Irak 2004. krigen raser endnu og dønningen har endnu ikke lagt sig efter den Amerikanske invasion. Den garvede William James (Jeremy Renner) bliver den nye teamleder i en bombeenhed, der har til opgave at demontere bomber af alle slags. Med i teamet er også J.T. Sandborn (Anthony Mackie) og Owen Eldridge (Brian Geraghty). De tæller begge dagene til deres tid i Irak er overstået, men deres nye teamleder er af en anden natur. Han kan ikke få nok af den spænding, han finder ved at udfører den ene farlige mission efter den anden. Han bliver høj af det sus, han finder ved at demontere bomber, og han er ikke bange for at sætte hans egen liv på spidsen. Han er afhængig af krig, og må være der for at få mening i sit liv. Hans noget utraditionelle metoder falder ikke i god jord hos de to andre, der bare vil overleve, så de kan komme videre væk fra den heksekedel, de nu befinder sig i. Spændingerne i gruppen stiger, samtidig med at dagen for hjemsendelse nærmer sig.
Kathryn Bigelow er en erfaren kvinde, når det kommer til actionfilm og hendes CV tæller film som den fantastisk underholdende vampyrfilm Near Dark, Politithrilleren Blue Steel, Point Break og fremtidsvisionen Strange Days. Alle forskellige film, der på hver deres måde formår at underholde på bedste vis. Med den flotte omtale og de mange priser der er væltet ned over The Hurt Locker, er hun endelig kommet helt frem i første række, hvor hun bestemt fortjener en plads.
Historien er skrevet af forfatteren Mark Boal, der selv har været på tur med en bombeenhed for at få inspiration til at skrive historien. Hans beskrivelse af det pres mændene er under er virkelig godt, og historien er stram og spændende fortalt. Meget af den til tider ubehagelige intensitet bliver selvfølgelig også leveret af de fremragende skuespillere, og mange scener er på grund af deres skuespil svære at ryste af sig. Scenen hvor bombeenheden finder en bombe indopereret i et dødt barn er grotesk og rædselsvækkende, og får en til at tænke over, hvor frygtelige ting krig får mennesker til at gøre.
Slutscenen hvor den barske William James er blevet sendt hjem til sin kæreste og sit barn er også barsk og forfærdelig. Han har meget svært ved at leve et normalt liv udenfor krigens rædsler. En aften siger til sin baby søn: "Der er kun en ting i den her verden jeg elsker". Næste klip ser man ham tilbage i Irak, tilbage i det helvede der giver ham hans daglige junk. Det er barske løjer fra, og en slutning der giver en klump i halsen.
The Hurt Locker har bestemt fortjent alt den gode omtale, den har fået, og den ligger også lunt i svinget til at modtage en Oscar for bedste film. Den er nomineret i hele 9 kategorier, og har allerede vundet et hav af priser. Dejligt at se at der kan laves krigsfilm der tager en seriøs vinkel på noget så voldsomt som krig. For som sanger Niels Hausgaard engang har sagt: "Der findes ikke noget mere latterligt end glade soldater". Krig er død, fordærv og ødelæggelse af værste skuffe, og den får intet godt frem i de mennesker der er involveret i den. En film som The Hurt Locker giver stof til eftertanke, og det giver den kun et ekstra plus.
Ekstramateriale.
Der er et spændende kommentarspor med forfatter Mark Boal og instruktøren Kathryn Bigelow. Desuden er der et 10 minutters dokumentar om tilblivelsen af filmen.
Ekstramaterialet får 3 ud af 6 mulige stjerner.
Lyd og billede er flot overført til DVD og The Hurt Locker kan ses med Danske, Svenske, Norske og Finske undertekster.
The Hurt Locker er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.