”Moderne Tider” indeholder en række klassiske scener, hvor velsagtens den allersidste scene er sådan som de fleste husker Chaplin – en vagabond med bowlerhat og stok hånd og hånd med sin kvinde på vej mod solnedgangen. Chaplin har både skrevet og instrueret ”Moderne Tider” selv, og sådan er det med stort set alt han medvirkede i, og dette er en lille men meget vigtig detalje, der er ved at blive glemt. Manden havde nemlig et hørt stort komisk talent, men han havde også et uhørt stort talent for at skrive og instruere, og med ”Moderne Tider” takler han emner som arbejdsløshed, fængsel, kommunisme og meget andet med en så let hånd, at det bliver ren og skær underholdning med mening. ”Moderne Tider” er nemlig en film, der er meget let at se, fordi den har et højt tempo og er ufattelig morsom, men der er også mange andre tanker bag dette mesterværk, hvor slutscenen så smukt også fortæller os, at kærlighed trods alt er vigtigere end penge.
”Moderne Tider” er for det meste en stumfilm (Chaplins sidste stumfilm faktisk). Enkelte ord bryder igennem tavsheden, og disse bliver brugt blot til at understrege de moderne tider filmmediet er på vej imod. Fra allerførste scene er man dog helt væk i fortællingen. Vi møder Chaplin som arbejder på en fabrik, hvor han bliver arbejdet så hårdt, at han ender med nervøst sammenbrud. Dette lyder trist, men på trods af disse sceners alvorlighed, er det virkeligt morsomt, og står muligvis som filmens stærkeste scener. At kunne tage fat på alle de nævnte alvorlige emner, gøre dem morsomme uden at vise nogen form for mangel på respekt for dem, er noget som kun få kan håndtere, og derfor er ”Moderne Tider” såvel som Chaplins andre mesterværker ligeså interessante og relevante i dag, som de var dengang de først blev vist. Ikke kun budskaberne og den fysiske slapstick humor holder stadig, men ligeså måden at fortælle på.
Chaplin er på mange måder et komisk geni, der endnu ikke har mødt sin ligemand. ”Moderne Tider” er et glimrende sted at starte, hvis man stadig kun kender manden af navn, da den meget godt beskriver hans væsen og viser hans humor og meninger. Til det kan det kun tilføjes, at det muligvis ikke er Chaplins bedste film, men de tre mesterværker ”Diktatoren”, ”Moderne Tider” og ”Byens Lys” er alle på samme niveau, og alle kan kaldes mesterværker. ”Moderne Tider” er en film, der vil følge mig igennem resten af livet, og en film jeg vil sætte på, når jeg vil have mig et godt grin og blive rørt af fortællingen og dens budskab på samme tid. Det er sjældent, at alt dette går hånd i hånd.
Billede og lyd – 5/6
Billedet er blevet restaureret, så godt det nu kan lade sige gøre. Det sort/hvide billede står skarpt med kun et let lag gryn, som man nok aldrig vil kunne få fjernet, og som alligevel stadig har sin charme. Alt fremgår klart i billedet. Lydbilledet er ligeså stærkt, men har alligevel en anelse flere mangler, hvor man måske godt kunne have arbejdet lidt mere med det. Det er dog en stærk udgivelse af de sjældne, hvad angår kvaliteten på billede og lyd - især filmens alder taget i betragtning.
Ekstramateriale – 1/6
Der findes en horde af ekstramateriale på DVD-udgivelsen, men intet har desværre fundet vej til den nye Blu-ray udgivelse. Til gengæld medfølger en DVD-version også, som du vel højst kan bruge til at sammenligne billede og lydkvalitet med.
Filmen er venligst stillet til rådighed af: www.soulmedia.dk