoriserede dele.

På ekstramaterialet er der også et 30 minutters nedkog af de fire afsnit. Ganske enkelt en kortere version, som man kan kigge igennem for at få et hurtigt overblik. Det virker dog en smule besynderligt og overflødigt at lave et sådant nedkog. Man vil jo til enhver tid se de lange afsnit.

Endelig er der trailers og teaser for serien.

* * for ekstramaterialet.

Billedformat: 1.78:1 anamorphic widescreen
Lydformat: Dolby Digital 2.0 engelsk, dansk og svensk
Undertekster: Norsk, svensk, dansk, finsk (kan fravælges)
Menusprog: Engelsk

Filmen er venligst stillet til rådighed af SF/Fox.

Titel: I Huleboernes Verden
Original Titel: Walking with Cavemen
Premieredato: 3. maj 2004
Instruktør: Richard Dale
Skuespillere: Robert Winston, David Rubin
Spilletid: 116 min.
Selskab: BBC, Discovery Channel, Pro Sieben, SF Film, 2003
Genre: Dokumentar
Link: http://www.bbc.co.uk/science/cavemen/
Australopithecus Afarensis
Australopithecus Afarensis
Homo Neanderthalensis
Homo Neanderthalensis
Homo Sapiens
Homo Sapiens


banner
Overskrift Højre Block
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
Men
Esthers OrkesterKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...