Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Buster Er Klar T...
Tyske Filmdage, ...
Oscar 2021
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fast & Furious 9
Fast & Furious 9 billede

Retfærdighedens ...
Smagen Af Sult
Mulan


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Salmer fra køkkenet

15. februar 2004 af Uffe Karlsson

5 stjerner Skriv en kommentar

Salmer fra køkkenet billede

Bent Hamer har skabt en smuk og original fortælling om ensomhed og venskaber på tværs af klasseskel og landegrænser.

I efterkrigstidens Europa kunne svenske forskere, fra instituttet for hjemmeundersøgelser, afsløre, at en hjemmegående husmor på et år tilbagelægger en distance til fods, der svarer til afstanden mellem Sverige og Congo. Hvis køkkenet derimod blev optimeret og indrettet efter samlebåndets principper, ville den svenske husmor kun skulle bevæge sig til det nordlige Italien. Det er jo et forskningsresultat, der kan bruges til noget.
Dette er den sandfærdige historie om svenske forskere, der på baggrund af succesfulde studier af svenske køkkenvaner, sendte 18 observatører til en lille landsby i Norge for at kortlægge enlige mænds bevægemønstre i køkkenet.
Resultatet er en bemærkelsesværdig og emotionelt stærk fabel, der, med en forkærlighed for den gode historie, beskriver venskaber mellem mænd på tværs af klasseskel og nationaliteter. ’Salmer fra køkkenet’ er med sin originalitet et helt unikt værk, der vil sprede varme og glæde på de kolde og mørke vinteraftener og lægger sig dermed i forlængelse af de seneste års succesrige norske film som ’Himmelfald’ og ’Eling, hvor netop varme, kærlighed og den gode historie er i fokus.
I ’Salmer fra køkkenet’ er svenske Folke (Tomas Norström) én af de 18 observatører, der bliver sendt til en lille norsk landsby, hvor han i en tennisdommerstols højde skal overvåge den indadvendte og meget lidt kommunikative Isak (Joachim Calmeyer), når han bevæger sig rundt i sit sparsommeligt beklædte køkken. Og som udgangspunkt lover det da heller ikke særligt godt i den lille afsondrede træhytte, hvor vinteren udenfor raser og er på absolut højeste niveau. Ja faktisk så gider Isak end ikke åbne op for den svenske observatør, der må tage til takke med sin medbragte campingvogn. Men hvorfor skulle han også det? Eneste belønning som offer i forskningsprojektet er en lille træfigur af en hest.
Efter et par dage glider døren alligevel op, så Folke kan varetage sit job som observatør (selv om det er spørgsmålet, hvem der i virkeligheden observerer hvem). Kun én regel skal han have in mende. Han må på intet tidspunkt snakke med ’klienten’, hvilket da heller ikke skulle være noget større problem. Isak er nemlig en mand af få ord. Og de eneste tidspunkter han åbner munden, er når en af de lokale bondeknolde kommer forbi for at trimme Isaks totter bag ørene og få en sludder over en kop kaffe.
Men som dagene går i det lille køkken, opbygger de to mænd alligevel et sært og aparte venskab og en besynderlig uundværlighed til hinanden, der udstråler en sjældent set varme og glæde. ’This is the beginning of a beautiful friendship’ synes at være filmens uomgængelige tema. Det er da også heri ’Salmer fra køkkenet’ finder sin største af mange styrker. I en tid hvor kærlige og livsbekræftende film er en sjældenhed og voldsfilm og nyhedsudsendelser fyldt med krig og hungersnød synes at have indgået en slags dagsorden, er det en sand og frydefuld fornøjelse at føle den varme og kærlighed som denne historie udstråler.
Historien om Isak og Folkes begyndende venskab er fortalt på en original og anderledes måde, der beviser, at det stadig kan lade sig gøre at skabe fortællinger, der ikke partout er bygget op efter den klassiske narrations alt for genkendelige forskrifter. De to skandinavers venskab kunne være fortalt på utallige måder, men Bent Hamer har valgt den mindst forventelige og brugt et forskningsresultat fra efterkrigstidens Sverige som afsætningsrampe. Jamen det er da genialt.
Når alt kommer til alt handler ’Salmer fra køkkenet’ i små doser også om kultursammenstød mellem norsk og svensk kultur og hvilke værdier, der bærer de to kulturer. Det er de små ting, der tæller. Og det er smukt båret frem af to i øvrigt fremragende spillende aktører. Joachim Calmeyer og Tomas Norström er blevet godt instrueret. Faktisk gør de det så godt, at følelsesregistret lyser ud af de to mænd, når de, igennem larmende tavshed snarere end lange og meningsfyldte dialoger, kommunikerer med hinanden i det lille køkken og hen ad vejen knytter sig til hinanden. ’Salmer fra køkkenet’ er en stærk og dybfølt film om menneskelige relationer og følelser. Det er genialt tænkt og fremragende fortalt.

Titel: Salmer fra køkkenet
Original Titel: Salmer fra Kjøkkenet
Premieredato: 13. februar 2004
Instruktør: Bent Hamer
Skuespillere: Joachim Calmeyer, Tomas norström, Bjørn Floberg, Reine Brynolfsson, Sverre Anker Ousdal, Leif Andrée
Spilletid: 95 min.
Selskab: Svenska Filminstitutet, SF Film, 2003
Genre: Drama
Link: http://www.filmsdulosange.fr/kitchen-stories/

banner
Overskrift Højre Block
Smagen af sult
HAPPY TOGETHER
Hunter Hunter
Flugt
Buster Oregon Mo...
Luca (Disney+)
Raya og den sids...
The father
Peter Kanin hopp...
CentervagtKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...