Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Game Of Thrones ...
Galla Premiere P...
Den Ukendte Dans...
Jaime Rosales Ta...
The World Of Han...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Us
Us billede

Ad Astra
Pokémin Detectiv...
After


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Min lille søster

15. oktober 2015 af Astrid Maan Thomsen

5 stjerner Skriv en kommentar

Min lille søster billede

To søskende fanget mellem to lydløse skrig om hjælp

Denne prisbelønnede svenske film sætter fokus på en sygdom, som desværre rammer mange mennesker. Anorexia nervosa. Eller ganske simpelt anoreksi.
Et emne sjældent skildret på film, og hvor vi i denne film får handlingen præsenteret gennem børnenes synspunkt. Takket være de unge øjne kommer hele den skræmmende, uhyggelige og tragiske situation til at fremstå endnu mere absurd.
Og de to unge skuespillerinder bærer denne film og viser os perfekt kærligheden, kampene og den tæthed som findes i et søskendeforhold.

Store og lille søster

Forholdet mellem storesøster Katja og lillesøster
Stella er krystalklart.

Katja er forældrenes øjesten. Den hellige, ufejlbare skabning, som mestre skolen og sit kunstskøjteløb til perfektion.

Stella er den mindre søster, som forguder sin storesøster og dermed forsøger at efterligne hende på alle måder, samtidig med hun selv forsøger at forstå de spirerende og forvirrende følelser som følger med, når man er 12 år og snart på vej ind i teenageårene.

Men denne tilbedelse og kopiering tager en farlig drejning, da Stella opdager Katja lider af en spiseforstyrrelse.

Hvordan skal lille søster Stella håndtere dette? For Katjas sygdom er langsomt men sikkert ved at overtage kontrollen over hendes liv, og da Stella konfronterer hende med det, begynder en farlig manipulationsleg mellem de to søstre…

De skærende blikke

Min lille søster spiller perfekt på forholdet mellem de to søstre, som fanges mellem hinanden, og det er rystende at opleve de unge børns frustration og følelser som sprænger voldsomt frem på lærredet med en gribende og stærk realisme.

En uforklarlig intens realisme, som især prikker til en, når de to søstre udveksler blikke med hinanden. Blikke midt imellem dagligdagens små opgaver og domestiske situationer, som går under forældrenes radar, men som viser to piger, med hvert deres stumme skrig om hjælp.

Især en scene visualisere dette: Den lille familie er på restaurant for at fejre Stellas fødselsdag og efter at Stella har konfronteret en opkastende Katja på toilettet skulle man tro dette ville markere begyndelsen på hjælpen. Men via ondsindede og manipulerende trusler må Stella gå tilbage til forældrene med uforrettet sag. Og da de to søstres øjne mødes under den genoptagen middag, er det klart at forholdet for altid er forandret mellem de to.

Netop den manglende deltagelse eller uforstående respons fra de voksne, forældrene, gør at vi virkelig kommer ind under huden på disse to karaktere, som spilles uovertruffent fremragende af Rebecka Josephson som Stella og Amy Deasismont (eller barnestjernen Amy Diamond, som nogle vil kende hende) som Katja.

Især Rebecka Josephson spiller med en intens og oprigtigt glød. Hendes uskyldige ansigt brænder igennem og hver tåre, latter og udbrud kommer til udtryk så passioneret, så man vitterligt føler hendes indre kamp for familiens og sin søsters ve og vel.

Det er blændende skuespil af en så ung pige, og som instruktøren Sanna Lenken selv sagde:

”Uden hende var filmen ikke blevet det, den er nu. Rebecka var perfekt til rollen.”

Et transcenderende budskab

Denne debutfilm rammer som en knytnæve i ansigtet og som en listende finger i halsen kommer budskabet om spiseforstyrrelse ind i ens tankegang.

Et budskab som fortjener at blive hørt og forstået. For det er sjældent at en spiseforstyrrelse handler om mad og der er tit mere dybereliggende årsager.

Instruktøren Sanna Lenken har selv kæmpet mod anoreksi da hun var teenager og udover hendes egen erfaringer, er filmens manuskript blevet udarbejdet gennem grundig research og interviews med familier som har været i lignende situationer.

Jeg må medgive at denne nyere svenske film er
noget af det bedste indenfor realistisk drama jeg længe har set.

Det er en film som skal ud over de alt for få biografer den bliver vist i, og ind i stuerne, skolerne og sindet hos så mange som muligt.

Titel: Min lille søster
Original Titel: Min lilla syster
Premieredato: 15. oktober 2015
Instruktør: Sanna Lenken
Skuespillere: Rebecka Josephson, Amy Deasismont, Annika Hallin, Henrik Norlén
Spilletid: 95 min.
Selskab: Arte, Film i Väst, Fortune Cookie Filmproduktion, Tangy, 2015
Genre: Drama
Link: http://www.scanbox.com/movies/min-lille-sster/


banner
Overskrift Højre Block
Pokémon Detectiv...
Late Night
Ready or Not
Good Boys
I Trygge Hænder
Letter from Masa...
The Last Gentleman
Hacker
Diego Maradona
It del 2KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...