Der er ikke noget bedre end en god journalist thriller, hvor ærlige journalister kæmper mod systemet eller et korrupt firma i et forsøg på at få sandheden frem. Det er lidt spændende og lidt farligt og de altid vedkommende temaer om en mands(eller kvindes) kamp mod systemet interessere os, fordi vi er overbevist om at der altid er nogen der prøver at snyde os. Derfor satte tre af de bedste manuskriptforfattere inden for denne genre og andre del genre sig sammen for at blande en BBC miniserie og den virkelige amerikanske Blackwater skandale sammen til en super thriller der ville kunne bede skeer med selv de bedste i genren. De nåede ikke helt op på det niveau, men ”State of Play” er bestemt spændende og underholdende hele vejen igennem.
”State of Play” har et ret kompliceret plot, men jeg vil forsøge at dekonstruere det så det er til at forstå uden at afsløre for meget.
Et stort selskab kaldet PointCorp (substitut for Blackwater) er under anklage fra den amerikanske kongres fordi firmaet ansætter tidligere soldater som lejesoldater og bruger dem til at kontrollere land i Irak. Dette ses af mange som et stort problem, fordi hvis private virksomheder pludselig styrer det amerikanske forsvar er det pludselig kun penge der kontrollere hvad og hvor soldater skal ind, i stedet for politik. Under den indledende høring forventer alle at republikanernes unge stjerne kongresmedlem Stephen Collins(Ben Affleck) skal komme imod PointCorp med alt hvad han har, men det hele bliver afbrudt da salen bliver fortalt at en ung pige Sonya, der er researcher for Stephen Collins er fundet død. Collins græder på åben skærm og indrømmer da også senere til et pressemøde at han har haft en affære med pigen. Imellem tiden på avisen The Boston Globe undersøger Cal McAffrey(Russel Crowe) en gruppe mord der er sket den samme aften, en tyv og et pizzabud der begge er blevet skudt udover mordet på Sonya. Cal og Collins er gamle værelseskammerater på collage og Cal forsøger at undersøge sagen uden at komme til at svine sin ven til. Cal mener dog at de tre mord er forbundet og sammen med en ung blogger Della Frye(Rachel McAdams) går de to sammen og arbejder på sagen fra forskellige vinkler for at finde frem til sandheden.
Hvor langt jeg skal gå med plotbeskrivelses ved jeg ikke, men jeg vil ikke afsløre alt for meget, da det sjove i at se en film som denne er at være med de to reportere hele vejen og prøve at regne ud hvad der sker før dem.
Filmen er god til at vise de problemer som aviser i dag må kæmpe med i forhold til at alt ender på internettet meget hurtigere, men filmen har også en meget firkantet opfattelse af hvordan internet journalistik fungere. Filmen fremstiller Russel Crowes Cal McAffrey som den ”rigtige” journalist. Han er erfaren og har masser af kilder alle steder og tilsyneladende ikke tid til at blive barberet eller klippet fordi han skal gøre alt i hånden. Rachel McAdams Della Frye der er blogger for Boston Globes internetside bliver knapt nok fremstillet som journalist. Hun bliver mere fremstillet som en der jagter den næste Paris Hilton historie. Filmen havde været meget bedre hvis samarbejdet mellem disse to havde været en kulturudveksling mellem de to, hvor Cal gav hende nogen erfaringer og hun viste hvordan man oploader en artikel på nettet.
Som internetjournalist følte jeg mig lidt krænket.
”State of Play” er en solid journalist thriller. Den låner lidt fra klassikerne i genren men det er fair nok. Filmens sidste twist virker dog overflødigt og puttet på, men ellers er ”State of Play” en solid indsats fra alle involveret.