Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Bamse
Bamse billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Sume – Lyden af en revolution

16. oktober 2014 af Sofie Svane

4 stjerner Skriv en kommentar

Sume – Lyden af en revolution billede

En bevægende fortælling om musik som udtryksmiddel for historien, og som kamp for egen identitet.

I 1973 udkom rockbandet Sume med deres første plade. Det var ikke blot en rockplade, det var den første plade nogensinde, der blev sunget på grønlandsk. Den var fuld af revolutionerende sangtekster, der handlede om Grønland og livet på Grønland. Bandet ønskede med teksterne at sige noget om samfundet, og vække, og puffe til folk. De var fortalere for selvstændighed for Grønland og var på den måde et meget politisk band.

Dokumentaren Sume – lyden af en revolution handler om rockbandet Sume, som blev ikonisk for det grønlandske folks ønske om selvstændighed. Filmen er den første lange dokumentarfilm produceret i Grønland, og er desuden den første om landets nyere historie.

Musikken har hovedsædet i filmen, og den fortjener at blive set i biografen med god lyd. For det er god gedigen rock, og selvom man ikke forstår grønlandsk, så er stemningen i musikken ikke til at tage fejl af. Det er både oprørsk og håbefuldt, og alle sangtekster er oversatte til dansk i underteksterne.

Musikken er ledsaget af billeder fra det grønlandske landskab, og der skiftes mellem både nye og gamle optagelser. Det er smukke optagelser, der viser Grønlands udvikling. Indimellem musikken er der interviews med fans, bandmedlemmer, folkene bag bandet og ungdomsaktivister. Det fungerer rigtig godt og historien bag musikken bliver på den måde udfoldet, uden at selve musikken må vige pladsen som hovedrolle i filmen.

Bandets medlemmer fortæller indlevende om hvordan de som purunge studerende fik idéen, og om hvordan de udlevede den. Forsangeren fortæller bl.a. at de ikke blot ønskede at kritisere, ”for når man kritiserer noget, må man også komme med et forslag til forbedring. Det må ikke være negativt det hele, der skal være plads til noget positivt.” Og lige præcis det, lykkes rigtig godt i filmen, som formidler både kampgejsten og den modtand den mødte, uden at miste sin positive tone.

Det vækker mange følelser hos fansene, når de interviewes og lytter til musikken igen. De er tydeligt berørte og mange fortæller om tiden hvor Grønland have sit første store opgør med kolonimagten Danmark, med tårer i øjnene. ”Tænk at de turde!” udtaler en fan, og er tydeligt stolt.

Sume – lyden af en revolution er en fortælling om nogle meget modige unge mennesker, der ønskede at gøre en forskel. Den handler først om fremmest om musikken, men også om et ofte overset, men meget vigtigt, historisk emne. Nemlig efterdønningerne af Danmarks kolonisering af Grønland. Det er en fortælling om, at det nytter at kæmpe sin sag, uanset modstand, og det er en inspirerende fortælling om, hvor vigtigt det er at turde!

Trailer kan ses via følgende link: https://www.youtube.com/watch?v=bJKFVwOn2BE

Titel: Sume – Lyden af en revolution
Original Titel: Sume mumisitsinerup nipaa
Premieredato: 16. oktober 2014
Instruktør: Inuk Silis Høegh
Skuespillere: Malik Høegh, Per Berthelsen
Spilletid: 73 min.
Selskab: Produceret af Anorak Film og Bullit Film. Lanceret i Danmark af MICHAU+ (2014)
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...
Boy From Heaven
White Noise (Net...
Copenhagen Cowbo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...