Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Swept Away (VHS)

17. april 2003 af Jesper Skovlund

1 stjerner Skriv en kommentar

Swept Away (VHS) billede

Årets Razzie Award-vinder har ærlig fortjent sin pris

Dette års Razzie Awards (den amerikanske prisuddeling til årets dårligste film, skuespiller-præstationer etc.) gik til Guy Richies (Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998), Snatch (2000)) Swept Away, og hans hustru Madonna havde desuden den tvivlsomme ære at få prisen for dårligste kvindelige hovedrollepræstation i samme film (sammen med Britney Spears for Crossroads). Det er velsagtens bl.a. derfor man har valgt ikke at give filmen biografpremiere i Danmark og udelukkende udsende den på video.

Swept Away er Guy Ritchies udgave af den italienske feminist og instruktør Lina Wertmüllers film fra 1974 af nogenlunde samme navn ((Travolti da un insolito destino nell´azzurro mare d´agosto (da.: Strandet). Wertmüller elskede lange titler). Richies udgave har ærlig fortjent sin pris; genindspilningen hæver sig ikke nævneværdigt over en Danielle Steel-TV-filmatisering.

Handlingen er den enkle: en overklassefrue (Madonna) strander på en øde ø med en sin simple tjener (Adriano Giannini, hvis far spillede samme rolle i Wertmüllers udgave) og pludselig byttes rollerne om. Da de to har oplevet klassedelingens uretfærdighed og set hinanden som personligheder forelsker de sig. MEN den rige ægtemand venter i helikopteren og så kan kærligheden alligevel ikke realiseres. Ak ja.

Filmen består af en del klassisk ”ung” kærlighed på den hvide, hvide strand og i det blå, blå vand; et ufrivillig komisk sang og dansenummer, velsagtens indlagt til Madonnas ære;
men værst en gennemgående flov opvisning i semikødelighed, fra den italienske machos nedværdigende behandling af overklassefruen til deres såkaldt erotiske udleven – de to halvnøgne mennesker går virkelig aldrig rigtig til sagen. Mange madonna-fans vil blive slemt skuffede og bla. undre sig over hvor overklassefruens svulmende overarme kommer fra og skal bruges til.

Plottet fejler ikke noget. Men det mindste man kan forvente af en genindspilning af en feministisk komedie fra 70-erne er vel, at man har et bud på hvordan det med klasserne og kønsrollerne tager sig ud i dag 30 år efter. Det er som antydet overhovedet ikke tilfældet her. Instruktøren har valgt realismen fra og lader filmen blive hængende i soapens fornægtelse af realiteterne og hyldest til en drømmeverden af i går der aldrig har eksisteret. Ritchie formår mao. ikke at se sin soap udefra og lade den kommentere sig selv; stereotypien forbliver uantastet filmen igennem.
Dog er scenen hvor en kok på et skib kikker ned i en pose med overklassefruens indkøbte fisk og derefter nægter at tilberede den god; fisken er simpelthen for ulækker.

Vil man se en film der gennemspiller samme tema med overbevisning kan anbefales Nicolas Roegs noget oversete Castaway (1987).

Filmen er venligst stillet til rådighed af Universal Pictures.

Titel: Swept Away
Original Titel: Swept Away
Premieredato: 23. april 2003
Instruktør: Guy Ritchie
Skuespillere: Madonna, Adriano Giannini, Jeanne Tripplehorn, Elisabeth Banks, David Thornton, Michael Beattie, Yorgo Voyagis, Bruce Greenwood
Spilletid: 86 min.
Selskab: Codi S.p.a., SKA Films, 2002
Genre: Romantik
Link: http://www.sonypictures.com/movies/sweptaway
Der vil ikke rigtig gå ild i bålet
Der vil ikke rigtig gå ild i bålet
Madonnas overarm
Madonnas overarm


banner
Overskrift Højre Block
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskedeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...