Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Meter I Sekundet
Meter I Sekundet billede

Bamse


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Skønheden & Udyret (DVD)

19. januar 2003 af Ole Jessen Hansen

5 stjerner Skriv en kommentar

Skønheden & Udyret (DVD) billede

Den klassiske historie om et helt og en heltinde der må så meget igennem, før de får hinanden til sidst.

Den skønne prins der bor alene på et slot bliver en aften opsøgt af en heks der gerne vil have husly. Prinsen afslår heksens ønske, pga. hendes udseende. Et afslag, der kommer til at betyde, at prinsen bliver ramt af en forbandelse. Forbandelsen består i at prinsen bliver forvandlet til et udyr. Denne forbandelse kan først blive hævet når prinsen kan få en kvinde til at forelske sig i ham. Og dette skal ske inden for 5 år. Prinsens slot bliver også forbandet, samt hans tjenestefolk, der bliver forvandlet til ure, tepotter, lysestager osv.

I en landsby tæt ved slottet bor pigen Belle. Hun er ikke som alle de andre piger i landsbyen. Hun er smuk og klog, og interesserer sig ikke for de samme ting som de andre piger på hendes alder. Og slet ikke for den smukke men sleske Gaston, som har besluttet sig for at han vil ægte Belle.

Belle`s far, Maurice søger ved et tilfælde husly på Udyrets slot, og bliver låst inde på slottet, af det tilsyneladende rå og brutale Udyr. Belle kommer sin far til undsætning og tilbyder at blive på slottet, imod at Udyret lader hendes far gå. Udyret accepterer, og så begynder eventyret…..

Denne historie, som er inspireret af forskellige folkesagn fra blandt andet Grækenland, Tyrkiet og Indien om en skønhed der forelsker sig i et udyr, burde faktisk have haft premiere for mange år siden. Efter Walt Disneys succes med Askepot, søgte Walt Disney efter endnu et eventyr, der havde samme gode historie som denne. Han fandt historien om Skønheden og Udyret, og begyndte at lave forberedelser til denne film. Men han var ikke tilfreds med hvordan historien udviklede sig på lærredet, og derfor blev den lagt ind på lagerhylderne indtil sidst i 1980`erne hvor Walt Disneys nevø, fandt at det var på tide, at filmatisere denne klassiker.

Det er nu 10 år siden at den har haft premiere, og er efterhånden blevet en klassiker, på linie med blandt andet Askepot. Den er som den eneste tegnefilm nogensinde, blevet nomineret til en Oscar for bedste film (1992), og vandt samme år en Oscar for bedste soundtrack. Desuden vandt den samme år en Golden Globe for bedste film.

Lad mig starte med at sige at det er en fremragende film rent teknisk. Det er virkelig en fornøjelse at se tegnefilm fra Disney på DVD. Billedet står knivskarpt og lyden er fantastisk. Jeg så den både på original sproget engelsk og på dansk. Et par gange er jeg blevet skuffet over de danske stemmer i tegnefilm, men i denne film er de til et rent 13 tal. Det er en fornøjelse at høre Poul Bundgaard som Belles far Maurice, og de andre danske skuespillere er også suveræne. Dog er det svært at overgå Angela Lansbury i den engelske version som Mrs. Potts. Når hun synger titelsangen, kan man ikke undgå at få gåsehud.

Filmen bærer en stor inspiration fra film som Askepot og Snehvide. Hvilket både er godt og skidt.
Skidt fordi jeg ikke kunne lade være med at sammenligne filmen med både Askepot og Snehvide.
Og her må jeg sige at mine favoritter stadig er de to sidst nævnte. Hvilket er ærgerligt, fordi det lyder som om Skønheden og Udyret er en dårlig film. For den er den absolut ikke !

Man kommer i rigtigt godt humør af filmen. De små ekstra hjælpere, som efterhånden er et kendetegn i Disney film, er sjove og underholdene. Ingen tvivl om at de gør glæde hos de mindre seere. At filmen vandt en Oscar for bedste soundtrack er absolut fortjent. Der bliver sunget med stor følelse og glæde. Historien er godt bygget op, og man sidder med hjertet i halsen i slutningen af filmen, hvor Udyret forvandler sig til prinsen. Denne film egner sig både til børn og voksne, men jeg vil klart anbefale at man ser den sammen, så bliver oplevelsen bedre.

Filmen er en specialudgave i forhold til originalen, hvilket i praksis betyder at der er tilføjet et ny scene og et nyt musical nummer. Da jeg ikke har set filmen i originaludgaven er det svært for mig at bedømme om filmen har vundet eller tabt på dette, så det vil jeg undlade at kommentere.

Ekstra materiale:

4 ud af 6 stjerner.

Da jeg startede med at se på ekstra materialet, blev jeg imponeret. Det var tydeligt at Disney, som det kvalitetsmærke det er, gør meget for at lave ekstra materiale. De ekstra features består af:

Historien bag historien
Tilblivelsen af Skønheden og Udyret
2 musikvideoer
Sing- Along
2 spil

De to baggrundsprogrammer er rigtig spændende lavet og giver en god indgangsvinkel til filmen og historien. Der er dansk tale på begge programmer, som giver et stort plus, når man tænker på målgruppen….

Men… når målgruppen på de to spil må siges at være børn der ikke taler engelsk, i hvert fald ikke endnu, så har Disney fejlet her. Hvorfor har man ikke tænkt på at lave dansk tale i spillene ? Det virker som om at man har overset det. Det ligner i hvert fald ikke Disney, når resten af DVD´en er rigtig god. Tænk over det, når i laver den næste DVD, Disney J

Titel: Skønheden & Udyret
Original Titel: Beauty & the Beast
Premieredato: 19. januar 2003
Instruktør: Gary Trousdale, Kirk Wise
Skuespillere: Page O´Hare, Robby Benson, Richard White, Jerry Orbach, David Odgen Stiers, Angela Lansbury
Spilletid: 84 min.
Selskab: Disney , 1991
Genre: Tegne- og animationsfilm
De to hovedpersoner
De to hovedpersoner
Den onde skurk
Den onde skurk
De små hjælpere
De små hjælpere


banner
Overskrift Højre Block
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...
Boy From Heaven
White Noise (Net...
Copenhagen Cowbo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...