Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Civil War
Civil War billede

For Evigt
Hammarskjöld


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

BEEF - Når ord bliver til våben

18. oktober 2003 af Per C. Halling

3 stjerner Skriv en kommentar

BEEF - Når ord bliver til våben billede

Dette er ikke en gourmet DVD med Jamie Oliver, ej heller en DVD fyldt med bøffer fra forskellige film, men derimod et afsnit fra en serie om Hip-Hop kulturen og miljøet.

QD3 Entertainment har produceret en lille serie på 12 programmer om Hip-Hop kulturen. Den er meget omfattende og dækker både forskellige emner som fx Breakdance og Battles, men fortæller også om forskellige kunstnere som fx Tupac Sharkur og andre kendte og mindre kendte personligheder fra Hip-Hop Miljøet, som har været med til at skabe og udvikle denne musik, som også gik hen og blev en livsstil. Denne DVD - Beef og Beef 2, som udkommer senere på året, handler om de såkaldte Battles.

Jeg må ærligt tilstå, at før jeg så denne DVD, kendte jeg ikke særlig meget til disse, andet end hvad jeg havde set i 8 Mile, som gik tæt på rapperen Eminem. For at få en ide om hvad det gik ud på valgte jeg først at kigge lidt på de Special Features på disken i håb om, at dette kunne varme mig lidt op, da der nogle gange i disse findes production notes og andre tekster til filmen, som kan give en introduktion til filmen. Der var ikke desværre ikke meget hjælp at hente (jeg vender tilbage til dem senere), så det var bare at gå i gang med selve programmet.

Det første man finder ud af, er at der IKKE er mulighed for at vælge tekster, så det gælder om at høre godt efter fra første sekund. Det sætter virkelig krav til dine engelsk kundskaber, for ikke nok med, at nogle af de forskellige aktører taler hurtigt, bruger meget slang og samtidigt blander deres kommentarer med mange eksempler på rap. Hvis du ikke lige følger med, hvis telefonen ringer eller man på andet måde bliver forstyrret, mister du meget hurtigt og nemt tråden.

Hvis man kort skal beskrive historien så startede det hele tilbage i 1981, der var rap temmelig fredelig, Grandmaster Flash var et hit og folk dansede breakdance som var begyndt at blive in på diskotekerne. Artisterne/toastmasterne som optrådte og DJ'ene sloges lidt om, hvem der var bedst til at skabe den bedste feststemning. Så var det at det at en rapper lavede en tekst for at vise han var bedre en ham, som fx vendte plader. I starten var det bare, små ting der blev rappet om men efterhånden udviklede det sig, så nu var det ikke bare i clubberne/på diskotekerne, det var også på gaden disse små kampe på ord foregik. Det var nu hellere ikke bare konflikter mellem 2 personer, men også samfundsproblemer, der blev taget op, og det var en måde unge og specielt sorte musikere tog til sig, for dem var det en nemmere at komme ud med sine aggressioner på uden at komme i spjældet. Sproget var barskt, der blev ikke brug fine poetiske ord og formuleringer, som i 60'ernes og 70'ernes protestsange. Det var lige på og hårdt med skældsord og direkte angreb på deres ofre. Det var mange af disse kunstnere, som tegnede håbløse kontrakter bare i håb om de kunne blive hørt af en bredere gruppe, men blev snydt af smarte producere, som spandt guld på disse oprørske unge. Da rap var ved at toppe udbrød, der borgerkrig i miljøet, som følge af jalousi mellem diverse kunstnere. Det var nu ikke længere mellem fx 2 personer/bander/områder - Det var pludselig Eastcoast Vs Westcoast. Det blev til mere en blot dueller med ord, diverse rigtige våben blev også taget i brug, Hvis du rappede noget forkert kunne du ende med at blive skudt ned den efterfølgende aften/dag. Det førte til at blandt andet en af rappens helt store navne 2Pac, blev skudt ned i en alder af kun 25 år.

Ovennævnte historie fortælles på DVD'en af både kunstnere, producere, pårørende (fx 2Pac's mor), historikere og andre med tilknytning til miljøet. Alle fortæller åbent og ærlig om hvordan de kom med, historier om diverse Battles, deres favorit Battles, hvordan det har påvirket deres liv på forskellig vis, giver eksempler og meget andet i interviews på gaden, i studiet, privat eller hvor de nu har lyst til at sidde/stå. Vi bliver bombarderet med informationer og klip fra Battles, private optagelser, klip fra pladeindspilninger, klip fra diskoteker, klubber, musikvideoer osv osv og der klippes mellem de forskellige så meget, at man er helt udmattet efter man har set programmet. Jeg sad og så programmet sammen med mine 2 sønner, som ellers godt kan lide Hip-Hop og selv de blev trætte af dette godt en 1/2 time inde i programmet.

Lidt om dem foran kameraet . . .

Programmet er som sagt fyldt med kendte rappere, producere osv så for blot at nævne et par stykker: 50 Cent, DMX, Ja Rule, Mobb Deep, Ice-T, Dr. Dre, Common, Ice Cube, Cypress Hill, N.W.A., Treach, Mack 10, Snoop Dogg, Tupac, Jay-Z, Nas, KRS-One, M.C. Shan, Busy Bee og Kool Moe Dee.

At begynde og beskrive deres baggrund mv er der slet ikke plads til her, men blot sige at holdet bag Beef virkelig har fået mange af de rigtig store navne med.

Lidt om dem bag kameraet . . .

I filmen 8 Mile fulgte rapperen Eminem kæmpe sig fra gaden og op på scenen i de såkaldte Battles, men vi se også, hvordan han trænede, hentede inspiration og hvordan det ellers påvirkede hans liv i denne periode. Man skulle tro, at det var det, som inspirerede produceren Quincy D. Jones til at lave denne serie, men motivationen kom længe før 8 Mile overhovedet kom på tale. Den udsprang fra Jones' samarbejde med og ikke mindst den alt for tidlige død for rapperen Tupac Shakur. Mordet på ham gjorde, at han blev fast besluttet på at han ville vise baggrunden for disse Battles, men også sandheden om miljøet, og ikke mindst de konsekvenser de har, ikke kun på deltagerne, men også på deres familier og øvrige omgivelser.

Instruktøren Peter Spirer, har gennem sin opvækst været mere til rock og sport, men da han forsøgte sig som musiker i rockbandet The Toyz lykkedes det ikke rigtig. Han begyndte derfor i stedet at lave bl.a. musikvideoer og reklamer og diverse opgaver for bl.a. MTV. Mens han arbejdede der gik han i gang med et dokumentar program om censur indenfor kunstverdenen. Den kom til at hedde Blood Ties: The Life and Work of Sally Mann og indbragte ham en Oscar-nominering. Dette blev startskuddet på hans karriere og han gik herefter i gang med sit næste projekt - Rhyme & Reason, som ligesom Beef handlede om Hip-Hop miljøet og fortalt gennem interviews. Sammen med Quincy D. Jones har han også lavet Tupac Shakur: Thug Angel - The Life of an Outlaw om en af Hip-Hop miljøet største navne Thubac Shakur.

Video

Programmet præsenteres i Fullscreen 1.33:1 så billedet fylder hele skærmen. Billedet står tydeligt og skarpt med ok farver og lysstyrke.

Den visuelle side er lidt mere spændende, man kan se at der er gjort meget ud af at gøre selv de dårlige optagelser spændende ved at klippe smart og kombinere dem med computer grafik og interviews. Det er ok i starten, men bliver trættende og kedeligt i længden, så det bliver ikke til mere end:

3 ud af 6 stjerner

Audio

Du kan kun vælge engelsk lyd mellem Dolby Digital 5.1 eller Dolby Stereo 2.0.

Lyden er ren og god og man vugger nok med hvis er fan af den slags musik, men er ellers meget svingende for de forskellige optagelser er af meget forskellig kvalitet. Går du efter oplevelsen af at være til stede under et Battle, er det ikke denne DVD du skal købe. Køb i stedet 8 Mile, så også her bliver det kun til:

3 ud af 6 stjerner

Menu og Tekster

Det er kun mellem de forskellige menupunkter man får lidt animation, og den er ikke særlig flot. Der er ledsaget af den samme musik og samme animation mellem de forskellige punkter, der bare er et stillbillede eller grafik. Ret kedelig ! Programmet er delt op i 15 kapitler, som er ok, men ikke særlig gode hvis man ikke har set den i et stykke tid for titlerne ikke til meget hjælp, hvis ikke kan huske programmet bare nogenlunde.

Tekster - hvilke tekster ??? Hvorfor man har valg at udsende denne DVD helt uden mulighed for at vælge nogen form oversættelse, er mig en gåde og derfor et stort minus for denne udgivelse. Jeg er sikker på. at der er mange, der gerne ville have dem at støtte sig til, hvis de skulle se programmet for der er bl.a. meget slang i det sprog, som bliver talt i interviews osv, så karakteren bliver kun:

1 ud af 6 stjerner

Ekstra Materiale

Jeg lovede tidligere at komme ind på dem. Som sagt tidligere så var der ikke meget at komme efter. Et par ekstra scener/Battels, nogle af dem Uncut, så de er lidt mere rå. Udover dette er det kun blevet til et par trailere for andre af QD3's udgivelser, men ingen tekstsider eller noget, som kunne gøre nybegynderen lidt mere klog på emnet. Det kan godt være at det er godt nok for hardcore Hip-Hop fans, men ikke en nybegynder som jeg, derfor giver jeg dette materiale kun:

2 ud af 6 stjerner

Konklusion

Det har været lidt svart for mig at bedømme det faglige indhold af denne DVD da jeg ikke kender så meget til Hip-Hop, men jeg lærte da en masse som jeg ikke vidste i forvejen. Det var også sjovt at se fx DMX, Ice Cube, Ice T, 2Pac, osv. på hjemmebane i deres eget miljø, hvis man ellers kun har set dem i forskellige film.

Jeg tror på, at når man har set alle 12 programmer, at man virkelig har fået en god indføring i Hip-Hop miljøet og kulturen, for man kan se, at der ikke er tale om venstrehåndsarbejde og bare en DVD, der er lavet for kun at tjene penge.

Jeg tror også på, at dette vil primært blive købt af Hip-Hop fans, for dem er der både mange optagelser og klip med deres idoler, som ikke tidligere har været udsendt før. De manglende tekster vil nok holde en del andre fra at købe den og jeg vil derfor anbefale, at man læser lidt om emnet for at få det fulde udbytte før man kaster denne DVD i maskinen.

DVDen er venligst stillet til rådighed af BMG Danmark

Titel: Beef
Original Titel: Beef
Premieredato: 29. september 2003
Genre: Dokumentar
Link: http://www.qd3entertainment.com
Alle personerne i programmet er meget entusiastiske når de sidder og fortæller, som man bl. a. kan se på dette billede af KRS-ONE.
Alle personerne i programmet er meget entusiastiske når de sidder og fortæller, som man bl. a. kan se på dette billede af KRS-ONE.
Vi er med på gaden – her er det Prodigy – Mobb Deep, som fortæller om bl.a. miljøet.
Vi er med på gaden – her er det Prodigy – Mobb Deep, som fortæller om bl.a. miljøet.
. . . og vi er med på scenen når der Battles – her er det Jay-Z i kamp.
. . . og vi er med på scenen når der Battles – her er det Jay-Z i kamp.


banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...