Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Civil War
Civil War billede

For Evigt
Hammarskjöld


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

CeBIT 2006 - HD på alle fronter!

14. marts 2006 af Morten Eriksen Skriv en kommentar

CeBIT 2006 - HD på alle fronter! billede

Standarden indenfor billed- og lydkvalitet vil i år blive fuldstændigt redefineret!

High Definition (HD) var et gennemgående tema på dette års CeBIT i Hannover, og det er hvad enten vi snakker om grafikkort, spilkonsoller eller video og tv. Filmentusiasten kan kun glæde sig! Andre vil måske spørge, om HD overhovedet er værd at beskæftige sig med, og hvorfor al den hype omkring det, når nu vi alligevel ikke kan se tv i HD kvalitet før om mange år?

Generelt om HD

Man kan starte med at dele befolkningen op i to grupper. Dem der primært ser tv og dem der primært ser film. HD er i første omgang for den sidstnævnte gruppe, og måske endda en endnu mindre gruppe, nemlig dem der er vilde med film. Tv-kanaler i HD på det danske marked ligger nemlig et stykke ude i fremtiden. Når vi snakker om billedopløsning, så er High Definition et signal på minimum 1280 x 720 linier (kaldet 720p). Denne opløsning kan også betegnes som den lille HD opløsning, da der også opereres med en større der har 1920 x 1080 linier (kaldet 1080p). Denne opløsning betegnes internationalt som "Full HD". Flere linier er lig med bedre billede. Film i HD opløsning kræver meget plads, og derfor er der nu udviklet hele 2 nye discformater til at understøtte fuld HD opløsning. HD-DVD er det ene, og Blu-Ray det andet. Lanceringen af disse formater har trukket i langdrag, da det optimale ville have været én fælles standard i stedet for 2 konkurrerende. Der kunne af forskellige årsager bare ikke opnås enighed. Hele den misere kan der læses meget om, men formatkrigen er nu uundgåelig og der er mange spådomme om hvilket format der vil vinde det løb. Begge formater leverer en opløsning i 1080p. En vigtig forskel på de to medier er, at Blu-Ray kan indeholde flest data og har en højere bit-rate (bedre komprimering af billedet). Blu-Ray er derfor kvalitetsmæssigt overlegent, men det er til gængæld meget dyere at producere.

Amerikanerne får først!

Det første format der er på banen er HD-DVD. To afspillere er klar til amerikansk release i slutningen af denne måned. Det er Toshiba der åbner ballet med to modeller nemlig HD-A1 til en listepris på $499.99 og den dyere HD-XA1 til $799.99. Maskinerne skulle teknisk set være ens, men udseendet vil være anderledes. Warner Home Video der ellers havde planlagt at udgive en række titler simultant med de to afspillere fra Toshiba, meddeler nu at de ikke kan nå det. Tidshorisonten på de første HD-DVD discs er nu sat til medio april 2006.

Hvad angår Europa, så sagde een af Toshibas repræsentanter på CeBit, at de håbede på at maskinerne ville blive distribueret på det europæiske marked i november 2006. De har hele tiden været vedholdende med den amerikanske release date, så holder dette også, så kommer HD-DVD altså til Europa inden jul. Skal man have grejet før da, så skal man købe een af de 10.000 stk. der lanceres i USA i slutningen af indeværende måned! Husk en omformer fra 110 til 230 volt! Blu-Ray er det til gængæld stadigvæk noget usikkert med, og nu hvor Playstation 3 er udskudt til slutningen af året, ja så kommer vi formentlig ikke til at se skyggen af Blu-Ray på disse bredde grader i indeværende år!

Tekniske detaljer

Repræsentanten sagde med en sikker stemme, at man med component udgangen ville kunne trække den fulde kvalitet ud analogt, hvis man ikke har en skærm med digital indgang. Der har ellers været rygter om at producenterne - grundet frygt for analog kopiering - ville downmixe outputsignalet til noget der minder om den standardopløsning vi har i dag, da det analoge signal er forholdsvis nemt at kopiere. Hun fortsatte med, at filmene vil blive regionskodet præcis som dvd'erne vi kender i dag. Her har der også været rygter om, at de første titler ikke ville været regionskodet. Afspilleren understøtter en række formater, her i blandt det eksisterende dvd format. To nye lydsystemer er at finde på de nye skiver: Dolby Digital True HD (uncompressed Dolby Digital) og DTS HD. Her får vi altså ukomprimeret digital lyd. Dette kræver selvfølgelig en ny forstærker i hjemmet som kan dekode disse signaler der kræver en større dataoverførsel. Derudover vil der selvfølgelig være de "gamle" lydsystemer som kan dekodes af eksisterende digitalforstærkere. Forstærkere der kan dekode de to nye lydsystemer vil dukke op med tiden. Hvorvidt Toshibas to modeller ville supportere SACD (Super Audio CD) kunne hun ikke sige med sikkerhed, men hun mente at de ville kunne afspille formatet. DVD Audio ville med sikkerhed ikke være supporteret! Den i medierne omtalte "managed copy" funktionalitet, hvor brugeren får lov til at lave et antal kopier til harddisk (på f.eks. pc) for at kunne se materialet på andre flytbare enheder, kunne de ikke sige noget om på standen, da HD-DVD optagere har lange udsigter netop p.g.a. nogle standarder der endnu ikke er fastsat!

Fladskærme i 720p og 1080p

De fladskærme der er stemplet som "HD ready" på det danske marked i dag, er skærme i 720p. Meldingen er, at de danske tv-kanaler vil udsende signalet i 720p når den tid kommer. Det har noget med båndbredde at gøre. Det skal i den forbindelse lige tilføjes, at skærme i 720p godt kan vise et signal der er i 1080p, der sker blot det, at signalet ned-konverteres i skærmen. Skærme i 1080p vil dog begynde at dukke op på markedet. En vigtig information i den forbindelse er, at der er markant forskel i billedkvalitet på skærme fra forskellige leverandører, men også teknologierne imellem. LCD tv har overhalet den gamle plasma teknologi, men den nye plasma teknologi er væsentligt forbedret og billedet overgår LCD! Det var der overhovedet ingen tvivl om på CeBit messen! Plasmateknologien har dog den ulempe, at der ikke pt. kan laves skærme i fuld HD under 60". Med LCD teknologien er det stik modsat. LCD skærme kan ikke blive så store. Se billedet nederst af verdens største plasmaskærm i 1080p på 103". Billedet var ganske enkelt imponerende. Fantastisk flotte farver, fuldstændigt flimmerfrit og uden slør. Værsgo!

Ordentlige 720p skærme i en størrelse der overstiger 32", er i dag forholdsvis dyre. Ønsker man et stort billede og vil man stadig have HD mulighed, så synes det er være en ret god investering med en HD projektor! Dem kan man få til under 15.000 kr når vi taler 720p. Læg den pris til Toshibas HD-DVD afspiller, så har du et setup hvor du kan se 720p i kæmpeformat til ca. 20.000 kr.

Blu-Ray på verdens største plasmaskærm i 1080p.
Blu-Ray på verdens største plasmaskærm i 1080p.
Een af Toshibas repræsentanter ved siden af den kommende HD-XA1 HD-DVD afspiller.
Een af Toshibas repræsentanter ved siden af den kommende HD-XA1 HD-DVD afspiller.
HD-DVD coveret er slimline og knap så højt som et dvd-cover.
HD-DVD coveret er slimline og knap så højt som et dvd-cover.


banner
Overskrift Højre Block
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...