Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Bænken (DVD)

26. april 2002 af Niclas Christian Dahl

5 stjerner Skriv en kommentar

Bænken (DVD) billede

De sidder der hver dag. På Bænken. Kædedrikkende tabere, anonyme ansigter som vi normalt ikke ønsker at vide noget om. Men bag hvert ansigt gemmer sig en historie, en skæbne...

Et kanonflot drama, sat op af nogle af Danmarks (hermed besvist) bedste skuespillere. En længe ventet DvD-udegivelse, da den var blevet spået utrolig flot... og det må den siges at være.
Et lille resume.
Kaj er ved vejs ende. Det er snart mange år siden, at han meldte sig ud af samfundet - valgte at gå sin egen vej og forsumpe. Nu sidder han hver dag nede på butikstorvet og drikker bajere med en række andre skæbner, der er sunket til bunds. På bænken. På Kajs bænk finder man også Connie, Carsten, Bo og Lis. Og der er den uselvstændige Stig, der enten gør, hvad Connie siger, eller hvad Kaj siger. Selv om Kaj med ondskabsfuld præcision elsker at punktere Stigs højtflyvende planer.

Kaj er den dominerende skikkelse på bænken. Hvor de andre taler om, hvad de kunne drømme om at gøre, hvis de fik penge og prestige, så taler Kaj om, hvad han har gjort og oplevet. Dengang han sejlede, dengang han var kok for Simon Spies. Men det er alt sammen dengang. For Kaj er en mand uden fremtid, og han gør sig ingen illusioner.

Skæbnen vil, at han bliver konfronteret med de dæmoner, der i sin tid drev ham ned ad samfundets rangstige og hen på bænken. En dag flytter den unge Liv og hendes 6-årige søn, Jonas, ind i et værelse hos den indadvendte evighedsstudent Kim på flugt fra sin voldelige ægtemand. Hun er det menneske, Kaj mindst af alt havde ventet at se her. Og mindst af alt ønsket at se! Liv er den datter, som Kaj ikke har haft kontakt med i 19 år.

Konflikten er sat, og utrolig flot sat endda. Filmen er på en måde utrolig raffineret i dens måde at fortælle om tingen på, men samtidig ligger det hele i et plan hvor man nærmest bliver trukket ind i de forskellige menneskers sorger, på samme tid.
Kaj spilles kanon godt af Jesper Christensen, og ligeså godt spiller Nikolaj Kopernikus som den lidt hunde-agtige Stig. De bakkes op af et team af dygtige skuespiller og research-elementer, Per Fly har fundet. Faktisk er hele filmen bygget op af Flys research, og det må siges at have givet pote. Vi lider og griner med Kaj når han nedgør Stig, men på et mere gennemtænkt plan finder vi også ud af at Kaj er ensom og det egentlig har ført ham til druk.

Humoren er sat flot ind i en film der ellers har et meget melankolsk tema. Fx starten, hvor vi møder Kaj, der hælder halvdelen af sin Fanta flaske ud i afløbet, for at erstatte samme mængde med sprut. Det er i sig selv ret tankevækkende, men idet vi ser de andre fra det her aktiveringteam han er med på får vi det lille glimt i øjet som Fly helt sikkert har haft; alle de andre fra dette her hold har også deres dunke med Fanta og Sprite med sig.

Filmens genre burde have være socialrealisme, men det er helt sikkert ikke et ord der efter Flys mening ville passe. Idet hele filmen konstant kører på det bedste og den lune humor i folk. Hvis Fly havde haft den mindste ide om at lave en socialrealistisk film ville hele filmens tema være uholdbart. Det er meget sjældent, at en så dyb alkoholiker som Kaj, får endnu en chance med sin ellers frastødte datter. Desuden ville filmen have været mere mørk og næsten på grænsen til det uhyggelige, da man ville lave det hele mere ægte - altså en ting der virkelig kunne have ødelagt filmen.

En film man helt sikkert bør se - og heldigvis viser tal fra biograferne også at mange nåede at se den mens den gik. Men den er altså på DvD og VHS nu, så skynd jer at se den. Det er en rigtig dansk film.

DVD Anmeldelse:

En af Danmarks bedste DvD-udgivelser ligger der gemt i Bænken. Alt er gennemarbejde, alt er indtalt og alt er kommet med.
På trods af at det kun er en enkelt DvD-udgivelse, bringer det stor glæde frem i mig når jeg ser det der er lagt på. Fx: Bio-trailers, Biografier, "Bænken med udgangspunk i virkeligheden" (kanont bag-om-program), Interview med de fleste implicerede i projektet, bl.a. socialrådgiver, Per Fly, Komponisten osv.
Priser og nomineringer (Bodil & Robert) er også kommet med.

Når der kun er et bag-om-program rynker folk nogen gange på næsen, det bør man ikke på nogen måde gøre her; der er tale om kvalitet og kvantitet i et og samme program. Det dækker alle synspunkter i sagen, inkluderede rigtige hjemløse og alkoholikere.
De obligatoriske baggrundskommentarer er helt sikkert bedst med Per Fly, måske fortæller han ikke på den mest ophidsende måde, men det fakta han er med er utroligt. Hvis man har set filmen en gang, skal man helt sikkert sætte sig ned og høre Flys kommentarer, hvor vi også får alle problemstillinger med som holdet løb ind i undervejs i optagelserne.

En DvD udgivelser, der ligger til et rigtig flot firetal ud af de seks mulige. Hvis valget står mellem VHS og DvD udegaven, skal man helt sikkert gå efter DvD-en... den er proppet.

Titel: Bænken
Original Titel: Bænken
Premieredato: 20. juli 2001
Instruktør: Per Fly
Skuespillere: Jesper Christensen, Stine Holm Joensen, Nicolaj Kopernikus, Marius Sonne Janischefska, Jens Albinus, Lars Brygmann, Sarah Boberg, Erik Hovby Jørgensen.
Spilletid: 89 min.
Selskab: Zentropa, Scanbox 2000
Genre: Drama
Link: http://www.baenken-film.dk
Kaj og Stig... som babysittere...
Kaj og Stig... som babysittere...
En af de mere hyggelige stunder på Bænken...
En af de mere hyggelige stunder på Bænken...
Liv og Kim... efter Kim har lagt an på hende...
Liv og Kim... efter Kim har lagt an på hende...


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...