Året er 1183. Bag de tykke stemmure på et slot i England er verdens mægtigste kongerige i krise. Omkring juletid florerer rygter og intriger på hoffet i spillet om hvem af Henrik den 2.'s (Peter O'Toole) fire sønner skal efterfølge ham på tronen. Den 50-årige konge ser helst sin yngste søn bestige tronen, men hans kone, Eleanor of Aquitaine (Katherine Hepburn), har lagt planer i ovnen for den ældste, Richard Løvehjerte (Anthony Hopkins). A la Shakespeares ”King Lear” kæmper kongesønnerne om faderens gunst og tronen, mens den udspekulerede Kong Philip af Frankrig (Timothy Dalton) forsøger at drage fordel af den interne strid, da han selv har planer om at ødelægge kongeriget.
I sin tid vandt ”The Lion in Winter” (1968) op til flere Oscars, blandt andet for bedste musik og ikke mindst for bedste kvindelige hovedrolle til den altid fænomenalt fængslende Katherine Hepburn. Den var tilmed nomineret til prisen som bedste film og bedste instruktør. Og denne kostumefilm, der med sin adaptering af et skuespil af James Goldman først og fremmest lægger sig ud som et klassisk kammerspil, kan stadig imponere med sit fine skuespil og intense magtspil.
Action sekvenserne i ”The Lion in Winter” er af mere verbal end voldelig karakter. Slagmarken er her Henrik den 2.'s engelske hof. På den måde næsten udelukkende at begrænse handlingen til indenfor slottets tykke stenmure intensiveres spillet om magten og lader skuespillerne træde i karakter, uden aldrig at blive teatralsk. Det er dog også dette, der kan få den til at virke lettere træg i handlingen og gammeldags i sit udtryk.
Ikke mindst er det dog skuespillet, der virkelig trækker dette alt-modisch'ske kammerspil op. Hopkins, Nigel Terry og Dalton som barnekongen af Frankrig fik alle deres debut på det store lærred med denne film, og takkede for tilliden med fabelagtigt skuespil.
Ekstramateriale:
Glimrende med et udmærket audio-kommentarspor med instruktør Anthony Harvey, men så er der altså heller ikke mere for den fem-og-tyve-øre.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Sandrew Metronome.