Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Årets Robert-Nom...
Nyt Fra San Seba...
Hbo Nordic Blive...
Bjørn Nørgaard –...
Nordisk Film Uds...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Tag Min Hånd
Tag Min Hånd billede

Monsterfamilien ...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Persepolis

12. oktober 2007 af Henrik Østergaard

5 stjerner Skriv en kommentar

Persepolis billede

Fænomenale franske tegnestreger efter iranske Marjane Satrapis grafiske novelle. Fortjent prisbelønnet i Cannes og en bragende succes på dette års Copenhagen International Film Festival.

Baseret på den selvbiografiske, grafiske novelle af iranske Marjane Satrapi fortæller filmen fyldt med underspillet hjertevarme og humor, i Satrapis egen instruktion (sammen med tegne-kollegaen Vincent Paronnaud), om hendes turbulente opvækst i et uroplaget Iran, der efter Shahdømmets fald gennemgår en større omvæltning; og hendes senere flugt til et Europa, der enten afskyr eller ikke forstår hende. Indtil hun får nok og vender hjem til sin savnede familie i Iran, hvor hendes elskede bedstemor synes at stå som den sidste bastion imod alt hvad der er modbydeligt og undertrykkende i denne verden.

Paronnaud og Satrapi formår med meget enkle midler at vise, at selv bag et tørklæde gemmer der sig et menneske af kød og blod, fyldt med sorger og glæder, håb og drømme. Noget vi ikke mindst her i landet har det med at glemme.

Det er en film, der når langt ud over sin animerede form, idet man ikke bare betages af dens forfinede sort-hvide animationer, der i sin streg trækker på den franske tegneserie-tegner David B. Man indfanges af dens intensitet og vedkommende historie om en rejse igennem et liv, der virkelig er levet, og som i Satrapis og Paronnauds kreationer udfolder sig med alt den vitalitet og patos, filmmediet kan levere. Og med franske stemmer af blandt andre ikonet Catherine Deneuve bliver det ikke meget bedre.

Satrapi har udgivet flere andre noveller om livet i Iran, heriblandt den mere kontroversielle og smålumre Broderier, hvor der ikke lægges fingre imellem, hverken når det kommer til sex, mænd eller politik. Her kan ”Persepolis” ikke følge med, men er til gengæld en langt mere følsom og sart fortalt 'coming-of-age' historie.

Persepolis har tydeligvis været et meget personligt projekt for Satrapi, måske af næsten terapeutisk karakter. Både for bare at forstå og komme overens med sin egen og sit lands historie, men også for at give noget videre af både universel og politisk karakter. For hvor er vi dog ens på tværs af alle skel, alle folkeslag i en verden præget af despoter og fundamentalisme. Satrapi er på sin egen lille mission, og jeg følger gerne med.

Titel: Persepolis
Original Titel: Persepolis
Premieredato: 12. oktober 2007
Instruktør: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Skuespillere: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gabrielle Lopes, Danielle Darrieux, Simon Abkarian, (stemmer)
Spilletid: 95 min.
Selskab: 2.4.7 Films, Sandrew Metronome, 2007.
Genre: Tegne- og animationsfilm
Link: http://www.persepolis-filmen.dk/persepolis/
Selv i et islamisk Iran nyder man kulturens mere kuriøse tilbud. Foto fra filmen.
Selv i et islamisk Iran nyder man kulturens mere kuriøse tilbud. Foto fra filmen.
Den barnligt uvidende Marjane er først fascineret af oprøret imod den onde Shah, og vedholdende går hun rundt i hjemmet og råber slagord, til stor irritation for familien. Foto fra filmen.
Den barnligt uvidende Marjane er først fascineret af oprøret imod den onde Shah, og vedholdende går hun rundt i hjemmet og råber slagord, til stor irritation for familien. Foto fra filmen.
Teenagerens Marjane oplever imidlertid de dårlige sider ved den nye islamiske orden i det nye Iran. Foto fra filmen.
Teenagerens Marjane oplever imidlertid de dårlige sider ved den nye islamiske orden i det nye Iran. Foto fra filmen.


banner
Overskrift Højre Block
Petite Maman
Fabian: Going to...
The Tragedy Of M...
Seal Team (Netflix)
Don’t Look Up (N...
Encanto (Disney+)
Rumble (Paramount+)
Ron's Gone Wrong...
CODA (Apple+)
Swan Song (Apple+)KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...