Fúsi (Gunnar Jónsson) er i 40'erne, men bor hos sin mor, da han endnu ikke har haft modet til at sprede vingerne ud og flyve fra reden. Fúsi’s liv består af trivielt arbejde i lufthavnen, hvor han hver dag ser fly lette, men selv har han aldrig været ude og rejse. Hans hverdag er en lang række af faste rutiner, og meget af hans fritid går med at bygge modellandskaber og samle på legetøjsbiler.
Da Fúsi’s mor og moderens kæreste synes, at han skal gå mere ud, giver de ham et gavekort til et kursus i line dance, hvilket giver Fúsi's liv en ny drejning. Her møder han nemlig en jævnaldrende kvinde, Sjöfn (Ilmur Kristjánsdóttir), som virker udadvendt og livlig i modsætning til ham selv. Samtidig flytter en 8-årig pige ind i opgangen, som søger kontakt hos Fúsi. Kan den nye kvinde og den lille pige give ham mere mod på livet?
Vækker smil og tårer
Filmen er instrueret og skrevet af den dansk-islandske instruktør Dagur Kári, der blev uddannet på Den Danske Filmskole i 1999 og bl.a. har stået bag den danske film Voksne mennesker(2005) og det engelsksprogede drama Det gode hjerte (2009).
Virgin Mountain vandt Politikens Publikumspris ved sidste års CPH PIX, og det er ikke svært at se hvorfor. Historien om den generte og ensomme kæmpe taler til både smilebåndet og tårekanalen.
Filmen er et skævt, men kærligt karakterstudie af en mand, der aldrig rigtigt er blevet voksen og turde bevæge sig ud af sine trygge rammer. Tværtimod lever han i en beskyttet boble der udgøres af faste, monotone rutiner, bygning af modellandskaber og opkald med ørnskenumre til radioen.
Gunnar Jónsson er perfekt til rollen som den kejtede og bamsede Fúsi, der har svært ved at begå sig socialt, men har hjertet på rette sted. Islandske Gunnar Jónsson er mest kendt som en livlig komiker, men Virgin Mountain viser en anden side hans talent. Jónsson spiller den overvægtige og generte Fúsi med en ømhed og lune, der er med til at bære filmen og gøre den til noget særligt.
Alt i alt, er Virgin Mountain en lille, islandsk perle, der giver et skævt og finurligt portræt af en mand fanget i sin egen barndom.