Den britiske forfatter Robert Harris blev så opslugt af den argentinske Jorge Mario Bergoglio, der tog verden med storm og blev til pave Frans. Harris så sig inspireret af det politiske spil, der nærmest er blevet mere aktivt end Guds gave. Derfor skrev han romanen ”Conclave” i 2016, hvor netop disse elementer bliver pragt i spil.
Da Paven tager sit sidste åndedræt, skal verden have en ny pave. Og kandidater er der rigeligt af. Den britiske dekan, Thomas Lawrence ( Ralph Fiennes) skal forsøge at holde styr på de mange kardinalerne fra hele verdenen, hvor både religion, fordomme og traditioner følger med for at sikre Vatikanets fremtid. Under de mange afstemninger kommer der nemlig flere ubehagelige sandheder frem fra kandidaterne, og der kan fornemmes en decideret krise inde fra kirkens rammer.
Ralph Fiennes er intet mindre end fantastisk. Han har både sandheden under hans åndedræt, tvivl, passion og vil blot finde den helt rigtige kandidat til at overtage denne fornemme opgave. Han får dog også rigtig godt modspil af sine fælles kardinaler bl.a Stanley Tucci som den meget liberale og nytænkende biskorp, men også fra oppositionen, hvor både Sydamerikanske og afrikanske biskorper gerne vil holde kirken helt nede i religionens traditioner.
Replikkerne er skarpe og præcise, og brugen af sproget er gjort på en fornem måde. Selvom kirken er deres fællesrum, herskes der ingen tvivl om, at sproget og kulturen skiller kardinalerne ad, da de bestemt ikke er enige. Og hvordan kan de også være det i den moderne verden?
Instruktøren Edward Berger har gjort sit bedste for at vise den interne magtkamp, som også foregår til disse konclaver, hvor der naturligvis er næstekærlighed og respekt for hinanden – men under ruinerne gemmer der sig også en masse drama og en kamp om magtspil. Spændingen sidder helt op til halsen igennem hele filmen, imens Volker Berthelmanns fantastiske musik giver dybde og drama.
”Konklave” må siges at være et af årets helt store filmoplevelser. Der er alt, der skal høre til i form af drama, intriger, spænding og fantastisk skuespil. Ralph Fiennes stråler i rollen som den fortvivlede biskorp, der har hele ansvaret på sine skuldre, men har også fantastisk modspil af de andre biskorper. Musikken giver intensiteten og spændingen, imens den skarpe dialog også holder publikum oppe på tæerne. Edward Berger har skabt et fortræffeligt mesterværk i Guds hus.