Et inspirerende, drømmende mareridt
Sat i 2026 i byen Metropolis lever folk opdelt i to lejre: Arbejderbyen, hvor tusinder af hårdtarbejdende mennesker knokler under slavelignende forhold for at holde byen i gang, og ”Klubben”, hvor de rige, unge mennesker boltrer sig i sport, natur og kunst med hinanden uden at skulle tænke på at arbejde.
Sønnen af byens grundlægger opdager en dag den smukke Maria fra Arbejderbyen og falder hovedkluds for hende. Han beslutter sig for at finde hende og begiver sig ud på en verdensrystende tur fra sit sikre liv og ned gennem Dybet. Her opdager han de tusinder af arbejderes skæbne og tanker om revolution mod sin egen Far spirer langsomt i ham.
Sideløbende med dette er en ”gal” videnskabsmand i gang med at skabe sig sin egen menneskerobot. En kvindelig robot, som han har store planer med…
Gammel klassiker – nyt soundtrack
Det er sjældent at jeg holder af at man piller ved et mesterværk, men dette er hvad der er blevet gjort ved denne tyske klassiker, som har elementer af både menneskets rolle i samfundet, statens indgriben hos dets borgere og forholdet mellem rig og fattig, mellem ”tænkere” og ”arbejdere”. Alt og alle er under indflydelse.
En banebrydende film indenfor så mange genrer.
Ikke desto mindre måtte jeg tabe både øjne, øre og min rationelle forstand mens jeg blev ført ind i dette filmiske sci-fi univers skabt af geniet Fritz Lang og med et hallucinogent, nyt soundtrack fra nogle af nutidens største elektroniske kunstnere og komponister.
Og det er denne genistreg fra nutiden, et helt nyt soundtrack tilsat denne gamle klassikers billeder og scener som gav en orgasmisk forvrængning af sanseindtryk, tankegang og stemning. Jeg vil med al den sikkerhed jeg kan mønstre påstå at filmens originale soundtrack på ingen måde kunne hamle op med dette opdaterede soundtrack, hvor følgende bands og musikere har leveret musikken:
Brian Eno. Massive Attack. Portishead. Faithless. New Order. Cinema Orchestra. og Ganga.
Hvis man kender en eller flere af disse artister kan man ikke undgå at lægge mærke til deres stil under filmen, men samtidig overdøver musikken aldrig filmen. Den understøtter handlingen, scenerne og skuespillerne og fremstår som en dynamisk helhed.
Metropolis er en af stumfilmstiden største kultfilm, og dens ikoniske status kan kun blive endnu større nu efter tilrettelæggelsen af dette nye soundtrack, som i den grad forstærker ens indtryk og efterlader en i en psykoselignende rus!
Et mageløst samspil mellem fortid og nutid, som løfter dette mesterværk op til nye filmiske højder.
Ungdommen, hør min bøn
Den kreative producer for musikken er Palle Vedel, som gennem de sidste 15 år har været involveret i soundtrack til flere af de store stumfilm. Tanken bag hans arbejde har været at tilføre filmene en nutidig og moderne dimension, for på denne måde at gøre et yngre publikum interesseret i at gå i biografen og opleve de gamle klassikere.
Og jeg taler direkte til ungdommens mennesker nu:
Jeg bønfalder Jer! Dette er ikke bare en gammel, støvet film. Denne film har lagt grund til så megen inspiration indenfor filmens verden at man roligt kan kalde den alle sci-fi-films moder. Det er en afgørende, samfundsvigtigt og rent ud sagt uovertruffen film fra en tid da film var film og ikke krævede alskens gak og gøgl for at tiltrække et publikum.
Metropolis giver en indledende kraftig bitterhed, og stopper ikke med at forskrække, forundre og forføre før de sidste scener er rullet over lærredet.
Premiere
Metropolis har premiere fra den 1. oktober 2015 i udvalgte biografer landet over:
Cinemateket i København.
Vester Vov Vov i København.
Øst for Paradis i Århus.
Cafe Biografen i Odense.
Biffen i Aalborg.
Desuden vises filmen også i ”særlige rum”. Herunder i et samarbejde med DieselHouse den 2. og 3. oktober. Mere info på www.greenticket.dk
Og Krudttøndens Teater ”Det blå rum” i København 5.-11. oktober. Mere info på www.greenticket.dk