Frank er på vej op. På vej op i systemet i det hårde narkomiljø på Vesterbro. Tingene kører som Frank gerne vil have det. Pengene ruller, og aftalerne er i orden. Sammen med hans faste håndlanger Tony, som agerer muskelmand for ham håndterer han alt fra weekend brugere til de store bagmænd. Men et møde med en svensk kunde, får tingene til at falde sammen over ham i løbet af en uge. Frank må smide et stort parti narko i søerne i København, og bliver nu fanget i sit eget net, da han i løbet af kort tid, skal betale det store beløb tilbage til narkokongen Milo. Frank bliver mere og mere desperat, og bliver jagtet af rockere og serbiske narkogangstere, da han langsomt graver sin egen grav. Selv hans veninde Vic, der er hans eget lille håb om en form for kærlighed, tager røven på ham, og efterlader ham som et stykke slagtekvæg, midt på Vesterbro.
Bogen Pusher, er skrevet efter af filmen er blevet til, og er så vidt jeg ved, en af de første prøver på denne litterære genre. Tidligere har også Thomas Vinterbergs film:”It´s all about love” også været udsendt som bog. Og rygter siger at hvis Pusher-serien på bog bliver en succes, vil forlæggerne også forsøge sig med ”I Kina spiser de hunde” og ”Blinkende lygter”
Bogen er skrevet af Michael Holbek Jensen, der er journalist. Han har blandt andet i sin karriere været indstillet til Cavling prisen 2003, for en interviewserie i Ekstra Bladet: 'Et spørgsmål om kærlighed', men er nok mest kendt for bogen ”I skyggen af jernkorset” som er skrevet i samarbejde med Jens Fjelde.
Bogen er et forsøg på at uddybe de karakterer vi møder i filmen Pusher, og har til hensigt at fungere som en selvstændig roman. Men det er desværre ikke tilfældet. Når man som jeg har set filmen 3 gange, har man store forventninger til bogen. Jeg forventede klart at figurer som Frank, Tony og Vic ville blive beskrevet på en dybere måde end i filmen. Hvorfor er de endt som de er? Hvad er deres baggrund? Og hvorfor reagerer de som de gør? Det mangler der klart i bogen. Den første halvdel af bogen, syntes jeg var mere eller mindre en afskrift af filmmanuskriptet. Den ændrer sig heldigvis i andel halvdel af bogen, hvor vi er vidne til Franks totale nedtur. Her får vi et lille indblik i de tanker han gør sig, og om den opvækst Frank har været igennem. Men det ville have været rart at denne måde at beskrive karaktererne på havde været brugt fra starten.
Der er ingen tvivl om at denne måde at skrive en bog på, dvs. fra film til bog, må være en svær proces. Man skal ramme stemningen i filmen, replikkerne, og samtidig give sin egen beskrivelse og fortolkning af personerne. Det lykkes desværre ikke helt for forfatteren, men jeg håber at han har mod på mere, og hvis det næste film i serien skal laves om til roman, så er Pusher 2, nok den film der har mest kød på sig, til at blive lavet om til roman. Tony er en meget kompliceret person, og persongalleriet i filmen er rigtigt spændende, så bare klø på Michael.
Bogen er venligst stillet til rådighed af
Bogkompagniet
.