Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...
Casper

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Far Til Fire & V...
Far Til Fire & Vikingerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Magnetisørens Femte Vinter

2. juli 2013 af Astrid Skov-Jakobsen

4 stjerner Skriv en kommentar

Magnetisørens Femte Vinter billede

Før Mads Mikkelsen trak i kostumetøjet som tysk livlæge i En Kongelig Affære, var det Ole Lemmeke der spillede dansktalende tysk læge og magnetisør i filmatiseringen af P. O. Enquists roman Magnetisørens Femte Vinter.

Hemmelighedskræmmeri og fordækte motiver producerer en truende stemning overalt i det lille nordsvenske samfund, når først den eksotiske Dr. Meisner ankommer til byen. Er han en bedragerisk kvaksalver eller mirakelmager?
Ved sin bogstaveligt talt magnetiske udstråling kurerer han vorter hos en ung pige og giver sig derefter straks i kast med en langt større og potentielt mere udbytterig mission. Byens anerkendte læge Selander (Rolf Lassgård) tryllebindes af håb når Meisners utraditionelle og videnskabeligt tvivlsomme metoder får helbredende effekter hos hans unge datter. Hun er blind og voldsomt traumatiseret som følge af sine oplevelser under en kortfattet russisk invasion fra flere år tidligere. Langsomt vinder Meisner tillid og indflydelse hos Selander, hvis unge datter samtidigt forelsker sig i sin mystiske redningsmand.
Men er han ikke lidt skummel denne fremmede magnetisør, og hvilke hensigter står egentlig bag hans engageret involvering i Selander familiens ve og vel? Mistroen vokser sig stor og farlig i andre hjørner af byens borgerskab, fremprovokeret og accelereret af misundelse og jalousi.
Tillid, mistillid, sandhed og bedrageri kæmper indædt blandt menneskene i det lille samfund i 1800-tallets nordlige Sverige.

At turde tvetydigheden og menneskelig kompleksitet
Det kolde svenske snelandskab komplimenterer et samfund hvor sladder, forførelse, forargelse og frygt venter på at gribe fat i en hel befolkning. Meisners succes eller forfald er afhængig af fællesskabets følelsesstyret og foranderlige dom over ham. Han kan forsøge at forføre dem ved sin egen mytedannelse, men fortidens skygger kan hurtigt spænde ben for kolde ambitioner og magthungren. Denne konstante uro er glimrende skildret, i det Meisner manøvrerer sig ind i samfundets bevidsthed på godt og ondt.
Netop tvetydigheden mellem hvad der kan dømmes som godt eller ondt, rigtigt eller forkert debatteres stædigt i karakterernes handlinger. Der fældes ikke dom, og nogen endegyldig afklaring om Meisners gode eller onde hensigter og ægte eller falske følelser leveres ikke.
Lige såvel som Selander kæmper med sig selv og egen dømmekraft i mødet med Meisner, kræver Magnetisørens Femte Vinter at seeren selv tager stilling til Meisners oprigtighed. Dette er både interessant og også ofte frustrerende. Fremfor svar på alle de mysterier der lurer i fortællingen sættes du i landsbyens sted, i Selanders og hans datters sted og i den mistroiske dr. Stenius’ sted. Der gås ikke på kompromis med skildringen af menneskelig kompleksitet i Magnetisørens Femte Vinter.

Ekstramateriale
I en lille halv time føres du bag filmen ved interview med skuespillere og filmens instruktør Morten Henriksen. Rigtig interessant er observationerne fra selve P. O. Enquist, omkring de ændringer der er fundet sted i filmatiseringen, samt hans umiddelbare reaktioner på skuespillernes portrættering af karaktererne.

Magnetisørens Femte Vinter er en fin skandinavisk samproduktion med involverende skuespilpræstationer. Til tider kan tempoet virke lidt langsommeligt, og karaktererne kan fremstå kolde og svære at engagere sig følelsesmæssigt i.
Vil du udfordres på egen moral, tro og dømmekraft, er historien om den tysk/danske kvaksalver, der udfører mirakler i Nordsverige måske noget for dig.

Jeg tildeler ekstramaterialet 3/6 stjerner

Another World Entertainment.

Titel: Magnetisørens Femte Vinter
Original Titel: Magnetisørens Femte Vinter
Premieredato: 18. juni 2013
Instruktør: Morten Henriksen
Skuespillere: Ole Lemmeke, Rolf Lassgård, Johanna Sällström, Gard B, Eidsvold, Robert Skjærstad, Erland Josephson, Björn Granath, Stina Ekblad, Lena Nilsson
Spilletid: 117 min.
Selskab: Another World Entertainment, 1999
Genre: Drama , Romantik
Link: http://www.anotherworldent.com/index.php?n=catalogue&s=show&idem=a223cc0f7677638fbanner
Overskrift Højre Block
Locked Down (HBO...
Star Trek: Picar...
C. B. Strike: Le...
The Dig
Clouds
The Godfather Co...
The New Mutants
Lykkebugten
The Defeated
After We CollidedKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...