Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Civil War
Civil War billede

For Evigt
Hammarskjöld


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Anton

15. maj 2006 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Anton billede

Nu Flyver Anton - du gør klogt i at fange ham

En af de bedste danske børne-/ungdomsfilm der er blevet lavet – og om ikke andet så en klar forløber for at film til denne skare, er blevet en forholdsvis stor succes i de seneste år. Som den 11. udgivelse i Zentropas kollektionsudgivelser, er vi altså nået til beretningen om Anton.

Den 10-årige Anton (Jacob Oliver Krarup) bor alene med sin mor efter farens død. Faren var jagerpilot og omkom i en tragisk ulykke, og den har Anton aldrig rigtig kommet sig over. Han drømmer om dette om natten og tisser også i sengen, men er omvendt også stærkt præget af det modige og gloriøse i at være jagerpilot. Han har masser af flyverudstyr og i sit eget skur i gården, bygger han på livet løs på sin egen flyver. Sidstnævnte ligner lidt et frirum for Anton, for det er ikke let i skolen hvor han plages af Søren, misforstås af sin lærer (Jens Albinus – Ørnen), trækkes rundt i manegen af vendekåben Mie, og oplever at hans mor har fundet en anden kæreste. Anton må vise sig fra sin stærke side og kæmpe sig gennem mobning, gruppepres og mangel på omsorg. Faktisk er Jens (Bjarne Henriksen – Kinamand, Af Banen), som arbejder på den lokale losseplads, den eneste som forstår Anton. Og med støtte fra ham, vokser Anton sig langsomt moden og tør stå op for sig selv. Og den lille bisse som bor inden i Anton, bliver til sidst til en ganske konstruktiv egenskab. Specielt overfor den rå SD (Sofie Maria Ahlgren). Klimax indtræffer ved klassens skolebesøg på Flyvestation Skrydstrup g så siger jeg ikke mere...

Aage Rais-Nordentoft leverede en stærk og modig debut bag kameraet. Han har samtidig været så heldig at sikre sig hele to scoop til Anton. Først og fremmest Jacob Oliver Krarup (som også blev brugt i Aage Rais-Nordentofts 2 ryk og en aflevering). Den lille sammenbidte type som har en fantastisk mimik og detajle over sin portrættering, jamen kan man andet end at elske ham? Scoop to er at man fik selveste Björk til at indsynge titelsangen, som var et stensikkert hit (lå faktisk nummer 1 på Tjeklisten i sin tid) og det holder stadigvæk. Den understøtter på fornem vis den dramaturgi som ligger i et værk som Anton. Men filmen holder også stadig her 10 år efter. Den er tematisk vigtig, men også tilsat en dråbe humor i den ganske alvorlige autencitetiske fortælling. Flotte billeder og en sublim lydside, gør Anton til en must-see for alle børn, unge og barnlige sjæle...

Sjovt nok er der endnu mere guf på bonus materialet. Den bekræftende dokumentar Tøser + Drengerøve er et sandt mesterværk som også har gået sin sejrsgang på DR. Den burde være obligatorisk i folkeskolen i stil med datidens Kundskabens Træ og Vil Du Se Min Smukke Navle?. Man følger en teenage-klasses vej i kampen mod voksenverdenens modningen. Alt fra sugemærker, alkohol, mode, kærester, pornoblade og de dumme voksne bliver vendt og drejet på en herlig time. At sammenligne med tysk grundighed og spansk temperament. Danmarks svar på Fucking Åmål!

Se også Agge Rais-Nordentoft fortælle om sit møde med Björk, se en lille snas med børneskuepsillerne fra Antonn og en herlig 35 minutters dokumentar om 10 året for Anton.

Anton kan på det kraftigste anbefales og er vel et lille klenodie fra en svunden tid – om end Anton er tidløs. Snyd ikke dig selv (og dine børn) for denne alvorlige sag.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
Zentropa Kollection.

Titel: Anton
Original Titel: Anton
Premieredato: 28. april 2006
Instruktør: Aage Rais-Nordentoft
Skuespillere: Jacob Oliver Krarup, Sofie Maria Ahlgren, Fie Kruse, Bjarne Henriksen, Niels Ellegaard, Jens Albinus
Spilletid: 80 min.
Selskab: Jutlandia Film, Electric Parc 2006
Genre: Familie
banner
Overskrift Højre Block
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...