Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Wilbur Begår Selvmord

19. januar 2003 af Uffe Karlsson

5 stjerner Skriv en kommentar

Wilbur Begår Selvmord billede

Lone Scherfig, er trådt ind i de voksnes rækker, som filminstruktør, med Wilbur Begår Selvmord – et følelsesbetonet kærlighedsdrama om stærke familiehemmeligheder brødre imellem

Italiensk For Begyndere er nok det første, størstedelen af den danske befolkning vil nævne, når de bliver adspurgt om deres kendskab til den danske instruktør og manuskriptforfatter Lone Scherfig. Men det er kun toppen af kransekagen. Siden sin afgang fra Den Danske Filmskole i 1984, har hun været manuskriptforfatter og instruktør på utallige kortfilm, reklamefilm, tv-spil og senest spillefilm.
Selv om det efterhånden er to år siden, Italiensk For Begyndere blev lanceret, går den stadig sin sejrsgang Verden over. I mellemtiden er Scherfig blevet klar med det velproportionerede kærlighedsdrama Wilbur Begår Selvmord.
Wilbur ( Jamie Sives ), er det selvmordskandiderende omdrejningspunkt i en film, der er mere end hvad den lige giver sig ud for at være, når man kommer ind under de yderste lag. Han og broderen, Harbour ( Adrian Rawlins ), der begge er et sted i trediverne, har netop arvet et antikvariat efter deres far. Denne bestyres af den bemyndigede storebror Harbour, mens lillebror Wilbur arbejder som pædagogmedhjælper, trods hans stærke antipati overfor børn. Efter et af utallige selvmordsforsøg, ender Wilbur i en terapigruppe, hvor han møder den noget forsagte og kæderygende psykolog Horst ( Mads Mikkelsen ) og den erotisk underernærede oversygeplejerske Moira ( Julia Davis ). Begge mener de, dog med forskellige motiver, at Wilbur har brug for en kæreste.
I mellemtiden har Harbour igennem sit arbejde i antikvariatet mødt Alice ( Shirley Henderson ), der arbejder som rengøringshjælp på det lokale hospital og supplerer sin indtægt ved at sælge de bøger, som de afdøde har efterladt. Harbour bliver hurtigt forelsket i Alice og med tiden opstår der et ganske specielt bånd mellem Harbour, Alice og Wilbur!
Dog lurer der en grusom hemmelighed under overfladen. En hemmelighed der meget nemt kan knække dette bånd. Men lige så vel, kan binde dem endnu tættere sammen.

Wilbur Begår Selvmord er et på samme tid vidunderligt og vanvittigt billede af hvordan kærlighed og familierelationer kan udarte sig. Det er en velformuleret historie, der er dygtigt gennemtænkt af Lone Scherfig med skrivende assistance fra en efterhånden rutineret Anders Thomas Jensen.
Bortset fra Mads Mikkelsen, er alle skuespillere fra Skotland og England, hvilket er med til at give filmen et internationalt præg. Mads Mikkelsen synes som eneste dansker kejtet og malplaceret. Dette falder dog bort, når det undervejs kommer frem at Mads Mikkelsen spiller den danske Horst, som efter at have arbejdet på diverse hospitaler i Danmark er flyttet til Glasgow for at fortsætte sin gerning der. Dermed underbygges hans dårlige accent. Godt tænkt!
Filmen karikerer i virkeligheden en ganske alvorlig historie om selvmord og ”skeletter i skabet”, der aldrig er blevet bearbejdet. Emner der aldrig er sjove at blive affodret i alt for store doser. Derfor er det rart at denne fortælling, leveres med en vis portion skarp humor på ægte skotsk maner. En seriøs humor, der ikke er til at stå for.
Wilbur Begår Selvmord vil uden tvivl blive en af årets mest sete danske film i Danmark. Ikke mindst set i lyset af successen med Italiensk For Begyndere. Men også ude i Verden burde der forventes en vis interesse.
Skuespillet lunt velfungerende, med det rette glimt i øjet på alle fronter. Humoren er helt i top i et veldrejet drama om kærlighed og kildevand. Og så er den tekniske side af sagen også helt i orden. Filmen er nemlig optaget i cinemascope, hvilket avler noget varmere og mere indbydende farver, end tilfældet er det med dogme-konceptet.
Hvor Italiensk For Begyndere var en velment, men dog let tilgængelig film om kærlighedens mange facetter, er Wilbur Begår Selvmord et drama, der stikker en hel del dybere. Med Wilbur Begår Selvmord, er Lone Scherfig endeligt blevet voksen og leverer en sindsoprivende stærk fortælling, der må og skal inkassere priser ved det kommende års filmfestivaler

Titel: Wilbur Begår Selvmord
Original Titel: Wilbur Wants To Kill Himself
Premieredato: 8. november 2002
Instruktør: Lone Scherfig
Skuespillere: Jamie Sives, Adrian Rawlins, Shirley Henderson, Lisa McKinlay, Mads Mikkelsen
Spilletid: 111 min.
Selskab: Zentropa Entertainments, Trust Films, 2002
Genre: Drama
Wilbur og Alice – Kærlighed ved første blik?
Wilbur og Alice – Kærlighed ved første blik?
Mads Mikkelsen har en ikke ubetydelig rolle som den kvindeglade psykolog Horst
Mads Mikkelsen har en ikke ubetydelig rolle som den kvindeglade psykolog Horst
Wilbur og Harbour – Som brødre vi dele
Wilbur og Harbour – Som brødre vi dele


banner
Overskrift Højre Block
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskedeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...