Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023
Franske Filmmand...
Robert-Prisen 2023

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Kysset
Kysset billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Westworld: Season One - The Maze

18. november 2017 af Jesper Poulsen

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Westworld: Season One - The Maze billede

Intet mindre end endnu en absolut fremragende HBO-satsning. Westworld er en vanvittigt godt sammenstrikket serie, som for hvert afsnit intensiveres til næsten urimelig grad. Kraftig kandidat til årets bedste serieudgivelse.

Tilbage i 1969 slog Michael Crichton igennem med sin roman ”The Andromeda Strain”. To år senere blev den filmatiseret og blev Oscar-nomineret 2 gange. Det skulle blive startskuddet til en lang række populære romaner fra Crichtons hånd, som siden skulle blive til store biografhits. Bedst husker man jo nok Jurassic Park, som med tiden har fået adskillige efterfølgere, men også Congo, Kuglen, Disclosure, Solen Stiger og Timeline er værd at nævne. I 1973 skrev og instruerede han selv Westworld, som fik den danske titel Vestens Vilde Robotter. Historien om forlystelsesparken med de androide cowboy-beboere, som begynder at fejle og bliver til omvandrende dræbermaskiner blev en stor succes. Så stor at der i 1975 dukkede en efterfølger op, dog uden Crichtons medvirken i maskinrummet. Futureworld hed den, og den blev aldrig den store succes. Det samme kan man sige om 1980’ernes Beyond Westworld, som var en fortsættelse i mini-serieformat. Der blev produceret 5 afsnit, men resultatet var så ringe og seerforladt at afsnit 4 og 5 aldrig blev vist på tv. Siden har forlystelsesparken lagt øde hen…

Lige indtil 2016, hvor serie-giganterne HBO gav opgaven om at få sparket fornyet liv i Westworld til Jonathan Nolan og Lisa Joy. Det er der kommet en helt igennem fantastisk serie ud af. Et nervepirrende scenarie, hvor helt almindelige mennesker kan betale sig fra at slippe for hverdagens trummerum for en tid, og i stedet kaste sig ud i et eventyr med forskellige plots, hvor man selv spiller hovedrollen i en fiktiv verden, hvor man er omgivet af programmerede robotter, der til forveksling ligner mennesker ret så godt. Nu skal livet leves, for der er ingen konsekvens. Man kan gøre lige hvad man vil, for robotterne i Westworld er ikke udstyret med nogen form for følelser. Robotterne kan risikere at blive ydmyget, voldtaget eller sågar dræbt og sådan er det for flere af dem – dag efter dag, for går de i stykker kommer de på Westworlds ”værksted” og repareres på ny til at blive sat i spil i menneskenes morbide underholdningsverden. Vi følger dels folkene i Westworlds kommandorum, hvor lederen Robert Ford (Anthony Hopkins – Ondskabens Øjne) styrer sin park via forskere, ingeniører og tilsynsfolk (bl.a. Jeffrey Wright – The Hunger Games, Casino Royale, Boardwalk Empire og danske Sidse Babett Knudsen – Borgen, Den Eneste Ene), dels de nyankomne gæster i parken, som bl.a. tæller Logan (Ben Barnes – Narnia: Prins Caspian) og William (Jimmi Simpson – Hap & Leonard), men hele humlen kommer først for alvor i gang, da der opstår en brist i programmet, og værterne (robotterne) begynder at udvise en unormal opførsel i forhold til deres programmering. Det er nemlig som om at robotterne udvikler deres egen bevidsthed og med små skridt mentalt stiller spørgsmål ved deres tilstedeværelse i parken. Det ender ud i et højspændt og spændingsmættet drama, når det forelskede par (James Marsden – X-Men og Evan Rachel Wood – The Wrestler), den prostituerede Maeve (Thandie Newton – Crash) og den skydegale bandeleder Hector Escaton (Rodrigo Santoro – Lost) fra hver sin vinkel starter et oprør, som ikke alene er farligt for de besøgende, som tror de er i trygge hænder, men så sandelig også for hele Westworlds eksistens, som smuldrer og krakelerer bid for bid. Tilsæt dertil en mystisk sortklædt mand (Ed Harris – Apollo 13), som på eget initiativ er begyndt at kigge Westworld efter i sømmene for skjulte oplysninger og hengemte hemmeligheder.

Kapow – in your face! HBO har gjort det igen. Intet overgår vel sagtens succes’en med Game Of Thrones, men hvis du for en tid har brug for at bytte riddere, konger, sværd og rustninger ud med whiskey, pistoler, comboys og indianere, så er Westworld det rette sted. Eller i hvert fald på overfladen, for man kan godt tage sig selv i at sidde og tænke hvor rart det er at sidde på den sikre side af skærmen. Det er et stykke fascinerende tv-historie Nolan og Joy har fået genrejst, for Westworld er tilbage for fuld udblæsning. Hvad der var skåret ned til halvanden times action i 1973, er nu blevet til et kringlet og medrivende puslespil. Sæson 1 er fordelt på 10 afsnit af godt og vel en time pr. afsnit, så universet er nu langt mere komplekst og udvidet med et ufatteligt interessant persongalleri, som alle og enhver har en form for dagsorden. For denne signatur startede magnetismen i forhold til serien allerede efter første afsnit. Her fik vi scenariet rullet ud i forhold til en typisk dagligdag i parken. En meget uskyldig cliffhanger til sidst indprentede sig hos mig, nemlig da Dolores (Wood) slutteligt klasker en irriterende flue på hendes hals. Ja, det var hun altså ikke programmeret til… Noget ulmer! Afsnit to følger langt hen ad vejen tingenes tilstand fra afsnit 1, men hold godt øje. Små bitte detaljer ændrer sig som en konsekvens af værternes misfunktioner. Man får også lov til at opleve hvordan forskellige plotlinjer stikker af, ved at gense de samme hændelser fra forskellige synsvinkler. Det er i sig selv en imponerende bedrift, og må have krævet sindssyg finesse og grundighed.

Westworld er en af nyere tids største værker i tv-genren, og er krydret med lækre locations, special effects og små pudsige indslag som f.eks. værtshusets piano, som spiller internationale rockhits forklædt som klaverboksermelodier. Du kan bl.a. lytte dig frem til Rolling Stones, Soundgarden og Radiohead. Det fængende hovedtema til Westworld er skrevet af Ramin Djawadi, manden bag Games Of Thrones-titelmelodien.

Allerede her og nu er vi selvsagt på 6 stjerner, men når man så kigger på selve bluray-box’en, så burde det nok være 7. Du finder en lille pamflet, hvor du kan få en oversigt over hvem der spiller hvilke roller. Du kan læse et kort resumé over hvert afsnit, og overskueligt finde oplysninger over hvilken slags ekstramateriale der er fordelt på de tre skiver. Dertil følger en lille bog i form af en ansættelsesmanual, så du ved lige hvordan man indfinder sig i Westworld som medarbejder. Sjov lille gimmick.

Bonusmaterialet består af hele 16 forskellige tilvalg som bl.a. centrerer sig om tilblivelsen, visualiseringen, samtaler om det alt befinde sig i et grænseløs samfund, plots, åbningssekvensen og fraklip. Skabere og skuespillere medvirker flittigt i denne del.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Twentieth Century Fox Home Entertainment Warner Bros.

Titel: Westworld: Season One - The Maze
Original Titel: Westworld: Season One - The Maze
Premieredato: 16. november 2017
Instruktør: Jonathan Nolan, Neil Marshall, Michelle MacLaren, Stephen Williams
Skuespillere: Evan Rachel Wood, Anthony Hopkins, Ed Harris, Jeffrey Wright, Ben Barnes, James Marsden, Sidse Babett Knudsen, Luke Hemsworth, Jimmi Simpson, Simon Quarterman, Thandie Newton, Shannon Woodward, Angela Sarafyan, Gustaf Skarsgård, Rodrigo Santoro
Spilletid: 616 min.
Selskab: HBO, Warner Bros. Entertainment, 2016
Genre: Drama , Fantasi
banner
Overskrift Højre Block
A Beautiful Life...
The Mother (Netf...
White Men Can't ...
Fast & Furious X
Tori og Lokita
Sisu
Little Richard: ...
Guardians of the...
Lyset
Peter Pan & Wend...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...