Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Jørn Utzon: Manden og arkitekten

14. februar 2019 af Marco Sebastian Bentsen

3 stjerner Skriv en kommentar

Jørn Utzon: Manden og arkitekten billede

Han blev kendt for sin unikke arkitektur og skabte én af de mest markante byggerier i nyere tid, men hvor kom ideerne fra og hvem var Jørn Utzon som person?

De to kvinder, Lene Borch Hansen og Anna von Lowzow, står bag denne indsigtsfyldte dokumentar om Jørn Utzon. Gennem fortællinger fra Utzons børn og tidligere kollegaer, bliver vi draget ind i arkitektens talentfulde univers. Jørn Utzon oplevede mange op- og nedture i sin karriere, hvilket bliver vist gennem gamle sort hvid film samt private videoer fra hovedpersonen selv. Vi ser hvordan Jørn Utzon fik inspiration til sin bygningsstil fra hele verden. Lige fra mayaruinerne i Mexico til de keramikbelagte vægge på Irans moskeer. Selvom de fleste kender Jørn Utzon for kreationen af Sydneys operahus, fokuserer filmen på bygningen som en af kunstnerens lavpunkter, eftersom udfaldet bremsede mange fremtidige projekter og ødelagde Utzons omdømme i mange år. På 90 minutter får vi fortalt om hele arkitektens fascinerende liv og personlighed.

Ekstraordinær historie, men ordinær formidling
Undervejs i dokumentaren hører vi om inspirationskilderne til Utzons konstruktioner, imens smukke dronebilleder af bygningerne bliver vist. Disse rolige og flotte sekvenser fungerer godt, hvor selv personer med ingen interesse i arkitektur vil kunne se det fantastiske i kunsten. Personligt blev jeg selv draget af arkitekturens skønhed under dronevideoerne af diverse bygninger. Dokumentaren om Jørn Utzon udfører sin opgave, men ikke mere end det. ”Jørn Utzon: Manden og arkitekten” er ikke ekstraordinær eller en dokumentar der ligger i baghovedet flere dage efter. Selve filmen starter blødt ud og jeg blev først fanget af handlingen efter 30 minutter, hvilket desværre var for længe.

”Jørn Utzon: Manden og arkitekten” behandler et emne der kan være svært at formidle til en bred målgruppe, men den gør et godkendt forsøg. Den giver en god indsigt i én af de største danskere gennem tiderne, både som menneske og kunstner. Dokumentaren er ikke mindeværdighed, men hvis man har interesse i arkitektur, kan dokumentaren anbefales.

Titel: Jørn Utzon: Manden og arkitekten
Original Titel: Jørn Utzon: The Man and The Architect
Premieredato: 14. februar 2019
Instruktør: Lene Borch Hansen, Anna von Lowzow
Skuespillere: Jørn Utzon, Lin Utzon, Jan Utzon
Spilletid: 90 min.
Selskab: Nordisk film production
Genre: Dokumentar

banner
Overskrift Højre Block
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...
Anatolian Leopard
UdvandrerneKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...