John Thaw var i kraft af sin rolle som Inspector Morse, en af Englands mest elskede Tv-skuespillere. Han døde i 2002 året efter at hans alter-ego var død på skærmen i ”et kors for Morse”. Frem til da blev der indspillet ikke færre end 33 film om politimanden. Filmene er en filmatisering af Colin Dexters fremragende kriminalromaner, og er skal absolut placeres blandt de allerbedste i genren.
Inspector Morse er som udgangspunkt egentlig ikke nogen sympatisk mand, men man undgår ikke at holde af ham alligevel. Han er brysk og tvær, og har ikke langt til hidsige anfald. Samtidig er han den inkarnerede bachelor, der elsker at bo alene, elsker øl, sin røde Jaguar og frem for alt Wagner. En anden af hans laster er Times’ krydsord, som han løser på imponerende kort tid. Inspector Morse er en intelligent mand, - han har selv gået på Oxford College, og da alle historierne foregår i Oxford, er der flere der er henlagt til universitetets lukkede verden. Akademikerne ser skævt til politimanden, der jo ikke har forfulgt en akademisk karriere og det kommer ofte til sammenstød mellem dem og Morse.
Den traditionelle assistent har Morse i sergeant Lewis. Han spilles fremragende af Kevin Whatley , og er Morses modstykke. Familiemennesket, der elsker sin kone og sine børn, og som er omgængelig og på god fod med alle. På overfladen kan han slet ikke komme i nærheden Morses intellekt, men det er som regel en af han kvikke bemærkninger der fører Morse på sporet.
Lord Hanbury samler på kunst. Især er han vældig glad for sine erotiske malerier, som han er en af verdens førende eksperter i. Desværre bliver hans billeder stjålet og han selv fundet død i en kirke. Morse kommer til Hanbury House, men umiddelbart lader mysteriet sig ikke sådan løse. Konen har en affære med gartneren, au pair pigen har en mystisk ven og på universitetet havde lord Hanbury mere end en fjende. Inspector Morse får sagen for, når han i et virvar af ledetråde og mulige mordere og tyve skal finde den ansvarlige.
Karakteren Morse er stærk som altid. Han gør sig bedst, når han bliver sat i situationer hvor han er ude af sit vante element. Desværre er alt i denne fortælling så forudsigeligt, at det eneste der gør den værd at se, er inspector Morse selv. Produktionsmæssigt hører den til i den bedre ende, men det hjælper desværre ikke rigtigt på det hele når man kan udpege morderen indenfor de første ti minutter, og den bagved liggende fortælling ikke er synderligt interessant. Plottet i filmen er direkte noget vrøvl, og det er synd, for det ødelægger på forhånd den ellers udmærkede stemning.
En af de dejlige ting ved inspector Morse serien, er at den ligesom kører i sit eget tempo. På trods af at den er produceret omkring 2001, ligner det en af fortidens tv-produktioner. Der er ingen hurtige klip, men derimod er der mange lange indstillinger og scener. Der er ingen leflen for det overfladiske, lettilgængelige eller hurtige. Inspector Morse tager sin tid, og det er faktisk forfriskende. Man var faktisk i tvivl om hvorvidt man overhovedet skulle sende det første afsnit af Inspector Morse, man mente simpelthen at det gik for langsomt og at det var malplaceret i samtiden. Heldigvis var der 1,5 millioner der så det første afsnit, og der var ikke længere tvivl. – Og gud ske tak og lov for det. Spøgelset i maskinen hører absolut ikke til de bedste i serien, og skal kun ses hvis man holder så meget af inspector Morse, at han alene kan underholde en i halvanden time.
Det kan desværre ikke blive til mere end 2/6 for det.
Filmen er venligst stillet til rådighed af
SF/Fox.