Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Anne Franks sidste dage

6. december 2007 af Jan Mouritzen

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Anne Franks sidste dage billede

Afdæmpet og velspillet TV-drama om den modige hollandske kvinde, der gjorde alt for at redde Anne Frank og hendes jødiske familie under 2. Verdenskrig.

Den autentiske beretning om den hollandske teenagepige Anne Frank, som under 2. Verdenskrig gemte sig sammen med sin familie i et loftsrum og her førte omhyggelige dagbogsnotater, er fortalt flere gange på film. Mest berømt er vel George Stevens’ ”Anne Franks dagbog” fra 1959, der vandt tre Oscars. Historien har især gjort sig på TV, hvor det er blevet til en god håndfuld dramatiseringer.

I ”Anne Franks sidste dage” (The Attic: The Hiding of Anne Frank), en amerikansk TV-produktion fra 1988 genskabes det tragiske drama endnu engang, men denne film afviger fra de fleste øvrige ved overvejende at beskæftige sig med den hollandske kvinde, som satte livet på spil for at redde familien Frank. Denne modige kvinde hed Miep Gies og filmen er baseret på hendes erindringer.

Fortællingen indlede med nazisternes besættelse af Holland i 1940. Den hollandske regering må kapitulere til overmagten og dronningen går i eksil. Nazisternes jerngreb mærkes ikke straks, men gradvist intensiveres deres registrering af jødiske personer og virksomheder. I Amsterdam bliver nazisternes brutale razziaer blandt Amsterdams jødiske befolkning mere og mere udbredte. Hollænderne må forbitrede og magtesløse se til, medens jøder i hobetal gennes ombord i lastbiler og deporteres til koncentrationslejrene.

Da den tysk-jødiske forretningsmand Otto Frank (Paul Scofield) modtager besked om, at hans ene datter, Margot (Georgia Slowe) skal overflyttes til en koncentrationslejr, beslutter han sig for at gå under jorden sammen med sine kære. Otto Franks kontorassistent, den viljestærke Miep Gies (Mary Steenburgen) og hendes hollandske mand Jan (Huub Stapel) gemmer Frank-familien på deres loft - lige ovenover kontoret på Prinsengracht 263! Det varer ikke længe, før end andre forfulgte jøder gør dem selskab.

Her i det klaustrofobiske loftskammer skriver 15-årige Anne Frank (Lisa Jacobs) den dagbog, der senere skal gøre hende verdensberømt. Det lykkes for Miep Gies at skjule de forfulgte jøder i loftsværelset i over to år – fra 9. juli 1942 til 4. august 1944. Men så afslører en ukendt person dem for Gestapo, og hele Frank-familien gribes og deporteres. Anne Frank og hendes søster Margot dør af tyfus i koncentrationslejren Bergen-Belsen i marts 1945, ikke længe før britiske soldater når frem til den 15. april 1945.

Annes dagbog bliver fundet af Miep Gies, som overrækker den til hendes far Otto Frank, der som den eneste af familien overlever krigen. Han får arrangeret dagbogens udgivelse i 1947. Også Miep Gies og hendes mand overlever krigen og hun skriver i 1988 de personlige erindringer, ”Anne Frank Remembered”, der danner grundlaget for denne dramatisering. Miep Gies lever stadig og er i dag 98 år!

”Anne Franks sidste dage” er et sobert og afdæmpet drama, der troværdigt genskaber de tragiske
begivenheder, der ledte til Anne Frank og hendes søsters død. Mary Steenburgen giver en af sine karrieres fineste præstationer som Miep Gies og hun får fint, underspillet modspil fra Paul Scofield som Otto Frank. I en mindre rolle som led nazist ses Tom Wilkinson (”In the Bedroom” m.fl.)
Den stemningsfulde location fotografering i Amsterdam og Richard Rodney Bennetts musik er andre plusser.

Pan Visions DVD-udgivelse af “Anne Franks sidste dage” præsenterer filmen i det korrekte 1.33:1 (standard academy) billedformat. Billedets skarphed er acceptabel, idet man bør huske, at denne TV film har næsten tyve år på bagen. Der er ikke noget ekstramateriale på DVD’en.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:PAN Vision.

Titel: Anne Franks sidste dage
Original Titel: The Attic: The Hiding of Anne Frank
Premieredato: 11. december 2007
Instruktør: John Erman
Skuespillere: Mary Steenburgen, Paul Scofield, Huub Stapel, Lisa Jacobs, Tom Wilkinson
Spilletid: 96 min.
Selskab: Granada/Yorkshire Television 1988
Genre: Dramabanner
Overskrift Højre Block
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært År
HUNGER GAMES: TH...
MIRAKLET I GULLS...
FORSVUNDET I NATTENKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...