Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Bamse
Bamse billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Tæl Til 100

6. februar 2004 af Henrik Andersen

5 stjerner Skriv en kommentar

Tæl Til 100 billede

Thomas og hans mor er konstant på flugt, fra Thomas’ far. En dag slår de sig ned i en lille by. Her møder Thomas, Helene og for første gang i lang tid har Thomas lyst til at blive.

Thomas’ far ( Anders W. Berthelsen. ) er ved lov blevet forbudt at se sin kone og sin søn. Men det er han tilsyneladende ligeglad med. For han opsøger dem konstant og forfølger den rundt i landet.
En sen nat har han fundet dem, hvor de pt. har slået sig ned. Thomas ( Frederik Paarup.) og hans mor må tage flugten i deres bil. Det er kun med nød og næppe de undslipper og de kører hele natten om på må og få. Da morgenen gryr kommer de til en lille by ude på landet.
De lejer et værelse hos byens Marskandiser, Lars ( Troels Lyby. ) og her håber de så at kunne bo for en tid. Både Thomas og hans mor prøver at holde sig for sig selv. De har alt for mange gange skullet sige farvel til nye bekendtskaber. For at tjene nogen penge tager Thomas et job som avisbud.
Thomas starter i skolen, men tør ikke rigtigt at lærer nogen at kende. For tænk nu hvis han skal flygte igen i nat. Trods hans sky karakter bliver han venner med Jonas.
Der skal på skolen være en musik konkurrence hvor man kan melde sig til, hvis man har nogen at optræde med. Jonas spiller guitar som Jimmy Hendrix og hører Thomas om han ikke har lyst til at værer med i hans band. Helene fra deres klasse er også med som forsanger. Thomas syntes at Helene er sød, så derfor beslutter han sig for at være med. Han kan spille lidt klaver og beder Lars om, at de kan bruge hans gamle lade som øvelokale. Lars har også et gammelt klaver som Thomas får lov til at spille på.
De mange øvetimer fører Helene og Thomas tættere sammen og for første gang i lang tid lader Thomas sig åbne og bliver forelsket i Helene.
Thomas’ mor og hendes udlejer Lars får også varme følelser for hinanden og fremtiden tegner god for den lille familie.

Men fortiden indhenter dem på ny. En dag banker det på døren og Thomas’ far kommer igen brasende ind i deres liv og ødelægger de bånd både Thomas og hans mor var ved at opbygge. De forbereder sig på ny til flugt, men det skal værer på et tidspunkt hvor Thomas’ far ikke vil ane uråd.
Den aften koncerten skal værer bliver Thomas’ far mere voldelig end ellers og han slår Thomas’ mor i gulvet. Nu er det op til Thomas at tage kampen op. Vil han fortsætte med at leve et liv fyldt med frygt, eller vil han tage sagen i egen hånd og forsøge at sætte en stopper for de rædsler han er fanget i. Det er et svært valg, for der er jo også en koncert der skal afholdes.

Linda Krogsøe Holmberg der både er instruktør og manuskriptforfatter på Tæl til 100 har en lang række produktioner bag sig. Tæl til 100 er hendes debut som spillefilmsinstruktør.
Linda Krogsøe Holmbergs første kortfilm Den Jyske Forbindelse fra 1999 vandt publikumsprisen på Medfilm festivalen i Rom i 2000. Hendes andre Kortfilm Tro, Håb og Batman og Kys, Kys har også vundet fornemme priser.
Linda Krogsøe Holmberg er uddannet cand.phil. i dramaturgi fra Århus universitet i 1993 med sidefag i filmteori- og historie. Men det var med oprettelsen af den alternative filmskole Super 16 ( 1999-2002) at hun rigtigt kom i gang med sin karriere som filminstruktør.

Den bærende rolle som Thomas spilles af Frederik Paarup.
Frederik Paarup så en dag en annonce for en casting til Tæl til 100. Han mødte op og blev grundigt set efter i sømmende. Han havde nemlig ikke nogen erfaring med at spille skuespil. Han bestod alle prøverne til UG og oplevelsen med Tæl til 100 har da også bekræftet Frederik Paarup i, at hans fremtid ligger i filmbranchen.

Sara Olsen der spiller Helene har sin unge alder til trods meget erfaring med sig i bagagen. De sidste 10 år har hun nemlig beskæftiget sig med skuespillet. Hun var blandt andet med i Regner Grastens film Vildbassen og Sunes Familie.

Tæl til 100 byder også på en masse farverige bipersoner. Alle besatte af garvede skuespillere, der alle giver en troværdig præstation. Anders W. Berthelsen i rollen som den psykopatiske far. En rolle der ligger langt fra det, vi har set ham præstere i de sidste mange år. Troels Lyby som marskandiseren de bor til leje hos. Ole Ernst som avisuddeleren. Nicolaj Steen der nok er mest kendt for hans musik spiller skolelæren, der gerne vil værer hip med de unge og derfor arrangere en koncert på skolen, hvor han kan få lov til at fyrer den af som konferencier.

Musikken i Tæl til 100 bliver blandt andet leveret af Stripclub Junkies. De har nyfortolket det gamle Sandman nummer 5 Minutes Past Loneliness, og mon ikke denne version, som den gamle vil hitte overalt på radiostationerne.

Tæl til 100 er en film der fra de første billeder griber en om hjertet og holder fast indtil rulleteksterne løber over lærredet. Det er virkelig en gribende historie, der har meget på hjertet. Det er historien om hvor vigtigt det er at have venskaber. Det er fortællingen om hvor dejlig kærligheden er og om hvordan den kan ramme en, når man mindst venter det.
Det er nødvendigt for Thomas at have venner for at han kan fortælle om sin voldelige far. Men han har holdt det skjult så længe, at det nu er svært for ham at komme ud med det. Det samme gælder for hans mor, der vel nærmest aldrig mere tør lade sig selv blive forelsket. De bærer begge på en fælles hemmelighed, men ingen af dem tør gøre noget for at bryde den onde cirkel. Ikke før den dag hvor Thomas bliver forelsket og finder venskabet. Da tør han gå imod strømmen og udfordrer sine værste mareridt.
Tæl til 100 bærer budskabet om, at man engang imellem skal se indad og reflektere over ens eget liv og ikke gå alene og gemme på dystre hemmeligheder og andre tunge ting.

Det er en ungdomsfilm hvor de voksne sagtens kan kigge med. En troværdig spillet/lavet historie, der uden tvivl vil røre de fleste. Linda Krogsøe Holmberg har modigt lavet en film der viser, at der stadigvæk kan laves film for og med unge som tilbage i 70’erne og 80’erne. Tæl til 100 er en af den slags film, man allerede glæder sig til at se igen, når man forlader biografens mørke.

Titel: Tæl Til 100
Original Titel: Tæl Til 100
Premieredato: 6. februar 2004
Instruktør: Linda Krogsøe Holmberg
Skuespillere: Frederik Paarup, Julie Carlsen, Anders W, Berthelsen, Troels Lyby, Nikolaj Steen, Sara Olsen, Rumle Sieling Langdal, Ole Ernst.
Spilletid: 82 min.
Selskab: Nimbus Film, Nordisk film, Zentropa Entertainments 5. 2003
Genre: Familie

banner
Overskrift Højre Block
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...
Boy From Heaven
White Noise (Net...
Copenhagen Cowbo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...