Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Bjørn Nørgaard – A House is a Monument.

16. oktober 2021 af Steen Balle Skriv en kommentar

Bjørn Nørgaard – A House is a Monument. billede

På Copenhagen Architecture Festival 2021 har man i år valgt at portrættere kunstnere og arkitekter i fire portrætfilm – og som gæst den spekulative arkitekt og filminstruktør Liam Young.
Lørdag den 16. oktober viste Cinemateket det flotte portræt af Bjørn Nørgaard i hans nye film A House is a Monument - med temaet: Brug hænderne.

I filmen bliver vi præsenteret for filosofien bag hans arkitekttegnede bygninger – med stor vægt på Bispebjerg Bakke i Nordvest, København, hvor han fortæller, at ideen opstod, da han havde tegnet en slange på en serviet – og det er terrænet, der har tegnet bygningen for ham. Jeg har det sådan, at vi er skabt med en tommelfinger, en hånd og en fod – det er vores grundlag for at skabe. Jeg er heldigvis vokset op i ”stilhed” – og ikke som nu, hvor de sociale medier råber folk op i ansigtet. Og nævner sit store forbillede den tyske kunstner Joseph Beuys (1921-1986) - på tysk har vi et godt ord: DENKMAL – mindesmærke, men også "at tænke flere gange"– hvorfor tænker vi ikke over, hvad vi bygger? Jeg lavede en skulptur, som satte vrede i folk i flere år – men at bygge Høje Gladsaxe i beton var der ingen, der reagerede på, og siger også, at hans kunstværk på Amager Torv med femkanter, han havde set i Luxor, Egypten – godt nok udsatte os for megen CO2 – men når nu torvet holder i 1000 år er det da mindre, end hvis det var betonbygget!!

Filmen er på 29 minutter om hans syn på arkitekturens sociale, æstetiske og bæredygtige ansvar, – hvor vi også er tilbage i hans eksperimenter på den ubeboede Livø i 1970, hvor 18 mennesker ville være selvforsynende. Tommelfinger, hånd og fod. Selv etablere sig fra bunden, med at bygge.

Der er efter filmen mulighed for at stille spørgsmål – selv om Bjørn Nørgaard siger, han har sagt en del i filmen, som prisværdigt mest er filmet på hans atelier på Møn ved et tegnebord – og slutter med, at han går ud i naturen ned til Østersøen.
Der er en arkitekt som må rette ham, da BN i filmen siger, at unge i dag ikke lærer at tegne – computeren ordnet alt – men den holder ikke. Der er nu indført obligatoriske moduler med TEGNING – hvortil han slutter med at sige - det eneste vi i dag har at bygge på i dag. er HÅBET.

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...