Strandet på havet
I All Is Lost medvirker en skuespiller; Robert Redford. Redford siger, udover diverse frustrationsgrynt, kun ét ord i hele filmen (hvilket ikke skal afsløres her). Filmen foregår et sted; i en båd på havet. Det ligner i den grad et projekt, som selveste Hr. Hitchcock kunne have fundet på, at kaste sig ud i.
Handlingen er også en simpel en. En sejler midt på det indiske ocean, 3000 km ud fra Sumatras kyst, støder tilfældigvis sin Cal 39 sejlbåd ind i en strandet skibscontainer, som laver hul i båden. Nu er hans ensomme sejlads vendt om til en ensom kamp mod livet og døden.
Langt fra Wall Street, men stadig på dybt vand
Det er instruktøren J. C. Chandors anden spillefilm efter den udemærkede Margin Call (2011) om de sidste 36 timer inden den finansielle krise i 2007 begyndte på Wall Street. En film som tog os bag gardinet på Wall Streets skrupelløse pengemænd og havde en overbevisende stærkt rolleliste med blandt andet Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Demi Moore og Stanley Tucci.
All Is Lost derimod er, som det lyder, en markant anderledes oplevelse. Ligesom filmene Buried (2010), Locke (2013) og Moon (2009), har filmen kun en skuespiller. Og temaerne i disse film virker meget ens; isolation og desperation. Men hvor de andre var i en kiste, i en bil eller på en rumstation på månen, befinder All Is Lost sig altså på det åbne hav.
Isolation og hjælpeløshed
Med begrænsede midler formår J. C. Chandor og Robert Redford at få filmen til at virke. Isolationen, hjælpeløsheden og frustrationen skinner igennem ud til publikum. Vi kan hurtigt forstå faren i at være fanget på det åbne hav.
Men hvor Tom Hanks’ Chuck Noland i Cast Away (2000) havde selskab af en bold og Ryan Reynolds’ Paul Conroy i Buried havde sin mobiltelefon, har sejleren spillet af Robert Redford intet selskab og derfor ingen at snakke med og dele sin følelser og frustrationer. Disse kommer derfor igennem Redford minimalistiske skuespil og det gør All Is Lost til særling af en film. Publikum observerer sejleren og kan kun kigge hjælpeløst til.
All Is Lost er i den grad et kig værd. Den formår at skabe spænding og intensitet udelukkende gennem sejlerens magtesløse vilkår på det ubarmhjertige hav. Men det er så heller ikke en film, man for lyst til at se igen med det samme.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Universal Pictures.