Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

MIRAKLET I GULLSPÅNG

16. november 2023 af Steen Balle

4 stjerner Skriv en kommentar

MIRAKLET I GULLSPÅNG billede

Det er normalt, at folk nok flere gange dagligt spekulerer over: Hvem er jeg? Den svenske filminstruktør Maria Frederiksen har sammen med andre kvinder dannet BALLAD FILM og debuterer med en forunderlig dokumentarfilm om to norske søstre, som køber en lejlighed i den svenske provinsby Gullspång – og på ejendomsmæglerens kontor møder deres søster, som begik selvmord 29. juli 1988. En gyser af et mirakel.

Da jeg så de første scener i den kaotiske film Miraklet i Gullspång troede jeg, at den danske Jon Bang Carlsen var begyndt at lave dokumentarfilm igen – da scenen, hvor de to søstre kommer ind i den nye lejlighed og ser væggens maleri som en treenighed – og gåturen flere gange skal laves om – for indsigtsfuldt, lidt for teknisk. Jon Bang Carlsen havde det med at ville iscenesætte virkeligheden på film, så det så naturligt og dokumentarisk ud. Fra det professionelle til amatøren i dagligdagen.

Søstrene Mary og Kari går rundt på loppemarkedet med deres meget kristne baggrund i Gullspång, og finder stedets ting til lejligheden, og de er i Tivoli helt alene, og skal prøve båden i vandrutsjebanen – så vandet næsten rammer publikum, og det viser sig, at en af søstrene har slået sig så meget i båden, at hun ikke kan sidde i syv uger. Det tager de med godt humør.
Vi bliver en del af historien – og det bliver dokumenteret livagtigt med de mange videoklip fra ungdommen i 1980´erne – så filmen føles mere virkelig. At købe en lejlighed i Gullspång ændrer deres liv, da de opdager at sælgeren er en kopi af deres søster, som begik selvmord i 1988.

Hvordan får de undersøgt den tvivl?

Historien udvikler sig i alle mulige retninger med at køre 1600 km nordpå til Norge og få kontakt med søstrenes familie – de fleste meget forskellige udtaler sig til filmen – og da nordmændene ved middagsbordet i sang lovpriser Gud – kigger den tredje søster, Olaug, ud ad vinduet med lukket mund – og mens hun går tilbage i familiens POLAR campingvogn iført gule gummistøvler – som nu er hendes hjem. Den er placeret bagved tæt på nedslidte dæk, skamferet motorcykel og en grøn halmvogn med rive – og bagved er de tågede bjerge med snestriber – er hun meget direkte: Jeg vil ikke være i familie med dem. Jeg bestemmer selv, hvem jeg vil være i familie med!!. Vi er på en ø lige uden for Bergen og taler med en anden søn, som er iklædt en trøje med AC/DC – og der er mange flere historier fra Anden Verdenskrig, hvor det kommer frem, at de to enæggede tvillinger i familien var blevet skilt og én sporløst forsvundet.

Alle de historier, der opstår i eftersøgningen af familierelationer, er til tider fuldstændig sindssyge og uforståelige, mærkelige og overraskende – det var lige før opstod gåsehud og en slags svimmelhed – da musikken så også satte dybe spor i fortællingens gru – som da vi til sidst ser søstrene interviewe et vidne til, hvad han husker fra den weekend 29. juli 1988, og i snevejr fortæller om den siddende kvinde i bilen, de bare troede ventede på én – og de læser alle de fejl, der står i politirapporten – og hvorfor er en fødselsattest betegnet med at hun er født i 1947 – når hun er født i 1941?? Der kommer ingen svar.

Kun at vi ikke altid skal tro på dét, vi tror er sandt.

Titel: Miraklet i Gullspång
Original Titel: Miraklet i Gullspång
Premieredato: 16. november 2023
Instruktør: Maria Frederiksson
Skuespillere: Kari, May, Olaug
Spilletid: 109 min.
Selskab: Ballad Film, Camera Film
Genre: Dokumentar , Familie
banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...