Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Den Grænseløse
Den Grænseløse billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

The Butterfly Effect

27. februar 2004 af René Hyldig

4 stjerner Skriv en kommentar

The Butterfly Effect billede

"Livet leves forlæns, men forstås baglæns" - men kan man ændre på det?

Evan (Ashton Kutcher) lever alene med sin mor (Melora Walters), hans far er mentalt syg, og er spærret inde på en institution. Hans bedste venner er den buttede Lenny (Elden Henson), og søskende-parret Kayleigh (Amy Smart) og Tommy (William Lee Scott) - Evan har et godt øje til Kayleigh.

Men til trods for det idylliske amerikanske forstadskvarter som de fire børn vokser op i, er tilværelsen ikke ukompliceret for Evan. Han lider af black-outs og hukommelsestab, og desuden er hverken børn eller voksne så uskyldsrene som de umiddelbart syner. Faktisk kommer Evan og hans venner ud for nogle særdeles dramatiske hændelser, der på voldsom vis kommer til at præge dem for resten af livet.

På sin egen præmis, er det en fortrinlig film instruktørerne Bress og Gruber har stykket sammen. Titlen the Butterfly Effect bygger på kaos-teorien om at når en sommerfugl slår med vingerne på den ene side af jorden, aftedkommer den en orkan på den modsatte side, altså at små begivenheder kan have enorm betydning.

The Butterfly Effect tager ligesom Sliding Doors, Memento og især Identity fat i "hvad hvis jeg i stedet havde..."-temaet. Blot er Evan her selv aktiv i forsøget på at ændre historien, uvidende om, at ændrer man en ting ændrer andre ting sig også...

Kutcher klarer sig hæderligt i denne hans første seriøse rolle, men det er især Amy Smart der udmærker sig, som den voksne Kayleigh. Selv om make-up og tøj også er med til at påvirke, er det alligevel primært hendes skuespil der overbeviser os om, hvor forskelligt et menneske kan falde ud, afhængigt af afsættet. Fra en desillusioneret, traumatiseret servitrice, over en hårdkogt, arret narkoman og prostitueret, til en lydefri, smuk blond studerende - imponerende! Men alle skuespillerne bliver udfordret i deres roller, der kræver at de virkelig kommer omkring, selv Evans mor (Melora Walters), der nærmest ikke er til at genkende i et af hændelsesforløbene.

En spændingsfilm med de sædvanlige amerikanske karakteristika, og hvor verden fremstilles meget sort/hvid - man er aldrig i tvivl om hvem der er de gode og hvem der er de onde i situationen, men alligevel har filmen så mange overraskelser og twists, at man tilgiver technicolor-verdenen og lader sig engagere, simpelthen fordi filmen er så regulært spændende med sin dramatiske og stærke historie. Og så kan man også tilgive de små huller i plottet, hist og pist.

Titel: The Butterfly Effect
Original Titel: The Butterfly Effect
Premieredato: 27. februar 2004
Instruktør: Eric Bress, J, Mackye Gruber
Skuespillere: Ashton Kutcher, Amy Smart, Melora Walters, Elden Henson
Spilletid: 113 min.
Selskab: Blackout Entertainment,Angel/Scanbox,2004
Genre: Thriller
Link: http://www.butterflyeffectmovie.com


banner
Overskrift Højre Block
Monkey Man
Immaculate
Fire døtre
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...