Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

PIGEN DER FORTALTE FILM

2. maj 2024 af Steen Balle

4 stjerner Skriv en kommentar

PIGEN DER FORTALTE FILM billede

Den uforudsigelige filminstruktør Lone Scherfig (f. 1959) har nu bevæget sig ind i det brune landskab i salpeterørkenen i Nordchile, hvor hun mesterligt følger en filmfamilie i slutningen af 1960´erne – hvor den unge filmstjerne Maria Margarita forfører de lokale i magiske filmscener i landsbyens saloner – at skabe farver i en sort/hvid verden.

Da jeg i december 1972 havde fået et lift fra Santiago til Arica på grænsen til Peru – 2100 km – kørte jeg en sen aften gennem det område, hvor Lone Scherfig skildrer familier ved salpeterminer i Atacama-ørkenen i slutningen af 1960´erne – og jeg skrev i min dagbog: ”Vi kører 170 km uden at se et hus – kun én benzintank. Den varme asfalt – hvide sandstrækninger og brunt landskab – jeg kan ikke fornemme tiden, afstande. Hele vejen har vi set adskillige minebyer – næsten som koncentrationslejre – som en klump i ørkenen. Nu er jorden rød – den giver en næsten rød himmel – et lyserødt Chile.”

Når vi ser på Lone Scherfigs filmkæde er hun rundt i mange verdensområder – fra Kajs fødselsdag i 1990 på båden til Polen, og en tur med italiensk for begyndere i år 2000, en teenagepige i de tidligere 1960´er i London (2009) for at være på en russisk restaurant i New York i 2019 og kørt taxa i København i 90´erne – og nu den seneste Pigen der fortalte film i Nordchile, hvor vi følger et filmisk vidunder Maria Margarita, spillet professionelt af den 12-årige Alondra Valenzuela – der kan nuancere farver af sort/hvide film.

I starten af filmen sidder vi nærmest i en drone og flyver over et månelandskab og aner en bus på grusvejen i skumringslyset med tågestriber tæt ved havet – og da vi kommer ned på jorden, ser vi de rige familier hegnet ind med swimmingpool og salpeter i hjertet, og hvor der opstår en slags tornado på en stor sandørken midt i byen – som Maria Margarita udfordrer. Alt det sker samtidig med, at faderen, minearbejderen også går mod en tornado – en mine, der først ikke vil sprænge – og i hans nærhed bryder hvirvlen løs – set oppe fra – og han ender skadet på hospitalet og nu uarbejdsdygtig – så familiens glæder ved at gå i den lokale biograf om søndagen – udløses nu ved, at Maria Margarita begynder at optræde og spiller hovedrollerne i alle de store eventyr og drømme i film som Manden der skød Liberty Valance fra 1962 med John Wayne om en heltemytes opståen og dens betydning i et lukket miljø – som man får kræfter af i Maria Margaritas formåen. Hun ses selvfølgelig også i rollen som Spartacus - filmen af Stanley Kubrick fra 1960 – en af de helt store sat op i den lokale biograf – men nu udført i en stue med samme tema om slaveopstanden og hun er Kirk Douglas. Og endelig Den gode, den onde og den grusomme fra 1966 – hvor salpeterarbejdere sidder syltet ind i Clint Eastwoods banebrydende western i den amerikanske borgerkrig for i samarbejde at finde en skjult skat. Og alle tre film var mulige at vise i kristendemokraten præsident Eduardo Freis (1911-1982) sidste valgperiode, og i slutningen af filmen kommer vi lige ind i præsident den folkevalgt socialist Salvador Allendes (1908-1973) korte regeringsperiode for at slutte med militærdiktaturet og Pinochets nedslagtning i 1973 – set gennem dokumentariske tv-billeder – men også de sort/hvide klip fra de tre storslåede film.

Lone Scherfig har klogeligt valgt den enkle fortælleform til et stort emne om den store udnyttelse af arbejderklassen – og den arbejdsramte og alkoholiserede far, spillet empatisk af Antonio de la Torre (f.1968) – og en kunstnerisk mor (Bérnénice Bejo f. 1976), som en dag – uden varsel – forlader familien og en dagsrejse efter bliver opdaget af datteren dansende på lystige saloner. En munter levevej som ikke kunne opfyldes i Nordchile – hun tør bryde et mønster – som hendes mand ikke turde. Hun lever efter devisen, at kunstnere er som ildfluer.

Filmen har mange smukke visioner og smukke familiesammenkomster med det chilenske nærvær – og filmen er bygget over en af de største chilenske forfattere Hernán Rivera Letelier (f.1950) roman af samme navn, og han er opvokset i en salpetermineby i Nordchile – med stort kendskab til dagligdagen – og jeg synes Lone Scherfig har villet for mange ting og ikke nået ned i nitraternes beskaffenheder. Men et smukt kærlighedsbrev til os i biografen – og om filmskabere, der giver lys i verden.

Titel: Pigen der fortalte film
Original Titel: La Contadora de Peliculas
Premieredato: 2. maj 2024
Instruktør: Lone Scherfig
Skuespillere: Alondra Valenzuela, Bernenice Bejo, Antonio de la Torre
Spilletid: 116 min.
Selskab: Scanbox, 2023
Genre: Drama , Familie
banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...