Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar-Arrangemen...
Oscar 2020
Robert-Prisen 2020
Oscars® Nomineri...
Bodilprisen 2020...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Gentlemen
The Gentlemen billede

Joker
Ad Astra
Mugge & Vejfesten
Downton Abbey
Bombshell - Opgø...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Last Orders (VHS)

26. februar 2003 af Steffen Damkjær Moestrup

5 stjerner Skriv en kommentar

Last Orders (VHS) billede

Denne film må gerne nydes sammen med en øl. Og der er ingen der har sagt, at det skal være en gravøl.

Få dage inden sin død, skriver Jack et brev, hvor han giver en sidste ordre. Han vil gerne have sin aske bragt til Margate Pier af sine nærmeste venner. Det er turen til Margate, vi følger men undervejs også en hel vennefloks livslange intriger, hemmeligheder og lykkelige stunder.

Vennerne Ray, Vince, Lennie og Vic møder op i pubben med Jacks aske og får sig en enkelt pint, inden de begiver sig afsted. Det bliver en køretur, som i høj grad foregår på mindernes avenue. De gør holdt ved steder, som har spillet en central rolle i disse mænds liv; Chatham War Memorial, gården ved Kent hvor Jack mødte sin kone Amy, Canterbury katedralen. De husker tilbage, de skændes, de omfavnes af en fælles ånd, knyttet imellem dem gennem årerne.

Englænderen Graham Swift skrev romanen i 1996. Bogen var fænomenal i sin lavmælte tone, i sit gribende, blide portræt af mændenes venskab og i sin unikke brug af ærlig og ligefrem dialog. Den var sirligt komponeret med skiftende fortællere og en endeløs række af spring i tid og rum. Filmen holder sig meget tæt op af det litterære forlæg og heldigvis for det.

Det lykkes langt hen af vejen. Man skal lige vænne sig til de mange spring, men straks det er sket, glider filmen af sig selv og forekommer naturlig og ærlig ligesom bogen.

Vi hører om Jacks opgør med sønnen Vince, som nægter at overtage farens slagteriforretning. Vi hører om Jack og Amys datter June, som ikke var rask og blev sendt bort. Om Lennies fiasko som bokser. Om Rays affære med Amy.

Det er stærke og meget menneskelige dilemmaer, der berøres. Det er livets store spørgsmål men med pub og pint i stedet for pompt og pragt. Alt bliver fortalt med sirlighed og respekt.

Filmen er på sin vis ikke særlig visuel og derfor er kravet til skuespillet desto højere. Dette indfries til fulde af nogle af Englands ypperste: Michael Caine, Bob Hoskins, Helen Mirren, Tom Courtenay, David Hemmings (som nogle måske husker fra Antonionis mesterværk ”Blowup”), alle spiller de fortrinligt. Alle rammer de tonen fra Swifts tekst. Det er ensemblespil, når det er bedst.

Instruktøren Fred Schepisi er sandsynligvis ikke en mand, man kender så meget til. Han har stået bag film som Roxanne (1987) og I.Q. (1994), men Last Orders må siges at være hans bedste. Schepisi var 62 år, da han lavede filmen, og dette har bestemt ikke været et minus. Der kræves en vis portion livserfaring at kunne visualisere Swifts mesterværk. Det lykkes så vidt det er muligt. Filmen overgår på ingen måde bogen, men som visuel adaption fungerer den forbavsende godt.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Last Orders
Original Titel: Last Orders
Premieredato: 8. januar 2003
Instruktør: Michael Caine, Bob Hoskins, Ray Winstone, Helen Mirren, David Hemmings, Tom Courtenay
Skuespillere: Fred Schepisi
Spilletid: 106 min.
Selskab: Sony, Nordisk Film, 2002
Genre: Drama
Link: http://www.sonyclassics.com/lastorders/flash/
Bedemanden Vic unden for sin butik med Jacks urne under armen.
Bedemanden Vic unden for sin butik med Jacks urne under armen.
Jack og Amy
Jack og Amy
Vennerne samlet på pubben
Vennerne samlet på pubben


banner
Overskrift Højre Block
The Call of the ...
En Helt Almindel...
Three Identical ...
Running With The...
Frækkere End Pol...
Gemini Man
High Life
The Dead Don't Die
Sonic the Hedgehog
A hidden lifeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...