Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Game Of Thrones ...
Støt Cinemaonline
Filmquiz I Valby...
Første Smugkig F...
Den Oscar-Vinden...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Midsommar
Midsommar billede

Sorry We Missed You
Løvernes Konge


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Værk uden skaber

17. april 2019 af Line Gren

6 stjerner Skriv en kommentar

Værk uden skaber  billede

”Werk ohne Autor” er et tysk drama baseret på virkelige hændelser og strækker sig over tre årtier fra sidst i 1930’erne. Vi følger hovedpersonernes viklen sig ind og ud af de usynlige, ubrydelige bånd, som knytter dem og som for altid vil være bevaret i det malede fotografi - das Werk ohne Autor

I åbningsscenen har tante Elisabeth (spillet af Saskia Rosendahl) taget protagonisten Kurt (spillet af Tom Schilling) med til udstillingen ’Degenerate Art’ på kunstmuseet i Dresden. En udstilling som nazisterne havde bestilt i 1937 for at gøre grin med moderne kunst. Rundvisningen er en belæring om, hvad kunst ikke er. Rundviseren er trænet i nazismens ideologi og for øjnene af børn og voksne nedgør han billeder af bl.a. Kandinsky, Picasso.

Ethvert strejf af individuelt udtryk eller selvstændig kreativ tanke, idé blev anset for egocentrisk og i kontrast til Hitlers propaganda. Ironisk viser filmen på en tragikomisk måde, at DDR’s kommunisme blot videreførte nazismens rigide dogme år senere. At kunsten kun var en attribut til at tjene en politisk sag, til at tjene ’social realismus’ og ikke en eksperimenteren eller søgen efter det sublime øjeblik eller friheden til at udtrykke sig frit, individuelt.

Efter udstillingen kører tante Elisabeth og Kurt i bus og gennem bussens vinduer, ser vi Dresdens storhed i form af dets smukke arkitektoniske bygninger. Tante Elisabeth konstaterer også, at ’Dresden ist einfach unslagbar’, og forstår hvorfor Kurt savner sin hjemby.

Panoramabillederne over Dresden til totalbombningen af byen er et brat skift og krydsklipningerne forstærker det bratte skift. Krigssekvenserne viser skønhed og uhygge på én og samme tid. Moderen Waltrauts (spillet af Jeanette Hain) stærke intuition bliver filmet på en subtil måde. Hun fornemmer, at døden overgår alle hendes børn undtagen Kurt, som står ved hendes side og ser bombningen af byen.

Kurts udvikling fra barn til voksen og til det brændende ønske om at udføre tantes Elisabeths filosofiske idé om aldrig at se væk - ’sieh nicht weg’ bærer filmens plot videre. Kurts historie løber parallelt med professor Carl Seeband (spillet af Sebastian Koch). Seeband har viet sig til nazismen, sidenhen DDR’s kommunisme og mener at verdens ressourcer bør tilfalde den ariske race, herunder de raske og sunde mennesker, ikke de syge og handicappede. Denne skelnen står han urokkeligt ved og udfører grusomme handlinger, selv efter krigen. Seebands overkommandants ordren om at ’ Ihr Stift, ihr Schwerd’ tager Seeband bogstavelig til sig for altid. Han markerer mennesker som blå (de må leve) og rød (de skal dø).

Skæbnen vil at Kurt forelsker sig i Seebands datter Ellie (spillet af Paula Beer). De fornemmer en mørk, uhyggelig fortid hendes fader bærer rundt på, men er underlagt ham og gør honnør som de andre. Seeband er en frygtindgydende autoritet og den bedste indenfor sit felt af lægebranchen. Han får anerkendelse i form af priser og medaljer.

Instruktøren Florian Henckel har med ”Werk ohne Autor’ lavet et mesterværk og skabt en universel fortælling om menneskets uundgåelig trang til at skabe uanset hvilke lidelser, det måtte gennemgå. Das Werk ohne Autor er en allegori over nazismens storhed og fald og allermest menneskets universelle trang igennem alle tider og i fremtiden til at udtrykke sig kunstnerisk frit og søge efter det sande, det smukke.

Titel: Værk uden skaber
Original Titel: Werk ohne Autor
Premieredato: 17. april 2019
Instruktør: Florian Henckel von Donnersmarck
Skuespillere: Paula Beer, Tom Schilling, Sebastian Koch, Ina Weisse, Saskia Rosendahl, Oliver Masucci, Evgeniy Sidikhin, Jeannette Hain, Hinnerk Schönemann
Spilletid: 188 min.
Selskab: United International Pictures 2019
Genre: Drama
banner
Overskrift Højre Block
High Life
Harpiks
SORRY WE MISSED YOU
Midsommar
The Two Popes
Drømme fra Ødema...
Knives Out – Var...
Den Gyldne Handske
Jumanji: The Nex...
En Hvid, Hvid DagKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...