Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Berlinale 2009 - vinderne

15. februar 2009 af David Lund Skriv en kommentar

Berlinale 2009 - vinderne billede

Lidt til "Max Pinlig" og "Lille Soldat" fra Danmark, og en skuffende uddelt guldbjørn i hovedkonkurrencen.

Igennem de sidste 10 dages tid har Peter Johansen og jeg reporteret dagligt fra årets Berlinale, og i går aftes faldt de sidste vindere på plads. Hovedkonkurrencen, som vi har haft en forholdsvis stor fokus på, havde en jury med skuespillerinden Tilda Swinton i front. Deres pressekonference tydede meget på en jury med en enorm kompetence, men alligevel blev det ”The Milk Of Sorrow” der løb af med guldbjørnen for bedste film. Filmen har da hjertet på rette plads, hvor den omhandler voldtægtsofre efter terroristangrebet i Peru, men som helhed fandt både Peter og jeg denne som en skuffende oplevelse. En stærk skuespillerinde i hovedrollen var et af de få lyspunkter, i en film der sneg sig af sted uden udvikling. Sølvbjørnene under The Grand Jury Prix gik til ”Alle Anderen”, som vi desværre ikke har fået set, men vi har da hørt godt om den (skuespillerinden Birgit Minichmayr vandt ligeså en sølbjørn i denne film), og ”Gigante” som var et underspillet lille humoristisk drama stort set blottet for dialog. Et interessant værk som også fortjener et skulderklap. Ashgar Farhadi fik en sølvbjørn for bedste instruktør for filmen ”Darbareye Elly”, som også var en af de få vi ikke fik set i hovedkonkurrencen. Sotigui Kouyate vandt en sølvbjørn for bedste skuespiller i ”London River”, og var ligeså en af vores personlige favoritter. En sølvbjørn for største kunstneriske bidrag blev givet til Gábor Erdély og Tamás Székely for deres lyddesign i ”Katalin Varga”, som også i den grad har imponeret os. De formåede at give filmen en ubehagelig og unik stemning, som gjorde filmen til min favorit i hovedkonkurrencen i år. Oren Moverman og Alessandro Camon fik en sølvbjørn for bedste manuskript for filmen ”The Messenger”. Med en usentimental tilgang til materialet, der ellers hurtigt kunne blive en lidt for sød og patriotisk affære, må man ligeså sige, at dette var en velfortjent uddelt pris. Til sidst blev Alfred Bauer prisen uddelt til de to instruktører for ”Gigante” og ”Tatarak” – Adrián Biniez og Andrzej Wajda. En blandet omgang priser, hvor vi stiller det største spørgsmålstegn ved Guldbjørnen, hvor det oplagte valg ellers ville have været ”London River”.

Bedste instruktørdebut uddelt af Hannah Herzsprung, In-Ah Lee og Rafi Pitts gik til ”Gigante” fra hovedkonkurrencen med en special mention til den svenske børnefilm ”Flickan”. 50.000 Euro er så på vej til Adrián Biniez, så hans næste film bliver da spændende at se.

Kortfilmspriserne blev uddelt for nogle dage siden nu, og vi har da også nævnt dem i en tidligere artikel, men med en kortopsummering kan vi lige nævne at guldbjørnen gik til den fantastiske ”Please Say Something”, sølvbjørnen til ”Jade”, DAAD kortfilmsprisen til ”The Illusion” fra Cuba, nomineringen til European Film Awards 2009 gik til ””Die Leiden Des Herrn Karpf. Der Gerburtstag” og to special metions gik til den underskønne ”VU” og ”contre-jour”.

Generationsprogrammet blev noget overset fra vores side i år, og der er flere film så som ”Flickan”, ”Cherrybomb” og mange andre vi gerne ville have set, men med Berlinalens mange film, er det forholdsvist svært at få set alt det man gerne vil. Kplus-programmet der fokuserer på børnefilm, havde både en international jury og en børnejury, der uafhængigt af hinanden uddelte deres priser. Børnejuryen gav en krystalbjørn for bedste film til ”C’est Pas Moi, Je Le Jure!” med en special mention til den danske ”Max Pinlig” i Kplus-programmet, der fokuserer på børnefilm. De få nominerede kortfilm fik også priser, med en krystalbjørn til ”Ulybka Buddy” og en special mention til ”Oh, My God!”. Den internationale jury i Kplus var enige med børnene og gav en pris til ”C’est Pas Moi, Je Le Jure!”, men deres special mention gik til ”Flickan”. Igen var de forholdsvist enige med ungerne hvad angår kortfilm, og gav en pris til ”Oh, My God!” og en special mention til ”Jerrycan”. I Generation 14plus programmet, har man en ungdomsjury der skal uddele priser til ungdomsfilm. Naturligvis vandt ”My Suicide” en krystalbjørn for bedste film, for filmen der er langt mere stil end indhold, falder sikkert i mange unge teenageres smag. Deres special mention gik til den mørke og humoristiske claymationfilm ”Mary And Max, der i mine øjne havde været en langt bedre vinder. Krystalbjørnen i det igen snævre kortfilmsprogram i Generation 14plus gik til ”Aphrodite’s Farm”, med en special mention til ”Slavar”.

En Honorary Golden Bear gik til den franske musikmager Maurice Jarre, der også har vundet Oscars for ”A Passage To India”, ”Doctor Zhivago” og ”Lawrence Of Arabia”, og naturligvis nomineret endnu flere gange. En lignende pris kaldet The Berlinale Camera, der bliver uddelt til en personlighed eller organisation i film, som festivalen føler sig tæt knyttet til, blev uddelt til den franske instruktør Claude Chabrol, den tyske film producer Günter Rohrbach og den portugisiske instruktør Manoel De Oliveria.

De uafhængige juryer gav ligeså deres priser i går til film i diverse konkurrencer. The Ecumenical Jury, der består af filmorganisationer i de protestantiske og katolske kirker, favoritiserede intet mindre end den danske ”Lille Soldat” i hovedkonkurrencen, som ligeså var en positiv overraskelse i vores øjne. Deres special mention gik til ”London River”, som vi allerede har nævnt, var den vi regnede med vandt det hele, og ligeså den letsindige og underholdende ”My One And Only” med Renee Zellweger i hoevrollen. I Panorma vandt kærlighedsfilmen ”Welcome”, som vi desværre ikke fik set, og i Forum gik prisen til den søde børnefilm for voksne ”Treeless Mountain”, der skildrer fattigdommen i Korea glimrende. Den internationale filmkritikker organisation FIPRESCI var enige med hovedkonkurrencens jury, og gav ”The Milk Of Sorrow” en pris, en pris for den fænomenale norske road-movie på ski ”Nord” vandt i Panorama, og den bedste film vi begge har set i år, den japanske 4-timers lange glaskabsfilm ”Love Exposure” vandt i Forum, og fik ligeså Caligari filmprisen. The Guild Of German Art House Cinema valgte ”Storm” i hovedkonkurrencen som årets film, hvor den internationale ”art house” organisation C.I.C.A.E. valgte deres favoritter i Panorama (”Ander”) og Forum (”The Happiest Girl In The World”). ”Label Europ Cinemas” der uddeler priser med fokus på fremtidig distribution, valgte ”Nord” og ”Welcome” som årets mest habile film. Årets Teddy Awards, der fokuserer på homoseksualitet i film, hvilket også i den grad var et fremtrædende tema i årets film, gik til ”Raging Sun, Raging Sky”, hvor best essay gik til ”Fig Trees” og årets kortfilm blev ”A Horse Is Not A Metaphor”. I sektionen Perspektive Deutsches Kino der selvfølgelig præsenterer tyske film, vandt ”Gitti” med en special mention til ”Polar”. Vi fik ikke set en eneste film fra denne sektion, da ingen af dem virkede interessante nok til, at skippe hovedkonkurrencefilmene for. NETPAC prisen for bedste asiatiske film gik til ”Doctor Ma’s Country Clinic” og ”The Day After”, som vi ellers ikke havde hørt eller læst specielt godt om. The Peace Film Award som naturligvis bliver uddelt til en film der fokuserer på fred i verden, gik ganske velfortjent til ”The Messenger” i hovedkonkurrencen, hvilket vel nok får en person fra pressekonferencen til at se lidt dum ud, da han fik stillet spørgsmålstegn ved, om filmen i virkeligheden var en prokrigsfilm, uden at bakke denne påstand op med noget forsvar. Amnesty International filmprisen, der fokuserer på folk i nød, gik til ”Storm” fra hovedkonkurrencen, og Femina filmprisen for kvinder der arbejder med film, gik til Silke Fischer for produktionsdesignet i ”Alle Anderen”.

Publikumsprisen i Panorama, hvor alle der ser filmen har lov til at stemme, gik til dokumentarfilmen der tager tykt pis på samfundet ”The Yes Men Fix The World”. 12 læsere af avisen ”Berliner Morgenpost” har også fået lov til at uddele en pris, og den gik til ”Storm”, der efterhånden kan betegnes som årets store lille vinder. 7 læsere af det homoseksuelle blad ”Siegessáule” gav filmen ”City Of Borders” deres pris, og læserne af den daglige avis ”Tagesspiegel” valgte ”My Only Sunshine” som årets film. Årets Berlinale Talent Campus, der fremviser fremtidens filmskabere, gav deres priser til ”Atanas Valkov” og ”Supriyo Sen”.

Det var dette års priser. Det har været en nydelse endnu engang at være med, og vi glæder os begge allerede til næste år. Tak for denne gang!banner
Overskrift Højre Block
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall GuyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...