I mere end én forstand gælder det nu om at holde vejret. Vi skal tilbage til 2018, hvor enhver nyhedskanal med respekt for sig selv ikke lavede meget andet end at holde øje med en helt særlig redningsaktion. Det er sommer i Thailand og 12 fodboldglade drenge og deres træner tager på tur i grottesystemet Tham Luang. En usædvanlig tidlig monsunregn banker med uformindsket styrke ned fra oven og oversvømmer grotternes huler, hvilket indespærrer de unge knægte. De meldes savnet, da de ikke kommer hjem til tiden, men inden længe står det ret klart, hvor de befinder sig. Det giver imidlertid ingen tryghed, for deres lokation er så kritisk, at de ikke kan komme ud ved egen hjælp og intet tyder på at hjælpen kan gå den anden vej.
Lige indtil myndigheder, soldater og frivillige teamer op og udfordrer ”mission impossible” i et vanvittigt kapløb mod vandmasserne, for ikke at tale om sult og iltfattig luft. En ikke uvæsentlig krymmel på toppen i den på papiret ulige kamp er en gruppe erfarne britiske fritidsdykkere, som ellers lever et stilfærdigt og roligt liv langt væk fra rampelyset. Nørder og mobbeofre, som har fundet ro ved at plaske rundt i mørkt vand, er udset til at skulle blive verdensmænd…
National Geographic og folkene bag Oscar-vinderen ”Free Solo” tager os med tilbage og vender hver en sted i en medrivende og ikke omkostningsløs redningsaktion, hvor intet er åbenlyst og kun forbundet med højrisiko. Minutiøst gengives dagene, hvor det unge fodboldhold holder sig i live på må og få i et mørkt fængsel af klippeafsatser. Vi følger bekymringer, tanker og idéer ud i at få lagt den bedst mulige slagplan. Men hvordan lægger man en slagplan i en sag, som man ikke har en eneste procents erfaring i? I en blanding af optagelser fra selve aktionen, genskabte scener og 3D-animation, så får vi indblik i miraklet og ikke mindst et indblik i, hvem disse uanseelige ”eksperter” er. Dem som satte livet på spil for en række drenge, som en overgang nok indirekte var opgivet.
Selvom alle (som i alle) kan huske udfaldet af begivenhederne, så er det så afsindigt et historisk enemærke ud i lave odds for succes alligevel vendes på hovedet. Hvordan kan noget vi godt kender slutningen på alligevel være så intens? Sikkert fordi man bliver sat tilbage til den daglige nyhedsstrøm, hvor uskyldige børn blev omdrejningspunktet for hele verden. Det er voldsomt at høre de heroiske dykkere fortælle om deres nødtvungne medicinske indgreb på drengene, for derefter at give dem maske på, føre deres hoved og kroppe under vand og så slæbe en dukkelignende genstand mellem tusindvis af meters grottemiljø. Det er svært at forestille sig noget mere grænseoverskridende end at have et fremmed menneskes liv i hænderne under så ufremkommelige forhold. Ikke mindst fordi hele verdens øjne hviler på dig – ikke mindst drengenes forældres.
The Rescue er en grundig og spændende fortalt dokumentar om den thailandske sommer for tre år siden, hvor hvert sekund blev afgørende, og hvor handlekraft hos adskillige frivillige og funktionelle nationaliteter dannede et ubrydeligt bånd, selvom sprogbarrieren var til at få øje på. The Rescue får fem flotte stjerner.