Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Bjørn Nørgaard – A House is a Monument.

16. oktober 2021 af Steen Balle Skriv en kommentar

Bjørn Nørgaard – A House is a Monument. billede

På Copenhagen Architecture Festival 2021 har man i år valgt at portrættere kunstnere og arkitekter i fire portrætfilm – og som gæst den spekulative arkitekt og filminstruktør Liam Young.
Lørdag den 16. oktober viste Cinemateket det flotte portræt af Bjørn Nørgaard i hans nye film A House is a Monument - med temaet: Brug hænderne.

I filmen bliver vi præsenteret for filosofien bag hans arkitekttegnede bygninger – med stor vægt på Bispebjerg Bakke i Nordvest, København, hvor han fortæller, at ideen opstod, da han havde tegnet en slange på en serviet – og det er terrænet, der har tegnet bygningen for ham. Jeg har det sådan, at vi er skabt med en tommelfinger, en hånd og en fod – det er vores grundlag for at skabe. Jeg er heldigvis vokset op i ”stilhed” – og ikke som nu, hvor de sociale medier råber folk op i ansigtet. Og nævner sit store forbillede den tyske kunstner Joseph Beuys (1921-1986) - på tysk har vi et godt ord: DENKMAL – mindesmærke, men også "at tænke flere gange"– hvorfor tænker vi ikke over, hvad vi bygger? Jeg lavede en skulptur, som satte vrede i folk i flere år – men at bygge Høje Gladsaxe i beton var der ingen, der reagerede på, og siger også, at hans kunstværk på Amager Torv med femkanter, han havde set i Luxor, Egypten – godt nok udsatte os for megen CO2 – men når nu torvet holder i 1000 år er det da mindre, end hvis det var betonbygget!!

Filmen er på 29 minutter om hans syn på arkitekturens sociale, æstetiske og bæredygtige ansvar, – hvor vi også er tilbage i hans eksperimenter på den ubeboede Livø i 1970, hvor 18 mennesker ville være selvforsynende. Tommelfinger, hånd og fod. Selv etablere sig fra bunden, med at bygge.

Der er efter filmen mulighed for at stille spørgsmål – selv om Bjørn Nørgaard siger, han har sagt en del i filmen, som prisværdigt mest er filmet på hans atelier på Møn ved et tegnebord – og slutter med, at han går ud i naturen ned til Østersøen.
Der er en arkitekt som må rette ham, da BN i filmen siger, at unge i dag ikke lærer at tegne – computeren ordnet alt – men den holder ikke. Der er nu indført obligatoriske moduler med TEGNING – hvortil han slutter med at sige - det eneste vi i dag har at bygge på i dag. er HÅBET.

banner
Overskrift Højre Block
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært År
HUNGER GAMES: TH...
MIRAKLET I GULLS...
FORSVUNDET I NATTENKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...