Dokumentaren, The Salt of the Earth, handler om den brasilianske fotograf, Sebastiao Salgado, der boede 10,5 år i Frankrig, hvor hans interesse for fotografiet opstod. Efter mange billeder og forsøg, fandt Salgado sit kald: Han måtte ud i verden og dokumentere det, som ændrer historien og menneskeheden. Denne rejse førte ham til verdens brandpunkter, hvor politiske konflikter, krig, masseflugt og naturkatastrofer hærgede.
Ødelagt sjæl
For Salgado betød passionen også et fravær i form af familien. Med sin brasilianske kone, Léila Wanick Salgado, fik han sønnen, Juliano Ribeiro, som han dog måtte undvære op til flere år ad gangen, for kun at vende hjem for at redigere billederne og så ud i verden igen. Men det var ikke kun fraværet af familien, der sled på fotografen. Selvom Salgado selv valgte sin motiver, områder og konflikter, så tærede det på hans sjæl at være vidne til den ondskab, som mennesket besidder.
Efter flere år i Rwanda, hvor han var vidne til striden mellem hutuer og tutsier, der førte til massedrab, nød, sult og masseflugt, blev det for meget. Han mistede troen på det gode i mennesker og overbevisningen om, at vi mennesker har ret til at leve på jorden, den jord, som vi også er med til at ødelægge. Han vendte hjem til Frankrig, til sin familie, som fik en udbrændt mand og far hjem. Salgados kone, Léila, foreslog Salgado at vende hjem til Brasilien igen, hjem til hans forældre og deres kvægfarm. Denne beslutning skulle vise sig at være et vendepunkt for Sebastiao Salgado, hans familie og ikke mindst Brasilien.
Intense kuldegysninger
Win Wenders, som er instruktøren bag, slog sig sammen med sønnen, Juliano Ribeiro Salgado, da instruktøren fik muligheden for at følge Sebastiao på hans rejse ud i verden. Det er dermed med skiftevis voice-over af Win Wenders, Juliano Ribeiro og Salgado, der guider os gennem de mange billeder, der slider henover lærredet i sammensmeltning med videooptagelser foretaget af Wenders.
Når Salgado er i fokus på lærredet, hvor kun hans ansigt er synligt, vist i sort/hvid, og han fortæller om historierne bag billederne og rejserne, så virker det stærkt. Det er en mand, der har levet, det er tydeligt i hans solbrændte og rynkede hud. Det er øjne, der har set meget, som andre mennesker aldrig ville kunne holde ud – men også scenarier, som ingen ønsker havde fundet sted. Den indlevelse, hans dybe stemmer taler med, den er tydelig at mærke i hans billeder. Det er stærke, intense og tryllebindende billeder, der dokumenterer verdens grufuldheder.
Hyldest til planeten
The Salt of the Earth er en æstetisk, smuk, gribende og bevægende dokumentar, der fanger og tryllebinder i de 110 minutter, den varer. Tid og sted glemmes, når man forsvinder ind i indianernes verden, borgerkrigen i Rwanda, hungersnød i Afrika og forskellige stammer i Sydamerika og ikke mindst glædes over de natursmukke billeder, der fokuseres på til sidst i dokumentaren, som er en hyldest til jorden.
Det er nemlig det nye projekt, som Salgado har kastet sig over. I stedet for at omgås verdens brændpunkter, rejser han nu ud og dokumenterer verdens skønheder. Et nyt fotografisk projekt, som hylder planetens skønhed; alt fra de mest frodige sydafrikanske jungler til Nordpolens isbjørne.