Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Casablanca (DVD)

12. april 2004 af Jesper Rosenberg Antonsen

5 stjerner Skriv en kommentar

Casablanca (DVD) billede

En af filmhistoriens største klassikere er ude i en dobbelt DVD-udgave i anledning af filmens 60 års jubilæum i 2002.

Vi befinder os i Fransk Marokko under 2. Verdenskrig. Det var her mange flygtninge tog hen – i håbet om at komme videre til Lissabon. Men tyskerne er også i Casablanca – og mordet på 2 tyske kurerer får byen på den anden ende, da det forventes at de skyldige er på vej dertil. Rick’s Café Americain er stedets absolutte in-sted. Her kommer alle – og derfor regner man også med at kunne finde morderne på Rick’s. Stedet drives naturligvis af Rick (Humphrey Bogart) og underholdningen står Sam (Dooley Wilson) for.

En dag kommer Victor Laszlo (Paul Henreid) og frue Ilsa (Ingrid Bergman) ind på caféen. Sam aner straks uråd. Ilsa er nemlig Rick’s tidligere flamme fra Paris. Og det kan godt give nogle problemer når hun nu dukker op med sin mand, specielt når Rick slet ikke var klar over at hun var gift.

Laszlo er på vej ud landet – men det kan ikke sådan lige lade sig gøre – det store spørgsmål er nu om Rick vil hjælpe ham og Ilsa – kvinden han stadig elsker.

Filmen var det helt store hit i 1942, og vandt da også 3 Oscars inklusiv prisen for Bedste Film ved Oscar-uddelingen i 1943. Filmen er af mange blevet kaldt den bedste B-film i filmhistiorien. Jeg er ikke enig i at det er en B-film – men helt enig i at det er en fremragende film. Casablanca er og bliver et stykke filmhistorie, som man ikke må snyde sig selv for.

Hovedrollerne spilles af Humphrey Bogart og Ingrid Bergman. Bogart er vanen tro en suveræn skuespiller, og hans samspil med alle de andre, og ikke mindst Ingrid Bergman, er helt i top. Man må bestemt heller ikke overse Paul Henreid i rollen som Victor Laszlo eller Claude Rains i rollen som den lokale politichef Renault.

Det kan umiddelbart synes som en lidt speciel sammensætning af skuespillere, men når man har set filmen vil man være helt enig i valget af de enkelte. De spiller alle godt sammen, og er alle med til at give filmen den stemning den nu engang har.

Casablanca er og bliver en klassiker. Mange filmcitater er taget fra denne film – citater som den dag i dag bruges jævnligt. Jeg nævner i flæng "Here's looking at you, kid." "We'll always have Paris." Og "Round up the usual suspects." For slet ikke at glemme “Play It, Sam” – som udover at være et meget kendt citat vel også er det mest fejlciterede citat. Så lad os slå fast med syvtommer søm – det hedder ikke ”Play It Again, Sam”, men ”Play It, Sam”. Og husk det så J

Man kommer vel heller ikke uden om at nævne musikken. As Time Go By vil altid være et filmhit man kan nynne uanset hvor man er. Knock On Wood er vel også lidt af en klassiker. Begge fremragende fremført af Dooley Wilson.

Et af filmhistoriens mest kendte kys er også fra Casablanca – Bogart og Bergman i skøn forening.

Casablanca er, som I nok har opdaget, en af mine personlige favoritter. Så derfor kan jeg selvfølgelig kun anbefale denne udgivelse på det varmeste. Jeg har faktisk allerede set den til under 100,- kroner – så der er vel ikke så meget at betænke sig på: En af filmhistoriens største klassiker i en lækker dobbelt DVD-udgave til under 100,- ????

DVD Ekstramateriale:

Som sagt er det en dobbelt DVD – og det betyder jo masser af ekstra.-materiale.

På disc 1 er der de originale trailere – samt kommentator spor med filmkriteren Roger Ebert og filmhistorikeren Rudy Behlmer. I øvrigt er der en indledning ved Lauren Bacall.

Lauren Bacall er også at finde på disc 2. Blandt meget andet finder vi et program på næsten 1½ time som hedder Bacall om Bogart. Og der kommer mange spændende oplysninger frem i dette program.

Derudover er der flere interessante indslag af kortere varighed. Blandt andet et hvor børnene af skuespillerne fortæller lidt om hvordan deres kendte forældre havde det med filmen.

Så er der nogle slettede scener, og nogle fraklip – desværre er der ingen lyd på disse – men derfor er de meget interessante alligevel.

Der er lydoptagelser fra dengang de optog filmmusikken – og så er der mulighed for at sammenligne det med det endelige lydspor fra filmen. Hvis vi bliver på lydsiden er der Screen Guild Theatre Radio Show fra 1943, med Bogart og Bergman i fortæller-rollen.

Der er et kortere dokumentarprogram ”You Must Remember This”, som også har Lauren Bacall i værtinde-rollen. Der er også en TV-version fra 1956 af ”Who Holds Tomorrow.”

Der er en spændende billedkavalkade med forskellige billeder fra produktionen – bla. mange breve som ligger før Casablanca. Det første viser at fra nu af hedder filmen altså Casablanca ….

Slutteligt finder vi en tegnefilm. Det kan lyde lidt underligt, men det er Looney Tunes udgave af Casablanca – som i dagens anledning er blevet til Carrotblanca – med Snurre Snup i hovedrollen.

Også dejligt at se at der er danske undertekster på alt ekstramaterialet – det var der mange der kunen lære noget af.

Alt i alt en bred vifte af meget interessante optagelser. Jeg kan kun give 6 stjerner for dette pragtfulde ekstramateriale.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Sandrew Metronome.

Titel: Casablanca
Original Titel: Casablanca
Premieredato: 4. november 2003
Instruktør: Michael Curtiz
Skuespillere: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt, Sydnet Greenstreet, Peter Lorre, S.Z, Sakall, Madeleine LeBeau, Dooley Wilson
Spilletid: 102 min.
Selskab: Warner Bros, 1942
Genre: Drama
Et af filmhistoriens bedst kendte filmkys.
Et af filmhistoriens bedst kendte filmkys.
Dooley Wilson i midten - med Humphrey Bogart til venstre og Sydney Greenstreet til højre.
Dooley Wilson i midten - med Humphrey Bogart til venstre og Sydney Greenstreet til højre.
Humphrey Bogart i samtale med Peter Lorre
Humphrey Bogart i samtale med Peter Lorre


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...