Filmfestivalen Buster har i kategorien Dokumentar 7 film på programmet med temaet ”Næsten Voksen”.
Pressemeddelelsen præsenterer filmene således:
Første portræt af en ungdomsgeneration i mange år.
7 film skildrer ungdomsgenerationen i dag
De er født i 80’erne, og er en af de mindste årgange nogensinde. Deres forældre har på den ene side fordybet sig i dyre håndbøger om børneopdragelse, været bekymrede om alt fra røde numser til afvigende adfærd – og på den anden side haft travlt med deres egne liv.
De har været omgivet af pædagoger hele deres liv, er blevet hørt og forstået – og har lært at udvise tolerance overfor andre. Nu er de 15-20-årige danskere NÆSTEN voksne. Og om denne sindssygt svære teenagetid er der produceret 7 film, som portrætterer denne ungdomsgeneration.
Bag filmene står en gruppe af Danmarks stærkeste, yngre dokumentarinstruktører, som hver især har leveret et bud på en teenager af tiden.
Filmen ”Usynlige piger” er således en af filmene i serien.
De 3 piger, Maiken, Maria og Silan kæmper med samme problem. De er ensomme, uden venner og uden udsigt til at få det. De er tilbageholdende, generte og svært fastlåste i deres roller – de er usynlige piger. Filmen følger de 3 ellers forskellige piger i deres kamp for at komme ud af et fastlåst mønster, hvor de har fået overbevist sig selv om, at de har svært ved at få venner – underforstået ligger der også lavt selvværd og tro på, at de rent faktisk ikke er værd at have som venner – hvilket gør problemstillingen noget tungere.
Udefra set kan man undre sig over, at de tre er havnet i den kedelige situation. For de alle masser at byde ind med, og man tænker lidt, at de har fået rollen, fordi nogen nu engang skal have den. Folkeskole-logik og menneske-hierarki, når det er allerværst. Hellere dig end mig…Men da filmen slutter, er de da alle godt på vej mod lysere tider, men det er ikke uden sværdslag.
Det er en stærk film om 3 tre stærke piger. Instruktøren lader de 3 reflektere over deres problemer i et chatunivers, hvor de mødes og deler deres tanker. Alle er uhyre bevidste om deres position i det sociale hierarki og kæmper indædt for at ændre det. Chancen er der ved skiftet til nye uddannelsessteder, andre sociale platforme o. lign, men frygten for at lande som usynlig er konstant til stede.
Pigerne er glade på deres ligestilledes vegne, når de har fremgang og eks. får en ny veninde, og deler også overvejelserne om at man så ikke må klæbe for meget eller kun holde fast i én veninde. Det er benhårdt, at man ikke bare kan give los og være venner uden at skulle kæmpe med angsten for at miste. Som sagt ser det lyst ud da vi slipper de 3, men man kan spørge sig selv om, hvad der blev af dem, der ikke var så stærke. Det giver filmen intet bud på, omvendt kunne det have endt mindre godt for af dem, hvad instruktøren ikke kunne vide, da man startede projektet. Så her er håb at spore for andre i samme situation – det kan godt lade sig gøre.
Det er så også fint at vise i en film som denne, som er ment til at ramme de større folkeskoleklasser og gymnasiet. Og lur mig, om de 3 ikke også vil høste en del anerkendelse i deres respektive sociale omgangskredse for at stå frem og gøre opmærksom på en ret overset problemstilling, nemlig ensomhed. Herfra skal der i hvert fald lyde stor respekt og en anbefaling om at se filmen og tag ved lære.
Info:
Filmen sælges ikke til private via de sædvanlige film-sites, men er målrettet folkeskoler og gymnasier, men er man interesseret, så hold øje med
- Buster Filmfestival
- www.buster.dk
- www.filmstriben.dk
- Film i skolen: http://www.dfi.dk/filmiskolen/filmiskolen.htm
- DVDer til salg, bl.a. via danske boghandlere, www.saxo.com og www.williamdam.dk