Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billede

The Hunger Games...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Streaming anmeldelse

Viften (Blockbuster)

14. juli 2023 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar

Viften (Blockbuster) billede

En utraditionel dansk film, som tør udfordre fædrelandets triste kapitel, og endda med en skæv og humoristisk glød bag. En tid, vi ikke må glemme, og derfor en film, som alle bør se.

Det skurrer i ørerne, når generalguvernør Peter von Scholten proklamerer, at der ikke findes et sted, hvor de ufrie bliver behandlet så godt og menneskeligt som i de danske kolonier. Vi skal tilbage til De Dansk Vestindiske Øer år 1848. Den danske konge er på besøg hos von Scholten og dennes hustru Anna Heegaard, og her kan han oplyse, at om 11 år er der ingen under dansk flag, som skal være slaver. En glædens dag på sin vis. Men 11 år? Det anses nemlig for en ordentlighed og grundighed ikke at forhaste afskaffelsen af slaveri, og slaverne har det jo - som sagt - godt. Men frie til at gøre, hvad de vil med livet, ja, det er de trods alt ikke…

Hustru Anna ligner ikke sin mand. Hendes hudfarve er mørk, for hun er en såkaldt frikøbt slave. Hendes rang som generalguvernørens kone gør, at hun ejer slaverne under sig. Deriblandt sin bedste veninde Petrine, som tjener i von Scholtens domicil. Da et oprør ulmer, så vil det vise sig hvem, der er på hvilken side. Kan Petrine stole på Anna, og hvilke moralske dilemmaer bliver en del af omstændighederne?

Frederikke Aspöck blander både alvor og komik i denne fortælling om en periode af den danske historie, som vi nok ikke skal være alt for stolte af. Inddelt i tematiske kapitler går Viften i bedene på magt, handel og straf blandt vores noget karikerede persongalleri. Særligt én scene siger det hele. Petrine køber sig fri, men overraskes over den forhøjede pris for sin søn. De kan derfor ikke frikøbes samlet. Bemærkelsesværdig er også Jesper Groth (udover sine film- og tv-roller også kendt som den ene halvdel af musikduo’en Fyr og Flamme) i rollen som Admiral Irminger. Og apropos musikere, så er Karen Mukupa, James Sampson og Caroline Henderson at finde i mindre biroller.

Tilgangen til alvoren er grovhumoristisk, men den dybere lidelseshistorie bag understreges i en række voldsomme tegninger med højprægede choklyde til. Derfor er Viften også et umiskendeligt vidnesbyrd om ulige vilkår, som heldigvis er en saga blot, men ikke må glemmes.Viften har sine skønhedsfejl, hvor enkelte scener, replikker og skuespil kommer til at emme af teater, men som helhed fungerer det alligevel. Desuden dejligt med en film på 90 minutter, der tør være konkret i sit udtryk og undlader fyld og tidsudtrækning. Derfor slipper Viften også afsted med 4 fine stjerner herfra.

Titel: Viften (Blockbuster)
Original Titel: Viften
Premieredato: 14. juli 2023
Instruktør: Frederikke Aspöck
Skuespillere: Sara Fanta Traore, Anna Neye, Peter Gantzler, Jesper Groth, Claus Riis Østergaard, Jesper Asholt, Anders Brink Madsen, Caroline Henderson, James Sampson, Christopher Læssø, Karen Mukupa, Mikkel Hilgart, Søs Sif Thiele
Spilletid: 95 min.
Selskab: Meta Film, Brain Academy, 2023
Genre: Drama , Humor
Streaming service: www.blockbuster.dk


banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...