Money Monster er navnet på et populært finans tv-show med den excentriske vært Lee Gates. Han er typen som man lytter til, da han er en fantastisk formidler af forslag til investeringer omkring aktier og kurser. En dag under en helt almindelig udsendelse dukker der, for rullende kameraer, et bud op med en levering. Han betræder scenen og trækker en pistol og insisterer på at kameraerne forbliver tændt og at der sendes live. Lee trues og presses i en bombevest konstrueret af ”det falske bud”. Indtrængeren er Kyle Budwell som har mistet en masse penge ved at følge Lees råd på tv for nogle uger siden. Alle pengene er forduftet, for investeringsselskabet som Kyle satte penge i, røg til buds i indexet. Rasende og frustreret vil Kyle nu ud med sit budskab, og han er fast besluttet på at han intet har at tabe og er velvidende om at han ikke kommer til at forlade studiet med livet i behold. I den ene hånd har han den skarpladte pistol, og i den anden har han en bombeudløser som effektuerer bomben, hvis han slipper knappen…
Fra at ligne en business-film ændres præmissen med ét til at blive en stærk thriller. Pludselig står man i et dillemma, hvor det lader til at skurken kun kan ”vinde”. Hvis Kyle skyder sig selv, eller hvis den tilkaldte elitestyrke fra politiet skyder Kyle, så vil bomben selvsagt detonere. Derfor må der tænkes alternativt. Planen bliver derfor at prøve at skyde på bombebæltet for at kappe forbindelsen til detonatoren, men dette kan ikke gøres uden at såre Lee – eller i værste fald slå ham ihjel. Samtidig er man i desperat tidsnød, for Kyle vil have svar og folk i tale og han bliver mere og mere aggressiv. Oven i det hele får Lee oplysninger i sin øresnegl omkring at han måske gennem længere tid blot har været en marionet for finansverdenen, og måske slet ikke er klar over hvordan denne verden reelt hænger sammen. Der skal handles, og det skal gå snapt. De forskellige instanser er ikke enige, og man bliver klar over at det ikke er alle der kan slippe levende fra omstændighederne. Det er ganske enkelt umuligt at kunne gennemskue hvad udfaldet bliver.
Thriller-genren er svær at definere 100 %. Men mon ikke vi kan blive enige om at den fungerer bedst, og rører os mest hvis vi ikke kan gætte udfaldet af det som skal ske. Money Monster er præcis sådan en film. Den virker i starten af ”gidseltagningen” som en ganske strømlinet film, men så begynder vores aktører at handle impulsivt og selvstændigt, hvilket så får konsekvenser for hinandens sikkerhed. Man bliver fanget ind i den verden som Jodie Foster (ja!, den Jodie Foster) har skabt. En omfattende historie som giver stof til eftertanke, men som udspringer af en hel almindelig dagligdagsfortælling, som pludselig bliver udfordret. George Clooney spiller Lee Gates, og giver den alt hvad han kan med skærmtække, så tv-værten får liv og glamour. Han evner på fornem vis også at gøre Lee menneskelig, da situationens alvor går op for alle parter. Julia Roberts spiller Patty, kvinden som Lee har i øret mens den farlige episode udspiller sig. Hun gør det altså også virkelig godt. Jack O’Connell spiller Kyle, og det gør han med det mest paniske og flakkende blik i nyere tid, som er med til at understrege at man så at sige har en tikkende bombe til at styre en tikkende bombe. Værd at nævne er også Dominic West, som bare er brandgod til at spille usympatisk idiot. Wests karakter er Walt Camby – leder af det selskab som har kostet Kyle pengene.
Money Monster har mange styrker. En af dem er uden tvivl, at du er forskånet for en eneste overflødig scene. En anden er at filmen går lige på og hårdt, og magter at præsentere figurernes sind, væsen og karakteristiska gennem den anspændte gidseltagning. Man bliver desuden betaget af at det er muligt at kunne flaske så meget intensitet ned på blot 92 minutters spilletid. Imponerende bedrift. Money Monster er altså en helstøbt og virkelig god oplevelse. Det bliver til 5 stjerner.
Bonusmaterialet leverer blandt andet lidt af en hyldest til George Clooney. Han var førstevalg til rollen som Lee, og han roses for at ramme den figur så præcist som var beskrevet i manuskriptet. Dog viser det sig også at der har været plads til spontanitet, for en ukoreograferet introdans til selve tv-showet Money Monster, ja det var altså Clooneys idé, som fik lov at presse sig ind. Det fortælles desuden at der er blevet arbejdet en del med perspektivskud af det som folk oplever på tv-skærmen som et bevidst virkemiddel i at påvirke dit sanseapparat. Du kan desuden se slettede scener, se den tilhørende musikvideo og se holdet bag filmen skille filmens afgørende scene ad.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Universal Pictures.