Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

2 ryk og en aflevering (DVD)

9. maj 2004 af Lise Aakjær

5 stjerner Skriv en kommentar

2 ryk og en aflevering (DVD) billede

Fodbold, sex, piger og andre mysterier. Det er hovedsageligt, hvad der optager de tre 16-årige drenge Jakob, Mikkel og Bo, der har været venner siden barndommen. Men venskabet kommer snart på prøve.

Der sker ikke meget i den lille forstad til Århus, Lystrup. Især ikke når man er 16 år og ikke interesserer sig synderligt for det gymnasium, man netop er startet på. Så de tre venner Jakob, Mikkel og Bo hænger ud og slår tiden ihjel sammen ved at begå småkriminalitet, ryge hash, drømme om at komme på fodboldlandsholdet og om Katja Kean – eller Mathilde fra klassen for den sags skyld.

De tre drenge spiller på det lokale fodboldhold Lystrup United, men det er kun Bo, der har potentiale til at komme på landsholdet. Og det skaber spild, for Jakob er misundelig på Bo, der ikke bare er den næste Michael Laudrup, men også har Jakobs fars anerkendelse.

Oven i hatten er Jakob også forelsket i Mathilde fra klassen, men alt hvad han gør for at vinde hendes gunst mislykkes. ”Hver gang jeg gør noget, er det forkert, og hvis jeg ikke gør noget, så er det også forkert”, beklager Jakob sig.

En aften kommer Jakob til at kysse med Mikkels lillesøster, hvorefter Mikkel går målrettet efter den ondeste hævn, nemlig at score Mathilde. Drengene glider på den måde langsomt fra hinanden, og kløften mellem dem bliver større og større.

En dag bliver Jakob hentet af politiet, for han og vennerne er anklaget for et indbrud, de ikke har begået. Den endelige loyalitets og venskabsprøve finder sted på politistationen, hvor de tre drenge vidner mod hinanden under afhøringen.

Fodboldspillet bliver et billede på drengenes venskab, og som fodboldtræneren siger, så vinder man kun, hvis man spiller som et team. Hvem der vinder, og hvem der taber skal ikke afsløres her. Men moralen er tydeligvis, at team-play er vejen frem såvel i fodbold som i venskab som i kærlighed.

Aage Rais-Nordentoft tager i ”2 ryk og en aflevering” fat, der hvor den forbandede ungdom gør mest ondt, og det gør han godt. For i filmen serveres ungdommens vanskeligheder med et skævt smil, en charme og en humor, der gør det hele udholdeligt uden at håne de unges problemer.

For problemerne tages dybt alvorligt og skildres med en indlevelse og alvor, der er meget bemærkelsesværdig og ret befriende. Desuden må hatten af for amatørskuespillerne, der leverer en helt fantastisk præstation med deres ægthed og mod til at spille de svære roller. Netop disse præmisser er filmens force; skuespillernes jordnærhed og troværdig samt instruktørens ærlige og alvorlige portrættering af de unge.

Når disse lovord så er sagt, kan filmen kritiseres for at være en anelse (for) langsom, for at dialogen til tider virker kunstig eller at de unges dialekter hopper fra syngende århusiansk til ærke københavnsk.

Men alt dette virker som mindre detaljer i en helt igennem vellykket film med figurer, som man slet ikke kan undgå at holde af og holde med. Filmen behandler desuden sine svære emner med stil, eksempelvis er balancegangen mellem smagfuldhed og udtryksfuldhed flot holdt i de mere intime scener.

En dejlig århus-film med god og anderledes musik fra Århus-bandet ”Under Byen”. Provinsbylivet har sjældent været mere underholdende, spændende og velkendt på samme tid.

Ekstramateriale:
DVD-udgivelsen af ”2 ryk og en aflevering” indeholder alt hvad hjertet kan begære af ekstramateriale – og mere til. Der er interviews til overflod: med de fire hovedrolleindehavere og med instruktøren + et ”det store lærred” dokumentarprogram om tilblivelsen af filmen og et kig bag kulisserne. Desuden er der fraklippede scener, tv-spot, trailers, mere bag om scenen og der i blandt flere interviews med medvirkende i filmen. Desuden er filmens interface meget originalt og ungt stillet op, men en smule svært at orientere sig i af samme grund.

Og som en ekstra gimmick indeholder filmen et ”easter egg”, som åbenbart er en forlænget optagelse, som man selv skal finde frem til. Det er ikke lykkes mig endnu, skal det lige siges.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: 2 ryk og en aflevering
Original Titel: 2 ryk og en aflevering
Premieredato: 7. april 2004
Instruktør: Aage Rais-Nordentoft
Skuespillere: Jacob Oliver Krarup, Marie Bach Hansen, Cyron Bjørn Melville, Esben Smed, Niels Ellegaard, Ann Eleonora Jørgensen, Anni Bjørn, Joakim Kruse
Spilletid: 90 min.
Selskab: Nordisk film, Jutlandia Film APS. 2003
Genre: Drama
Link: http://www.2ryk.dk
Glade dage i Lystrup-  før den forbandede ungdom ødelagde alt (fra v.) Mikkel (Esben Smed), Jakob (Jacob Oliver Krarup) og Bo (Cyron Bjørn Melville.
Glade dage i Lystrup- før den forbandede ungdom ødelagde alt (fra v.) Mikkel (Esben Smed), Jakob (Jacob Oliver Krarup) og Bo (Cyron Bjørn Melville.
Jakob og Mathilde (Marie Bach Hansen) forelsker sig - og så starter problemerne for alvor.
Jakob og Mathilde (Marie Bach Hansen) forelsker sig - og så starter problemerne for alvor.
Jakob får en sludder og en øl med Mathildes mor, spillet af Ann Eleonora Jørgensen.
Jakob får en sludder og en øl med Mathildes mor, spillet af Ann Eleonora Jørgensen.


banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...