En betagende perle fra Hollywoods farve-ungdom er John Hustons højdramatiske kærlighedseventyr fra Afrikas floder. "The African Queen" rummer charme og ægthed, drama og kærlighed i en skøn helhed.
Humphrey Bogart spiller her - i sin eneste oscarvindende optræden - den ihærdige Charlie Allnut, der bruger sin primitive flodpram The African Queen til at leverer forsyninger til landsbyerne langs floderne i Afrika, under optakten til første verdenskrig i 1914.
På et af sine mange stop møder Allnut den trofaste søster, Rose ( Katharine Hepburn ) til en fanatisk vækkelsespræst, og da Allnut senere lægger vejen forbi landsbyen igen, opdager han, at tyskerne har brændt byen ned til grunden, og kvinden sidder alene tilbage.
Allnut tager hende med sig, men den religiøse og forvænte Rose har svært ved at omstille sig til livet ombord på en sølle og ildelugtende pram. Som tiden går udvikler der sig et besynderligt venskab. Rose får Allnut overtalt til at sejle ned af floden for at sætte sig op imod tyskerne ved at sænke deres stolthed, krigsbåden Louisa. Dette skal gøres ved hjælp af The African Queen og alt det sprængstof der er ombord. Frst er Allnut ikke klar på den vilde plan, men som hans kærlighed til Rose vokser lader han sig overtale. Men floden er ikke lige til og har til tider dens helt egen liv. Der vendter Allnut og Rose mange forhindringer inden de når søen hvor Louisa sejler; Og så er Tyskerne jo stadigvæk i junglen. Det bliver en eventyrlig rejse som ingen af den kunne have forestillet sig, men midt i al faren og de besværlige forhindringer vokser kærligheden, og den kan som bekendt overvinde alt.
Fascinerende smukt spillet af de to store stjerner i et livgivende humoristisk manuskript af James Agee og John Huston, der tillader følelserne at træde uhøjtideligt frem. Både krigen, kærligheden og eventyret forbliver nede på jorden, eller rettere vandet i en uforglemmeligt ægte oplevelse, der forståeligt nok er gået hen og blevet en klassiker af de helt store.
For sin rolle som Charlie blev Humphrey Bogart (1899-1957) belønnet med en Oscar, hans eneste nogensinde. Han var dog nomineret for både ”Casablanca” (1942) og ”Mytteriet På Caine” (1954).
Katherine Hepburn (1907-2003) måtte nøjes med en Oscarnominering denne gang, men blev i løbet af karrieren belønnet med 4 Oscars for andre film. Selv i dag er det rekord for en skuespillerinde.
John Huston (1906-1987) blev som instruktør, manuskriptforfatter og skuespiller nomineret til i alt 13 Oscars og for ”Tre Mænd Søger Guld” blev han Oscarbelønnet for både Bedste Instruktør og Bedste Manuskript.
The African Queen er filmet på location i Afrika og i filmstudier i England. Det gavner helt sikkert filmen at den er optaget i Afrika og de smukke billeder taler vel nærmest for sig selv. Flot fotograferet og med klare technicolor farver bliver oplevelsen storslået. En stor og ret så besværlig oplevelse skulle det også have været for holdet bag filmen, da det i 1951 ikke var specielt konfrontabelt at indspille film i det ufremkommelige Afrika. Både Hepburn og Bogart måtte igennem mange lidelser undervejs. Men heldigvis blev produktionen gennemført og en klassiker blev til.
Senere blev der skrevet et manuskript om de besværligheder filmholdet måtte igennem under optagelserne. Det blev filmatiseret af Clint Eastwood under titlen Hvid Jæger, Sort Hjerte og Clint Eastwood spillede selv hovederollen som instruktøren der er en reference til John Huston.
The African Queen hører bestemt til i enhver filmsamling, og er den dag idag lige så holdbar og facinerende, som dengang den havde premiere. En milipæl i John Hustons instruktør-karriere og nogle af de bedste præstationer fra legenderne Hepburn og Bogart. The African Queen er ren fornøjelse fra start til slut.
Ekstra Materiale.
30 min. dokumentar der ikke handler om selve filmen, men er et afsnit af den danske Tv-serie om eventyren Lars Ørlund der i en rækk eprogrammer rejser Afrika rundt og fortæller om hans mange oplevelser i landet. Programmet hedder Fra Kap til Kilimanjaro og i dette afsnit er Lars Ørlund komet til den store sø Tanganiga hvor også filmen The African Queen foregår. Han sejler med den samme damper som også blev brugt som den Tyske Krigsskib Louisa i filmen. Skibet hedder rigtigt Liemba og er blevet brugt under 1.verdenskrig af Tyskerne, der efter krigen sank det for at overmangten ikke skulle få fingre i det. Britherne fandt det i 1916 og satte det i stand og først i 1920'erne blev det taget i brug igen. Denne gang som fragtskib, og det er stadigvæk denne funktion Liemba har.
Det er et meget spændende program, men kun 1/3 del handler om Liemba og resten om området omkring den store sø. Det kunne have været noget mere spændende at se noget dokomentar omkring selve filmen. Eller måske inkludere det komentarspor som ligger på den amerikanske udgivelse, der iøvrigt også indeholder trailers og andet guf. her bliver vi spist af med nogle udemærkede biografier om Hepburn og Bogart, men det er trist når man ved at der findes så meget andet spændende materiale der omhandler filmen.
Karakter for ekstramaterialet: **
Filmen er venligst stillet til rådighed af Criterionfilm.