Det er meget nemt for os i Vesten at dømme andre landes undertrykkelse og kvindekampe. For det burde jo slet ikke være til en diskussion herhjemme. Dog findes denne undertrykkelsen desværre stadig i flere lande og i denne film befinder vi os i Algeriet i 1990’erne.
Vi befinder os i Algeriet i 1990’erne. Landet er på vej til borgerkrig, da radikale grupper er ved at overtage magten på drabelige metoder. Den 18 årige Nedjma ( Lyna Khoudri) er fransk-studerende på en pigeskole og brænder for mode og design. Hun nægter at lade de nye tilstande påvirke hende og hendes veninders liv. Efter en tragisk hændelse satser Nedjma alt for at lave et modeshow på skolen – også selvom det er livsfarligt.
På mange måde er denne film meget hård og ubehagelig at se på. Ikke blot med de voldelige scener imod kvinder, men som en fra Vesten kan den endegyldige sexisme være dybt provokerende.
Det er også en dyb kritik af et diktatur, hvor man bliver dræbt, hvis man ikke retter ind. Det står i total kontrast i forhold til vores demokrati – selvom tonen i den politiske debat naturligvis er hård. Selvom der i denne film er fokus på kvindernes rolle og undertrykkelse, sidder man også tilbage med fornemmelsen af, at der også var andre undertrykkende elementer i denne periode, og hvis man ikke rettede sig ind, var der konsekvenser.
Filmen fokuserer dog primært på kvindernes mod – og ikke blot det politiske. Det er utrolig svært at stå ved sig selv, og kæmpe for en frihed i en undertrykkende verden. Nedjma er usædvanlig modig, og det kræver en kæmpe vilje at forsøge at leve sit liv. Især når terroristerne ikke er modstander af denne livsstil. Filmen viser både det mod og den frigørelse som pigerne har som fælles mål, men den viser også de realistiske konsekvenser, der hørte med tiden. Meget barskt og brutalt.
”Papicha” er en barsk og hård film at sidde igennem. Selvom i de lyse tider, bliver man også konfronteret med konsekvenserne af ens adfærd. Selvom det er yderst uretfærdigt og i nyere tid ville anses som ulovligt. Lyna Khoudri viser sig som en stærk feministisk rollemodel – både for sine veninder, men også fremtidens kvinder.