Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Bamse
Bamse billede

Meter I Sekundet


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Sarajevo – håbets sang

20. april 2007 af Søren Falgaard

4 stjerner Skriv en kommentar

Sarajevo – håbets sang billede

”Sarajevo – håbets sang” er en Stærk film om traumaer og skjulte sandheder. I asken fra den Jugoslaviske borgerkrig forsøger Esma at skabe en tålelig tilværelse sammen med sin teenagedatter Sara

I Sarajevo bor Esma med sin teenagedatter i en by og et land, der stadigvæk slikker sine sår efter den Jugoslaviske borgerkrig. Den daglige kamp handler dog mest om at overleve på et stramt budget, og Esma må arbejde om natten som servitrice på en lidt tvivlsom natklub for at hive penge hjem til hend og datteren.

Datteren Sara har problemer i skolen, men finder en sjæleven i Samir, der ligesom Sara har mistet sin far under krigen. Selvom mor og datter elsker hinanden meget højt, er der problemer i deres forhold. For Esma gemmer på en frygtelig sandhed, som hun for enhver pris vil holde skjult for datteren. Men i Sarajevos elendighed er der ikke plads til hemmeligheder, og de to må meget igennem for at komme til tåls med sandheden.

Midt i mor datterskildringen introduceres vi også for det barske miljø omkring den bar, hvor Esma arbejder. Men ikke alle er lige kolde og også her findes der måske en vej for den kærlighed, som fortidens fængsel holder personerne afskåret fra.

”Sarajevo – håbets sang” er en skildring, der giver sig tid til at komme ind på livet af sine personer. Forholdet mellem mor og datter skildres således både troværdigt og stærkt. Imens får vi et nuanceret billede af det posttraumatiserede Sarajevo, hvor folk må kæmpe for at holde sig oven vande og komme videre fra krigens rædsler.

I rækken af skildringer fra og om Balkan er ”Sarajevo – håbets sang”, således helt sikkert en fortælling, der har noget på hjertet. Den kvindelige instruktør Jasmila Zbanic har blik for mennesker og miljø og tør fokusere på dem, uden at vælge den nemme vej. Skuespillet i filmen leveres glimrende af den midaldrende Mirjana Karanovic, der spiller Esma og den unge Luna Mijovic, der leverer et godt portræt af en identitetssøgende teenagepige, der kæmper med sin mor og med omverdenens syn på hende.

Der er naturligvis kommet en række film, der beskæftiger sig med tiden i ex-jugoslavien efter den traumatiske borgerkrig. Stærkest står Emir Kusturicas film med mesterværket ”Underground” (1995) som et højdepunkt, der både beskæftiger sig med den Jugoslaviske historie og selve krigen. Men der findes også en hel del andre gode film, som den serbiske instruktør Goran Paskaljevic’s "En Midvinternats drøm” (2004), der også skildrede personerne helt tæt på og fortalte på et overordnet niveau om en posttraumatisk tid.

Disse film tør at fortælle om nogle overordnede problemer ved at dykke ned i folks hverdag og skildre deres liv helt tæt på. ”Sarajevo – håbets sang” er en stærk film, der berører en dybt og får en til at føle med menneskerne og synge håbets sang for folk, der lever og bor i en helt anden virkelighed, end den vi oplever i Danmark.

Titel: Sarajevo – håbets sang
Original Titel: Grbavica
Premieredato: 20. april 2007
Instruktør: Jasmila Zbanic
Skuespillere: Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Leon Lucev, Kenan Catic, Jasna Beri, Dejan Acimovic, Bogdan Diklic, Emir Hadzihafisbegovic, Ermin Bravo, Semka Sokolovic-Bertok
Spilletid: 90 min.
Selskab: Noirfilm, Deblokada, Jadran Film, Coop 99, 2006
Genre: Drama
Link: http://www.grbavica.co.uk/

banner
Overskrift Højre Block
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...
Boy From Heaven
White Noise (Net...
Copenhagen Cowbo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...